Wyborne pierogi z jagodami. Smak lata i aromat dzieciństwa
Do pierogów z jagodami nikogo chyba nie trzeba namawiać. Podobnie jak pierogi z truskawkami, wspaniale wpisują się w kalendarz typowo sezonowych dań kojarzących się przede wszystkim z latem. Chociaż pierogi z jagodami można zamrozić, a także zrobić z mrożonych owoców i jeść i każdej porze roku, to jednak w typowo letnie miesiące smakują o wiele lepiej.
Składniki
Składniki na ciasto na pierogi z jagodami
- 30 g Maslo
- 200 ml Wrzątek
- 300 g Mąka pszenna
- 1 Szczypta Sól
Składniki na nadzienie na pierogi z jagodami
- 150 g Jagody
- 1 łyżka Mąka ziemniaczana
Przygotowanie
- 1
Przepis na pierogi zaczynamy od przygotowania ciasta. Do miski przez sitko przesiewamy mąkę, po czym dodajemy do niej sól. Masło dodajemy do rondelka z wrzącą wodą, dobrze mieszając.
- 2
Dodajemy do mąki i soli wodę z masłem, mieszamy składniki, po czym przekładamy ciasto na blat lub stolnicę i wyrabiamy masę koło 5-7 minut ugniatając je rękami. W razie potrzeby podsypujemy mieszaninę mąką jeśli ciasto za bardzo się klei.
- 3
Kiedy wyrobimy już ciasto na pierogi, umieszczamy je w miseczce, przykrywamy czystą, lekko wilgotną ścierką i odstawiamy na pół godziny.
- 4
Kiedy ciasto sobie odpoczywa, możemy zabrać się za nadzienie. Pod bieżącą wodą o niewielkim strumieniu myjemy jagody i osuszamy je – wykładając na papierowe ręczniki. Kiedy będą suche, oprószamy je dodatkowo delikatnie mąką ziemniaczaną.
- 5
Ciasto rozwałkowujemy i wedle uznania lepimy z niego małe, cienkie placki, w razie potrzeby podsypując je mąką. Każdy ma swoją ulubioną metodę lepienia pierogów – można rozwałkować ciasto na duży placek i wycinać z niego placki z pomocą szklanki, można brać małe kawałki ciasta i w rękach formować każdy placek osobno.
- 6
W placku układamy łyżeczkę farszu i formujemy z niego pierożek – dokładnie zlepiając jego krawędzie.
- 7
Kiedy wszystkie pierogi z jagodami będą już gotowe wkładamy je partiami w dużym garnku z osoloną wrzącą wodą. Pierożki, kiedy są gotowe, wypływają na powierzchnię – przeciętnie spędzają we wrzątku około dwóch minut.
- 8
Kiedy pierogi będą gotowe możemy je od razu podawać. Najlepiej smakują ze słodką śmietaną lub serkiem waniliowym oraz cukrem.
Przeczytaj także:
Pierogi z jagodami to potrawa, którą można wykonać samodzielnie od zera. Lepienie pierogów wcale nie musi być domeną naszych babć i mam. Jeśli wyjątkowo smakują nam pierogi wykonywane przez kogoś z bliskiej rodziny, warto udać się na kilka indywidualnych lekcji i przyglądać się, jak robią swój przepis. Jeśli jednak nie ma takiej możliwości, warto poszukać i przetestować kilka przepisów – może ten powyższy znajdzie się na liście sprawdzonych i ulubionych?
Jakie powinny być najlepsze pierogi z jagodami?
Odpowiedź na to pytanie to bardzo indywidualna kwestia, bo są różne gusta. W świecie kulinarnym i świecie znawców pierogów przyjęło się jednak, że dobre pierogi (także pierogi z mięsem, ruskie czy pierogi wigilijne), to takie, które mają cienkie, delikatne (nie twarde) ciasto i dużo farszu – w tym przypadku jagód. Jagody mają w sobie lekko kwaskowaty posmak, dlatego danie to zazwyczaj serwowane jest dodatkowo ze słodką śmietaną i cukrem.
Idealnie ulepione pierogi nie będą rozklejać się w trakcie gotowania, ale zlepione krańce pieroga nie będą także zbyt twarde po wyjęciu z wody. Pierogi z jagodami nie wychodzą także idealnie białe, ponieważ owocowe wypełnienie odbarwia ciasto. Kiedy przygotowujemy jagodny do pierogów, pamiętajmy o tym, żeby bardzo dokładnie je umyć, a także usunąć wszystkie zielone listki, czy twarde gałązki. W ten sposób unikniemy nieprzyjemnej niespodzianki w trakcie jedzenia.
Na jakie okazje podawać pierogi z jagodami?
Pierogi z jagodami mogą stanowić świetny posiłek przygotowany z myślą o lekkim letnim obiedzie. Pierwszym daniem może być w tym przypadku nie mniej letni chłodnik z burakami, chłodnik ogórkowy czy zupa vichysoisse.
Pierogi z jagodami, to danie, które znajduje się w karcie sezonowej eleganckich restauracji, można je więc przygotować także z myślą o bardziej wyszukanym posiłku – na przykład ugotowanym na niedzielny obiad.
Pierogi z jagodami to także danie, które chętnie wybierają dzieci. Można je więc przygotować dla maluchów na urodziny czy nocowankę. Pierogi z jagodami to także świetna propozycja deseru na ciepło – po obiedzie. Zamiast zwykłej śmietany, można je zaserwować z bitą śmietaną.