Oponki serowe nie tylko na karnawał. Przysmak lepszy niż z ulubionej cukierni

Oponki serowe
Źródło: Shutterstock/AndreyYavorskiy

Składniki

Oponki serowe

  • 250 g Śmietana
  • 100 g Mąka pszenna tortowa
  • 1.5 łyżeczka Soda oczyszczona
  • 0.5 kilogram Twaróg półtłusty
  • 4 sztuki Żółtko
  • 100 g Cukier
  • 1 Kieliszek Spirytus
  • 2 łyżeczki Cukier waniliowy
  • Cukier puder
  • Olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. 1

    Twaróg zmiel w maszynce do mięsa i umieść go w większym naczyniu.

  2. 2

    Następnie na stolnicę dodaj mąkę pszenną tortową i połącz ją z cukrem wanilinowym, sodą oczyszczoną oraz białym cukrem. Zaraz potem do mieszanki dodaj zmielony poprzednio twaróg, a także gęstą śmietanę i żółtka. Wszystkie składniki starannie wymieszaj i zagnieć na jednolite ciasto serowe.

  3. 3

    Do masy dodaj odrobinę mąki pszennej,  a następnie rozwałkuj ciasto na cienki placek. 

  4. 4

    Z ciasta wykrawaj szklanką jednakowe okręgi. W każdym z placuszków wytnij jeszcze jeden otwór — tym razem posługując się kieliszkiem.

  5. 5

    Przygotuj garnek z głębokim dnem. Wlej do niego olej rzepakowy i dodaj spirytus (do zimnego oleju!), a kiedy tłuszcz się nagrzeje, wrzuć oponki serowe i smaż smakołyk, obracając pączusie na drugą stronę. Oponki serowe są gotowe, gdy zmienią kolor na złoty.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też