Pasztet z dyni – przepis banalny, a efekt powalający

Pasztet z dyni
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na pasztet z dyni

  • 1 sztuka Dynia
  • 200 g Ser żółty
  • 250 g Pieczarki
  • 2 sztuki Jajko
  • 2 ząbki Czosnek
  • 4 łyżki Olej
  • 4 łyżki Bułka tarta
  • 0.5 Pęczek Natka pietruszki
  • 1 Szczypta Słodka papryka
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 szczypta Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Na małe kawałki kroimy cebulę i ząbki czosnku. Rozgrzewamy patelnię z olejem i przesmażamy cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy do niej czosnek i przesmażamy przez kolejną minutę.

  2. 2

    Obieramy pieczarki oraz dynię. Oba te warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Gotową masę wrzucamy na patelnię, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, mieszamy i smażymy. Jak długo? Póki dynia i pieczarki nie staną się miękkie.

  3. 3

    Kiedy warzywa stracą twardość, zdejmujemy patelnię z gazu, przestudzamy jej zawartość i przekładamy do miski. Jeśli warzywa puściły dużo soku, odcedzamy nadmiar płynu.

  4. 4

    Do warzyw i przypraw dodajemy jajka, a także starty na tarce o dużych oczkach ser oraz bułkę tartą i solimy do smaku. Na koniec siekamy natkę pietruszki i także dodajemy ją podduszonych warzyw i sera. Całość bardzo dokładnie łączymy, mieszając.

  5. 5

    Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza na programie grzanie góra i dół). Masę na pasztet z dyni przekładamy do formy keksówki na wyłożony nią papier do pieczenia. Wyrównujemy poziom masy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około godzinę.

  6. 6

    Po upłynięciu tego czasu, wyjmujemy pasztet z dyni z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Wyjmujemy z formy i jemy – solo lub na kanapkach.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też