Obłędnie smaczne ciasto styropian skradnie twoje serce. Ten deser kokosowy jest lekki jak chmurka

Ciasto styropian
Źródło: Shutterstock/Shaiith

Składniki

Ciasto styropian — kruche ciasto

  • 5 sztuk Żółtko
  • 300 g Mąka pszenna
  • 100 g Cukier
  • 1 łyżeczka Esencja waniliowa
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 200 g Masło

Masa śmietanowa

  • 300 g Cukier
  • 1 litr Śmietana 18%
  • 150 g Wiórki kokosowe
  • 5 sztuk Białko jajka
  • 1 puszka Brzoskwinie w syropie
  • 2 opakowania

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Foremkę o wymiarach 25 × 36  cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  3. 3

    Na stolnicę przesiej mąkę pszenną, dodaj kawałki masła i zagnieć ciasto. Następnie dodaj żółtka, proszek do pieczenia, cukier oraz esencję waniliową. Ciasto zagniataj do chwili otrzymania jednolitej masy. 

  4. 4

    Ciasto podziel na 2 części w proporcji 1:2. Mniejszy fragment zawiń w folię spożywczą i umieść w zamrażarce. Pozostałą porcję schowaj do lodówki.

  5. 5

    Białka ubijaj mikserem do chwili powstania lśniącej piany. Następnie porcjami dodawaj cukier i proszki budyniowe. 

  6. 6

    Do piany dodaj wiórki kokosowe oraz śmietanę i wymieszaj składniki za pomocą łyżki stołowej. 

  7. 7

    Większą część ciasta wyciągnij z lodówki i rozprowadź na dnie blaszki. Następnie wylej masę śmietanową. Brzoskwinie pokrój na mniejsze fragmenty i rozprowadź równomiernie na kremie śmietanowym. 

  8. 8

    Wyciągnij mniejszą porcję ciasta z zamrażarki, zetrzyj ją na tarce, a następnie posyp wierzch wypieku. 

  9. 9

    Ciasto styropian włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je przez ok. 60 minut.

     

    Zachęcamy, aby przed podaniem  ciasto styropian oprószyć cukrem pudrem. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też