Banalnie proste ciasteczka korzenne, które pokochasz za smak i obłędny wygląd

Ciasteczka korzenne
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasteczka korzenne

  • 1 łyżeczka Kakao
  • 3 szklanek Mąka pszenna
  • 6 łyżek Miód
  • 1 łyżeczka Mielony cynamon
  • 1 łyżeczka Przyprawa do piernika
  • 1 łyżeczka Soda oczyszczona
  • 100 g Masło
  • 1 łyżeczka Imbir mielony
  • 2 sztuki Jajko

Przygotowanie

  1. 1

    Odmierzoną porcję masła umieść w rondelku. Postaw naczynie na palniku o średniej mocy i rozpuść tłuszcz, po czym ściągnij garnek z kuchenki i pozostaw płynne masło do wystudzenia.

  2. 2

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  3. 3

    Blachę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  4. 4

    Wszystkie składniki, tj. kakao, mąkę pszenną, miód, cynamon mielony, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną, imbir w proszku, jajka oraz rozpuszczone masło umieść w misce, po czym zagniataj komponenty do chwili otrzymania jednolitego ciasta. Możesz wykonać tę czynność ręcznie lub skorzystać z robota kuchennego. 

  5. 5

    Ciasto na ciasteczka korzenne rozwałkuj na posypanej mąką pszenną stolnicy lub blacie. Powinno mieć ono grubość ok. 5 mm. 

  6. 6

    Z przygotowanego ciasta wykrawaj dowolne kształty za pomocą foremek. Jeżeli nie posiadasz foremek, możesz wykrawać ciastka radełkiem. Następnie ułóż gotowe ciasteczka na blaszce wyłożonej arkuszem papieru do pieczenia. 

  7. 7

    Ciasteczka korzenne włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je przez ok. 7 minut. Po upływie wskazanego czasu wyciągnij wypiek z kuchenki i ostudź na kratce.

  8. 8

    Upieczone ciasteczka korzenne po wystygnięciu należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Przed podaniem polecamy przyozdobić je domowym lukrem lub posypać cukrem pudrem.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też