Ciasto z bezą — mocno cytrynowy deser, który śni się po nocach. Koniecznie go wypróbuj!

Cytrynowe ciasto z bezą
Źródło: Shutterstock/Africa Studio

Składniki

Cytrynowe ciasto z bezą — tarta

  • 100 g Masło
  • 200 g Mąka pszenna
  • 30 g Cukier puder
  • 1 Szczypta Sól
  • 2 sztuki Jajko
  • 20 ml Woda

Cytrynowe nadzienie

  • 200 ml Sok z cytryny
  • 50 g Masło
  • 3 sztuki Jajko
  • 160 g Cukier
  • 250 ml Woda
  • 3 łyżki Mąka ziemniaczana

Beza

  • 250 g Cukier
  • 2 łyżki Mąka ziemniaczana
  • 4 sztuki Białko jajka

Przygotowanie

  1. 1

    Szykowanie deseru rozpocznij od przygotowania kruchego ciasta na tartę. Najpierw połącz ze sobą cukier, mąkę pszenną, szczyptę soli oraz masło i starannie rozcieraj wspomniane komponenty, aż przybiorą konsystencję podobną do kruszonki. Zaraz potem dodaj do ciasta wodę oraz żółtka i zagnieć całość w jednolitą masę. Następnie uformuj z niej kulę, owiń kawałkiem folii spożywczej i umieść w lodówce. Kruche ciasto powinno się chłodzić przynajmniej przez 30 minut. 

  2. 2

    Po upływie wskazanego czasu wyciągnij ciasto z lodówki, rozwałkuj na cienki placek, a następnie wyłóż nim formę na tartę. Spód nakłuj ząbkami widelca i ponownie włóż do lodówki — tym razem na kwadrans.

  3. 3

    Nagrzej piekarnik do temperatury 210 st. C.

  4. 4

    Po 15 minutach chłodzenia formę z ciastem umieść w nagrzanym piekarniku i piecz tartę przez ok. 20 minut.

  5. 5

    W międzyczasie przygotuj nadzienie cytrynowe. Do naczynia dodaj żółtka, sok wyciśnięty z cytryn oraz mąkę ziemniaczaną. Starannie wymieszaj podane składniki.

  6. 6

    W niedużym garnku rozpuść masło, a gdy tłuszcz się roztopi, zmniejsz moc palnika i stopniowo dodawaj do rondelka pozostałe składniki, tj. cukier, wodę oraz sporządzoną poprzednio kompozycję z sokiem z cytryn. Komponenty przez cały czas należy mieszać, uważając, by masa się nie przypaliła. Gdy mieszanka wyraźnie zgęstnieje, wyłącz palnik i odłóż rondelek na bok, żeby nadzienie nieco przestygło.

  7. 7

    Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  8. 8

    Na koniec przygotuj bezę. Do miski dodaj białka i miksuj je aż do otrzymania sztywnej masy. Następnie dodaj także cukier wraz z ziemniaczaną mąką.

  9. 9

    Dalej na kruchy spód tarty przełóż gotową masą cytrynową, a następnie pokryj nadzienie białkową pianą. 

  10. 10

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też