Wyborne pierogi z jagodami. Smak lata i aromat dzieciństwa

Pierogi z jagodami
Źródło: Shutterstock/Agnes Kantaruk

Składniki

Składniki na ciasto na pierogi z jagodami

  • 30 g Maslo
  • 200 ml Wrzątek
  • 300 g Mąka pszenna
  • 1 Szczypta Sól

Składniki na nadzienie na pierogi z jagodami

  • 150 g Jagody
  • 1 łyżka Mąka ziemniaczana

Przygotowanie

  1. 1

    Przepis na pierogi zaczynamy od przygotowania ciasta. Do miski przez sitko przesiewamy mąkę, po czym dodajemy do niej sól. Masło dodajemy do rondelka z wrzącą wodą, dobrze mieszając.

  2. 2

    Dodajemy do mąki i soli wodę z masłem, mieszamy składniki, po czym przekładamy ciasto na blat lub stolnicę i wyrabiamy masę koło 5-7 minut ugniatając je rękami. W razie potrzeby podsypujemy mieszaninę mąką jeśli ciasto za bardzo się klei.

  3. 3

    Kiedy wyrobimy już ciasto na pierogi, umieszczamy je w miseczce, przykrywamy czystą, lekko wilgotną  ścierką i odstawiamy na pół godziny.

  4. 4

    Kiedy ciasto sobie odpoczywa, możemy zabrać się za nadzienie. Pod bieżącą wodą o niewielkim strumieniu myjemy jagody i osuszamy je – wykładając na papierowe ręczniki. Kiedy będą suche, oprószamy je dodatkowo delikatnie mąką ziemniaczaną.

  5. 5

    Ciasto rozwałkowujemy i wedle uznania lepimy z niego małe, cienkie placki, w razie potrzeby podsypując je mąką. Każdy ma swoją ulubioną metodę lepienia pierogów – można rozwałkować ciasto na duży placek i wycinać z niego placki z pomocą szklanki, można brać małe kawałki ciasta i w rękach formować każdy placek osobno.

  6. 6

    W placku układamy łyżeczkę farszu i formujemy z niego pierożek – dokładnie zlepiając jego krawędzie.

  7. 7

    Kiedy wszystkie pierogi z jagodami będą już gotowe wkładamy je partiami w dużym garnku z osoloną wrzącą wodą. Pierożki, kiedy są gotowe, wypływają na powierzchnię – przeciętnie spędzają we wrzątku około dwóch minut.

  8. 8

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też