Ciasto popapraniec z makiem i budyniem — wypiek, który oczaruje twoje kubki smakowe

Ciasto popapraniec
Źródło: Shutterstock/Martin Gaal

Składniki

Ciasto popapraniec — krem budyniowy

  • 120 g Masło
  • 300 ml Mleko
  • 1 opakowanie Budyń śmietankowy

Ciasto

  • 30 g Kakao
  • 6 sztuk Jajko
  • 1 Szczypta Sól
  • 200 g Cukier
  • 100 g Mak mielony
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 150 g Mąka pszenna

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C. 

  2. 2

    Foremkę o wymiarach 22 × 35  cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  3. 3

    Aby przygotować ciasto, białka ubij wraz z dodatkiem soli na sztywną pianę. Następnie dodawaj porcjami cukier, cały czas mieszając. Powinna powstać gęsta, lśniąca piana. 

  4. 4

    Do otrzymanej piany dodawaj stopniowo żółtka, a następnie mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia oraz mak. 

  5. 5

    Ciasto przelej do przygotowanej foremki i włóż do nagrzanego piekarnika. Deser piecz przez ok. 30 minut, a następnie wyciągnij blaszkę z kuchenki i pozostaw do wystudzenia. 

  6. 6

    Budyń ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, ograniczając ilość mleka do 300 ml. Gotowy krem pozostaw do wystudzenia. 

  7. 7

    Masło ubij za pomocą miksera. Następnie dodawaj porcjami budyń, cały czas miksując.

  8. 8

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też