Obłędnie smaczne ciasto styropian skradnie twoje serce. Ten deser kokosowy jest lekki jak chmurka
Ciasto styropian to wypiek o bardzo tajemniczej nazwie. Nawiązuje ona do niezwykle delikatnej masy, wykonanej na bazie kwaśnej śmietany. To nietypowe rozwiązanie, jednak każdy, kto choć raz spróbuje placka styropian, wielokrotnie do niego powraca. To prawdziwa gratka dla wszystkich łasuchów, którzy szczególnie cenią lekkie i puszyste desery. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu, a pochwałom od bliskich nie będzie końca.
Składniki
Ciasto styropian — kruche ciasto
- 5 sztuk Żółtko
- 300 g Mąka pszenna
- 100 g Cukier
- 1 łyżeczka Esencja waniliowa
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 200 g Masło
Masa śmietanowa
- 300 g Cukier
- 1 litr Śmietana 18%
- 150 g Wiórki kokosowe
- 5 sztuk Białko jajka
- 1 puszka Brzoskwinie w syropie
- 2 opakowania
Przygotowanie
- 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
- 2
Foremkę o wymiarach 25 × 36 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.
- 3
Na stolnicę przesiej mąkę pszenną, dodaj kawałki masła i zagnieć ciasto. Następnie dodaj żółtka, proszek do pieczenia, cukier oraz esencję waniliową. Ciasto zagniataj do chwili otrzymania jednolitej masy.
- 4
Ciasto podziel na 2 części w proporcji 1:2. Mniejszy fragment zawiń w folię spożywczą i umieść w zamrażarce. Pozostałą porcję schowaj do lodówki.
- 5
Białka ubijaj mikserem do chwili powstania lśniącej piany. Następnie porcjami dodawaj cukier i proszki budyniowe.
- 6
Do piany dodaj wiórki kokosowe oraz śmietanę i wymieszaj składniki za pomocą łyżki stołowej.
- 7
Większą część ciasta wyciągnij z lodówki i rozprowadź na dnie blaszki. Następnie wylej masę śmietanową. Brzoskwinie pokrój na mniejsze fragmenty i rozprowadź równomiernie na kremie śmietanowym.
- 8
Wyciągnij mniejszą porcję ciasta z zamrażarki, zetrzyj ją na tarce, a następnie posyp wierzch wypieku.
- 9
Ciasto styropian włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je przez ok. 60 minut.
Zachęcamy, aby przed podaniem ciasto styropian oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz także:
Na jaką okazję przygotować ciasto styropian? Nada się perfekcyjnie jako poczęstunek dla zaproszonych gości lub niedzielny deser, podany do ulubionego napoju. Nie trzeba jednak szukać wyjątkowych okoliczności, by rozkoszować się smakiem charakteryzowanego placka.
Nietuzinkowy charakter ciasta styropian wynika z jego delikatnej, kokosowej masy, która swoją konsystencją przypomina aksamitną piankę. Tajemnicą tej niezwykłej tekstury jest kwaśna śmietana, która nadaje wypiekowi niebywałej lekkości. Ciasto styropian to rewelacyjny wybór dla osób, które unikają ciężkich i bardzo słodkich deserów. Jego orzeźwiający smak sprawia, że łakoć komponuje się znakomicie z filiżanką aromatycznej kawy lub herbaty.
Zobacz także: Ciasto toffi — rozpływające się w ustach karmelowe ukojenie. Przygotujesz je bez pieczenia
Jak przygotować ciasto styropian? Praktyczne porady i wskazówki, które warto znać
Aby przygotować ciasto styropian, na początku należy zagnieść kruche ciasto. Warto je jednak wykonać odpowiednio wcześnie, aby zyskało chrupiącą strukturę. W tym celu należy umieścić je w lodówce i pozostawić do schłodzenia, na czas szykowania pozostałych elementów placka. Mamy również wskazówkę dla osób, które nie nie dysponują wystarczającą ilością wolnego czasu — kruche ciasto polecamy wówczas włożyć do zamrażarki.
W tzw. międzyczasie należy wykonać masę kokosową. Aby wyszła delikatna i puszysta, wystarczy ubić białka z cukrem na lśniący puch, a następnie połączyć go z kwaśną śmietaną i bakaliami. Na koniec ciasto styropian rekomendujemy udekorować, dodając na wierzch pokrojone kawałki brzoskwiń w syropie lub innych ulubionych owoców. To jednak nie jest jedyny sposób na ozdobienie deseru bez pieczenia. Z pewnością każdy odnajdzie wyjątkowe komponenty, które sprawią, że placek nabierze nietypowego, unikatowego charakteru, smaku i wyglądu.