Ciasto z bezą — mocno cytrynowy deser, który śni się po nocach. Koniecznie go wypróbuj!
Ciasto z bezą i masą cytrynową to sposób na orzeźwiającą przyjemność, której nie oprze się żaden entuzjasta słodkich deserów. Tarta nie jest skomplikowana w przygotowaniu, a mimo to smak wyrobu zaskakuje coraz bardziej, z każdym kolejnym kęsem. Przepis na ciasto z bezą doskonale sprawdzi się na wiele okazji. Wypróbuj je już dziś i spraw radość swoim najbliższym.
Składniki
Cytrynowe ciasto z bezą — tarta
- 100 g Masło
- 200 g Mąka pszenna
- 30 g Cukier puder
- 1 Szczypta Sól
- 2 sztuki Jajko
- 20 ml Woda
Cytrynowe nadzienie
- 200 ml Sok z cytryny
- 50 g Masło
- 3 sztuki Jajko
- 160 g Cukier
- 250 ml Woda
- 3 łyżki Mąka ziemniaczana
Beza
- 250 g Cukier
- 2 łyżki Mąka ziemniaczana
- 4 sztuki Białko jajka
Przygotowanie
- 1
Szykowanie deseru rozpocznij od przygotowania kruchego ciasta na tartę. Najpierw połącz ze sobą cukier, mąkę pszenną, szczyptę soli oraz masło i starannie rozcieraj wspomniane komponenty, aż przybiorą konsystencję podobną do kruszonki. Zaraz potem dodaj do ciasta wodę oraz żółtka i zagnieć całość w jednolitą masę. Następnie uformuj z niej kulę, owiń kawałkiem folii spożywczej i umieść w lodówce. Kruche ciasto powinno się chłodzić przynajmniej przez 30 minut.
- 2
Po upływie wskazanego czasu wyciągnij ciasto z lodówki, rozwałkuj na cienki placek, a następnie wyłóż nim formę na tartę. Spód nakłuj ząbkami widelca i ponownie włóż do lodówki — tym razem na kwadrans.
- 3
Nagrzej piekarnik do temperatury 210 st. C.
- 4
Po 15 minutach chłodzenia formę z ciastem umieść w nagrzanym piekarniku i piecz tartę przez ok. 20 minut.
- 5
W międzyczasie przygotuj nadzienie cytrynowe. Do naczynia dodaj żółtka, sok wyciśnięty z cytryn oraz mąkę ziemniaczaną. Starannie wymieszaj podane składniki.
- 6
W niedużym garnku rozpuść masło, a gdy tłuszcz się roztopi, zmniejsz moc palnika i stopniowo dodawaj do rondelka pozostałe składniki, tj. cukier, wodę oraz sporządzoną poprzednio kompozycję z sokiem z cytryn. Komponenty przez cały czas należy mieszać, uważając, by masa się nie przypaliła. Gdy mieszanka wyraźnie zgęstnieje, wyłącz palnik i odłóż rondelek na bok, żeby nadzienie nieco przestygło.
- 7
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
- 8
Na koniec przygotuj bezę. Do miski dodaj białka i miksuj je aż do otrzymania sztywnej masy. Następnie dodaj także cukier wraz z ziemniaczaną mąką.
- 9
Dalej na kruchy spód tarty przełóż gotową masą cytrynową, a następnie pokryj nadzienie białkową pianą.
- 10
Ciasto z bezą włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut.
Zobacz także:
- Ciasto "niebo w gębie" zachwyci cię swoim smakiem. Musisz go spróbować!
- Kultowe ciasto z musem jabłkowym, któremu nikt się nie oprze. Odkryj smak dzieciństwa
- Ciasto Kilimandżaro z jabłkami — obłędnie smaczny wypiek, doskonały na wyjątkowe okazje
Jeśli szukasz przepisu na smakołyk, który bez dwóch zdań zasmakuje twoim domownikom i zaproszonym gościom, mamy coś idealnego. Ciasto z bezą i cytrynowym nadzieniem to strzał w dziesiątkę. Tartę przygotujesz w nieco ponad zegarową godzinę, jednak ostrzegamy, że wypiek może zniknąć ze stołu jeszcze szybciej. Przekonaj się o tym już dziś i skuś się na wykonanie orzeźwiającego ciasta z bezą. To deser, który w mgnieniu oka umili nawet pochmurny, trudny dzień.
Zobacz także: Obłędnie smaczne i zdrowe ciasto z fasoli — pozwól sobie na czekoladową przyjemność
Ciasto z bezą — przepis krok po kroku
Przepis na ciasto z bezą i nadzieniem cytrynowym rozpoczynamy od szykowania spodu tarty. Składniki zagniatamy w dłoniach, a następnie tworzymy z nich kulę i wkładamy do lodówki. Po przynajmniej 30-minutowy czasie chłodzenia kruche ciasto należy rozwałkować, dopasowując jego wielkość do wymiarów formy na tartę. Osobiście polecamy wykorzystać tę o średnicy 26 cm.
Kiedy tarta piecze się w piekarniku, pora najwyższa na przygotowanie cytrynowego nadzienia do ciasta z bezą. Na koniec szykujemy tytułową bezę, poprzez ubicie białek na sztywną pianę, a następnie ich połączenie z cukrem i mąką. Szczegółowy przepis na wykonanie ciasta z bezą, wraz z proporcjami i listą składników, znajdziesz w powyższej recepturze.