Jak zrobić buraczki zasmażane Gesslerowej?

Buraczki zasmażane na ciepło
Źródło: GettyImages

Składniki

Buraczki zasmażane na ciepło

  • 3 łyżki Masło
  • 1 kg Burak ćwikłowy
  • 1 łyżka Mąka pszenna
  • 1 sztuka Cebula
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz
  • 2 łyżki Sok z cytryny
  • 1 łyżeczka Cukier
  • 1 łyżeczka Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Buraki opłucz z ziemi i starannie je umyj. Włóż je do garnka, zalej zimną wodą i gotuj pod przykrywką przez ok. 60 minut — aż staną się miękkie. Ugotowane buraki wyciągnij z wody i odstaw do przestudzenia.

  2. 2

    Miękkie buraczki obierz ze skóry i odetnij ich końce. Następnie zetrzyj ugotowane warzywa do naczynia, najlepiej na tarce o średnich oczkach.

  3. 3

    Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni roztop masło i dodaj pokrojoną cebulkę. Całość smaż przez ok. 5 minut, do momentu zeszklenia.

  4. 4

    Na patelnię dodaj płaską łyżkę mąki pszennej i wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj przyprawy oraz sok wyciśnięty z cytryny. Teraz na patelnię wrzuć starte buraczki, całość wymieszaj i dopraw do smaku (w razie potrzeby). Całość smaż jeszcze przez 5 minut, po czym zasmażane buraczki są już gotowe do spożycia. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też