Pasztet z dyni – przepis banalny, a efekt powalający
Pasztet z dyni to świetna propozycja, która będzie stanowiła dobre urozmaicenie dla bardziej mięsnych dań i posiłków. Aromatyczna, smaczna, o zwartej konsystencji – nadaje się na kanapki, ale także do jedzenia solo z sosami czy np. dżemem figowym czy chrzanem.
Składniki
Składniki na pasztet z dyni
- 1 sztuka Dynia
- 200 g Ser żółty
- 250 g Pieczarki
- 2 sztuki Jajko
- 2 ząbki Czosnek
- 4 łyżki Olej
- 4 łyżki Bułka tarta
- 0.5 Pęczek Natka pietruszki
- 1 Szczypta Słodka papryka
- 1 Szczypta Sól
- 1 szczypta Pieprz
Przygotowanie
- 1
Na małe kawałki kroimy cebulę i ząbki czosnku. Rozgrzewamy patelnię z olejem i przesmażamy cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy do niej czosnek i przesmażamy przez kolejną minutę.
- 2
Obieramy pieczarki oraz dynię. Oba te warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Gotową masę wrzucamy na patelnię, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, mieszamy i smażymy. Jak długo? Póki dynia i pieczarki nie staną się miękkie.
- 3
Kiedy warzywa stracą twardość, zdejmujemy patelnię z gazu, przestudzamy jej zawartość i przekładamy do miski. Jeśli warzywa puściły dużo soku, odcedzamy nadmiar płynu.
- 4
Do warzyw i przypraw dodajemy jajka, a także starty na tarce o dużych oczkach ser oraz bułkę tartą i solimy do smaku. Na koniec siekamy natkę pietruszki i także dodajemy ją podduszonych warzyw i sera. Całość bardzo dokładnie łączymy, mieszając.
- 5
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza na programie grzanie góra i dół). Masę na pasztet z dyni przekładamy do formy keksówki na wyłożony nią papier do pieczenia. Wyrównujemy poziom masy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około godzinę.
- 6
Po upłynięciu tego czasu, wyjmujemy pasztet z dyni z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Wyjmujemy z formy i jemy – solo lub na kanapkach.
Przeczytaj także:
Coraz więcej osób przechodzi na wegetarianizm, lub stara się częściowo chociaż ograniczyć spożywanie mięsa. Mądre przestawienie się na dietę roślinną, tak żeby była ona zbilansowana i pokrywała w stu procentach zapotrzebowanie na wszystkie substancje odżywcze bywa trudne. Na szczęście na pomoc przychodzi ogromna liczba przepisów na pasztety, pasty w stu procentach warzywne.
Jaki jest pasztet z dyni?
Przede wszystkim jest daniem wegetariańskim, dodatek sera żółtego i jajek oddziela go od przepisu na przekąskę wegańską. Pasztet z dyni ma piękny pomarańczowy kolor i charakterystyczny dla tego warzywa smak.
Dynia sama z siebie po upieczeniu staje się warzywem dość miękkim, jest także wodnista. W przypadku pasztetu z dyni w przepisie znajdują się zagęszczające masę dodatki: ser żółty i bułka tarta. Pod wpływem temperatury w piekarniku część wilgoci wyparowuje z dania.
Pasztet z dyni to przekąska, która przypadnie do gustu przede wszystkim wielbicielom tego warzywa, osobom, które chętnie sięgają po zupę krem z dyni, sos dyniowy czy makaron z dynią. Być może pasztet z dyni to dobre danie do przekonania się do tego warzywa i wstęp do kolejnych eksperymentów.
Z czym jeść i jak serwować pasztet z dyni?
Kiedy organizujemy większe spotkanie towarzyskie, imprezę w karnawale, sylwestra czy domówkę wypada zadbać także o osoby, które nie jedzą mięsa. Warto więc postawić na tarty warzywne, sałatki bez dodatku mięsa i wędlin ale także dania z rybami (tarty, koreczki, zapiekanki, kanapki).
Pasztet z dyni – podobnie jak pasztet mięsny – można jeść razem z pieczywem w formie kanapek, ale można także jeść solo. W tym drugim przypadku dobrze dodać jeszcze więcej smaku warzywnemu pasztetowi za pomocą pysznego sosu tatarskiego, sosu czosnkowego czy sosu ziołowego. Pasztet z dyni można jeść na pieczywie ciemnym, razowym, które ma głębszy smak. Jeśli jednak wolicie białe pieczywo, śmiało sięgnijcie po bagietkę, pieczywo tostowe, grzanki czy podgrzaną w piekarniku pitę.
Jakie zalety ma jedzenie pasztetu z dyni?
Ta przekąska jest zdrowa, roślinnego pochodzenia. Może być daniem typowo sezonowym jesienno-zimowym, przyjemnie wpisującym się w dania popularne w danym okresie. Przepis na pasztet z dyni może także wzbogać tradycyjne dania i uratować niejedną imprezę, na której oprócz osób jedzących mięso, stawią się także wegetarianie.
Pasztet z dyni o ile będzie dobrze doprawiony, aromatyczny i nieprzesuszony podczas pieczenia, może zrobić furorę wśród gości kosztujących różnych potraw. A to, co zostanie po przyjęciu, następnego dnia będzie smakowało równie dobrze, o ile nie lepiej.