Imprezowe koreczki – szybkie w przygotowaniu, efektowne w podaniu

Koreczki
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na koreczki z kabanosem

  • 2 kawałki Kabanos
  • 10 sztuk Oliwki zielone nadziewane migdałami
  • 6 plastrów Ser żółty
  • 2 sztuki Ogórki kiszone

Składniki na koreczki caprese

  • 1 opakowanie Mini kulki mozzarelli
  • 2 garście Pomidory koktajlowe
  • 12 listków Bazylia
  • 1 łyżka Pesto z bazylii

Składniki na koreczki łososiowe

  • 1 opakowanie Łosoś wędzony
  • 4 plastry Ser żółty
  • 12 sztuk Kapary
  • 3 liście Sałata lodowa
  • 0.5 Sztuka Ogórek zielony

Składniki na koreczki śledziowe

  • 3 kromki Chleb żytni
  • 2 sztuki Filety śledziowe z zalewy solnej
  • 0.5 Sztuka Cebula
  • 1 sztuka Ogórki kiszone

Koreczki serowe

  • 1 opakowanie Ser Gorgonzola
  • 15 sztuk Czerwone winogrona
  • 1 garść Orzechy pekan

Przygotowanie

  1. 1

    W przypadku wszystkich koreczków chodzi o tę samą zasadę. Poszczególne składniki nadziewamy na wykałaczkę – tworząc coś na kształt mini szaszłyków. Gotowych koreczków nie trzeba gotować, choć nie brakuje składników, które przed nadzianiem na wykałaczkę trzeba będzie upiec czy usmażyć.

  2. 2

    Zazwyczaj na samym dole koreczka znajdują się najtwardsze składniki: pieczone plastry ziemniaka, małe kawałki grzanek, ser, kabanos, a na samej górze elementy ozdobne i miękkie: pomidorki, winogrona, kawałki ogórków kiszonych, listki bazylii.

  3. 3

    Koreczki mogą składać się z kilku składników, które będą występowały w koreczku pojedynczo, a mogą się powtarzać i tworzyć rodzaj przekładańca. Ważne, żeby koreczki nie były za długie i za duże. Koreczki najlepsze są wtedy, kiedy możemy je włożyć do buzi na jeden kęs.

  4. 4

    Koreczki możemy serwować na wiele sposobów: układać je na talerzu, tak, żeby pionowo stały lub poziomo leżały (wszystko zależy od tego, jak stabilna będzie podstawa koreczka). Wersją bardzo retro, ale także odpowiednią dla dzieci na zachętę, żeby zjadły koreczki, jest zrobienie z nich np. jeża i nabicie na połówkę dużego jabłka czy małą połówkę kapusty.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też