Chleb bez użycia piekarnika — dzięki tej recepturze bez trudu przygotujesz domowe pieczywo

Domowy chleb
Źródło: Shutterstock/alexzrv

Składniki

Chleb bez użycia piekarnika

  • 1 łyżeczka Sól
  • 400 g Mąka pszenna
  • 6 g Suche drożdże
  • 200 ml Woda
  • Olej rzepakowy
  • 2 łyżeczki Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Do miski wlej ciepłą wodę, wsyp suche drożdże oraz cukier. Składniki starannie wymieszaj i pozostaw na ok. 15 minut do wyrośnięcia.

  2. 2

    Do miski z rozczynem przesiej mąkę pszenną oraz dodaj sól. Składniki zagniataj do chwili otrzymania jednolitej masy.

  3. 3

    Blat kuchenny delikatnie zwilż olejem rzepakowym. Następnie wyłóż na niego przygotowane ciasto i zagniataj tak długo, aż masa będzie odchodziła od rąk. 

  4. 4

    Ciasto przełóż do miski, przykryj bawełnianą ściereczką i odłóż do wyrośnięcia na ok. 60 minut. 

  5. 5

    Gdy upłynie wyznaczony czas, ciasto ponownie zagnieć, a następnie przełóż na natłuszczoną patelnię. 

  6. 6

    Patelnię przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

  7. 7

    Następnie przykryj patelnię pokrywką i umieść na palniku ustawionym na minimalną moc. Chleb bez użycia piekarnika podgrzewaj do chwili zarumienienia, a następnie obróć na drugą stronę i kontynuuj podgrzewanie.

  8. 8

    Gdy chleb będzie złocisty, przełóż go na kratkę i pozostaw do wystudzenia. 

     

    Chleb bez użycia piekarnika serwuj po przestudzeniu. Kromki świeżego pieczywa smakują obłędnie podane z masłem i solą.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też