Kultowe ciasto z orzechami włoskimi — nieopisana przyjemność w każdym kęsie

Ciasto z orzechami
Źródło: Shutterstock/Agnes Kantaruk

Składniki

Ciasto z orzechami

  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 4 sztuki Jajko
  • 3 łyżki Miód
  • 1 szklanki Cukier
  • 3 szklanek Orzechy włoskie
  • Skórka z cytryny
  • 1 szklanki Mąka pszenna

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Orzechy włoskie zmiel w młynku do mielenia kawy.

  3. 3

    Białka oddziel od żółtek.

  4. 4

    Żółtka umieść w misie miksera, następnie wsyp cukier i ubijaj składniki do chwili otrzymania jasnej i puszystej masy. 

  5. 5

    Do masy jajecznej dodaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz zmielone orzechy i starannie wymieszaj podane komponenty.

  6. 6

    Białka ubij w osobnej misce na sztywną pianę, a następnie dodaj ją do przygotowanego ciasta i delikatnie wymieszaj komponenty. 

  7. 7

    Blaszkę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia, a następnie wlej do niej ciasto z orzechami.

  8. 8

    Foremkę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 50 minut. Następnie ciasto z orzechami wyciągnij z kuchenki i pozostaw do całkowitego wystudzenia. 

  9. 9

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też