Nieziemsko smaczne ciasto mleczna kanapka — deser, który kochają nie tylko dzieci

Ciasto Mleczna Kanapka
Źródło: Shutterstock/Anastasia Voskresenskaya

Składniki

Ciasto Mleczna Kanapka — biszkopt kakaowy

  • 0.5 Szklanka Mąka pszenna
  • 0.33 Szklanka Kakao
  • 5 sztuk Jajko
  • 4 łyżki Olej rzepakowy
  • 0.5 Szklanka Cukier
  • 0.5 Łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 0.5 Szklanka Kawa

Krem

  • 0.5 Szklanka Cukier
  • 200 g Masło
  • 2 szklanek Mleko w proszku
  • 0.5 Szklanka Mleko

Polewa czekoladowa

  • 2 łyżeczki Olej rzepakowy
  • 100 g Mleczna czekolada

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C. 

  2. 2

    Foremkę o wymiarach 22 × 33 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  3. 3

    Białka oddziel od żółtek.

  4. 4

    Białku ubij na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawaj cukier oraz żółtka, cały czas miksując. 

  5. 5

    W oddzielnej misce wymieszaj ze sobą mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia. 

  6. 6

    Do masy jajecznej dodaj mieszankę mączną oraz olej rzepakowy i starannie wymieszaj składniki za pomocą szpatułki kuchennej.

  7. 7

    Biszkopt przelej do przygotowanej formy i włóż do nagrzanego piekarnika. Ciasto piecz przez ok. 20 minut, następnie wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

  8. 8

    Aby przygotować krem, mleko umieść w rondelku, a następnie dodaj cukier. Składniki podgrzewaj do chwili połączenia.

  9. 9

    Masło ubij na jasny krem, następnie porcjami dodawaj mleko oraz mleko w proszku, cały czas ubijając. 

  10. 10

    Biszkopt przekrój wzdłuż na 2 części.

  11. 11

    W foremce z wysokimi fantami ułóż kolejno biszkopt, masę mleczną i ponownie biszkopt. Pamiętaj, aby nasączyć blaty biszkoptowe kawą. 

  12. 12

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też