Ciasto Kubuś — unikatowy wypiek z kremem na bazie soku marchewkowego. Słodycz nie tylko dla dzieci

Ciasto Kubuś
Źródło: Shutterstock/Deenida

Składniki

Ciasto Kubuś — biszkopt

  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 6 sztuk Jajko
  • 6 łyżek Mąka pszenna
  • 0.25 Łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 6 łyżek Cukier

Masa Kubuś

  • 200 g Masło
  • 1.3 litr Sok marchewkowy Kubuś
  • 3 opakowania Budyń waniliowy w proszku

Pianka brzoskwiniowa

  • 1.5 szklanki Woda
  • 800 g Jogurt grecki
  • 2 opakowania Galaretka brzoskwiniowa

Dodatkowo

  • 3 szklanek Woda
  • 2 opakowania Galaretka brzoskwiniowa

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C. 

  2. 2

    Foremkę o wymiarach 25 × 36  cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  3. 3

    Mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia przesiej przez sito.

  4. 4

    Aby przygotować biszkopt, jajka ubij z dodatkiem cukru na jasną i puszystą masę. Następnie wsyp mieszankę mączną i delikatnie wymieszaj składniki. Ciasto przelej do przygotowanej foremki i włóż do nagrzanego piekarnika. Biszkopt piecz przez ok. 20 minut.

  5. 5

    Aby przygotować masę Kubuś, 1 l soku wlej do garnuszka z nieprzywierającym dnem i doprowadź płyn do wrzenia. W międzyczasie pozostały napój wymieszaj z proszkami budyniowymi. Do gotującego się soku wlej przygotowany roztwór i mieszaj składniki do chwili powstania gęstej masy. Następnie porcjami dodawaj kawałki schłodzonego masła i mieszaj składniki tak długo, aż tłuszcz połączy się z masą. Krem Kubuś przełóż na przestudzony biszkopt i odłóż do lodówki w celu stężenia.

  6. 6

    Aby przygotować piankę brzoskwiniową, wodę doprowadź do wrzenia, a następnie wlej płyn do miseczki, wymieszaj z galaretką owocową i pozostaw do wystudzenia.

  7. 7

    Jogurt grecki ubij krótko mikserem, a następnie dodaj do niego przestudzoną galaretkę i ponownie wymieszaj składniki. Piankę brzoskwiniową przelej na masę Kubuś i ponownie schowaj ciasto do lodówki.

  8. 8

    3 szklanki wody doprowadź do wrzenia, a następnie przelej płyn do miseczki i wsyp także galaretki owocowe. Składniki starannie wymieszaj i pozostaw do przestudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylej ją na wierzch ciasta Kubuś.

     

    Ciasto Kubuś schładzaj w lodówce przed podaniem przez co najmniej 2 godziny.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też