Ciasto Kubuś — unikatowy wypiek z kremem na bazie soku marchewkowego. Słodycz nie tylko dla dzieci
Szukasz inspiracji na wyjątkowy oraz innowacyjny deser? Przedstawiamy przepis na ciasto Kubuś, czyli łakoć z kremem na bazie soku marchewkowego. Ta intrygująca kombinacja pozwoli ci zaskoczyć najbliższe osoby. Ciasto Kubuś uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Przekonaj się, jak w prosty sposób możesz wyczarować ten smakowity rarytas.
Składniki
Ciasto Kubuś — biszkopt
- 1 opakowanie Cukier wanilinowy
- 6 sztuk Jajko
- 6 łyżek Mąka pszenna
- 0.25 Łyżeczka Proszek do pieczenia
- 6 łyżek Cukier
Masa Kubuś
- 200 g Masło
- 1.3 litr Sok marchewkowy Kubuś
- 3 opakowania Budyń waniliowy w proszku
Pianka brzoskwiniowa
- 1.5 szklanki Woda
- 800 g Jogurt grecki
- 2 opakowania Galaretka brzoskwiniowa
Dodatkowo
- 3 szklanek Woda
- 2 opakowania Galaretka brzoskwiniowa
Przygotowanie
- 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
- 2
Foremkę o wymiarach 25 × 36 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.
- 3
Mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia przesiej przez sito.
- 4
Aby przygotować biszkopt, jajka ubij z dodatkiem cukru na jasną i puszystą masę. Następnie wsyp mieszankę mączną i delikatnie wymieszaj składniki. Ciasto przelej do przygotowanej foremki i włóż do nagrzanego piekarnika. Biszkopt piecz przez ok. 20 minut.
- 5
Aby przygotować masę Kubuś, 1 l soku wlej do garnuszka z nieprzywierającym dnem i doprowadź płyn do wrzenia. W międzyczasie pozostały napój wymieszaj z proszkami budyniowymi. Do gotującego się soku wlej przygotowany roztwór i mieszaj składniki do chwili powstania gęstej masy. Następnie porcjami dodawaj kawałki schłodzonego masła i mieszaj składniki tak długo, aż tłuszcz połączy się z masą. Krem Kubuś przełóż na przestudzony biszkopt i odłóż do lodówki w celu stężenia.
- 6
Aby przygotować piankę brzoskwiniową, wodę doprowadź do wrzenia, a następnie wlej płyn do miseczki, wymieszaj z galaretką owocową i pozostaw do wystudzenia.
- 7
Jogurt grecki ubij krótko mikserem, a następnie dodaj do niego przestudzoną galaretkę i ponownie wymieszaj składniki. Piankę brzoskwiniową przelej na masę Kubuś i ponownie schowaj ciasto do lodówki.
- 8
3 szklanki wody doprowadź do wrzenia, a następnie przelej płyn do miseczki i wsyp także galaretki owocowe. Składniki starannie wymieszaj i pozostaw do przestudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylej ją na wierzch ciasta Kubuś.
Ciasto Kubuś schładzaj w lodówce przed podaniem przez co najmniej 2 godziny.
Zobacz także:
Ciasto Kubuś to wypiek, którego masa wykonana jest na bazie soku marchewkowego o tej samej nazwie. Przekształcenie owocowo-warzywnego napoju w aksamitny krem to istny strzał w dziesiątkę. Ciasto Kubuś cenione jest nie tylko za fenomenalny smak, ale i znakomity wygląd. Niezależnie od nadarzającej się okazji charakteryzowany łakoć z pewnością zachwyci wszystkich zgromadzonych przy stole.
Zobacz także: Kultowe ciasto z orzechami włoskimi — nieopisana przyjemność w każdym kęsie
Jak przygotować ciasto Kubuś? Najlepsze modyfikacje przepisu, które warto znać
Ciasto Kubuś możesz przygotować także w wersji bez pieczenia. Zgadza się, tym smakowitym deserem mogą cieszyć się także osoby, które nie posiadają w domu piekarnika. Jak tego dokonać? Wystarczy, że zamiast biszkoptu, przyrządzisz ciasteczkowy spód na bazie pokruszonych herbatników i masła. Inną, wartą rozważenia modyfikacją jest wykorzystanie sucharków oraz kremu czekoladowo-orzechowego typu Nutella, które po połączeniu utworzą smakowitą, kruchą warstwę. Ponadto masę niezbędną do przyrządzenia ciasta Kubuś można wykonać na bazie soku owocowego o dowolnym smaku. Zdradzamy, że połączenia marchew-pomarańcza, marchew-malina oraz marchew-banan cieszą się największym uznaniem.