Znakomity pasztet z selera — smaczna alternatywa dla mięsnych pasztetów
Pasztet z selera to znakomita alternatywa mięsnego odpowiednika tego dania. Szczególnie chętnie zajadany jest przez wegetarian, a po dokonaniu niewielkich modyfikacji, również przez wegan. Coraz częściej przygotowywany jest z okazji świąt Bożego Narodzenia oraz Wielkiej Nocy. Przysmak ten znakomicie prezentuje się podczas uroczystych przyjęć, jednak pasztet z selera warto przyrządzać również w dni powszednie. Jest to bowiem wartościowy element diety, który pozwala zwiększyć dzienne spożycie warzyw w naprawdę smakowity sposób.
Składniki
Pasztet z selera
- 50 g Bułka tarta
- 800 g Seler
- 6 ząbków Czosnek
- 140 g Papryka czerwona
- 3 sztuki Jajko
- 50 g Masło klarowane
- 200 g Cebula
- 130 g Marchew
- 1 łyżeczka Majeranek
- 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
- 1 łyżeczka Sól
Przygotowanie
- 1
Marchewkę oraz korzeń selera obierz ze skóry.
- 2
Cebulę i czosnek obierz z łupin.
- 3
Paprykę umyj, osusz, a następnie wykrój z niej gniazda nasienne.
- 4
Warzywa pokrój na mniejsze kawałki, a następnie umieść w garnku wraz z masłem klarowanym. Połóż naczynie na palniku o minimalnej mocy, a gdy tłuszcz się roztopi, dodaj niewielką ilość wody. Następnie zwiększ moc palnika i duś jarzyny pod przykryciem przez ok. 40-60 minut. Długość tego procesu zależy w głównej mierze od wielkości gotowanych kawałków warzyw.
- 5
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
- 6
Po wskazanym czasie odcedź warzywa, a powstały bulion przelej do osobnego naczynia. Składniki odłóż do przestygnięcia, a następnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
- 7
W dużej misce umieść zmielone warzywa, jajka, bułkę tartą, majeranek, sól, czarny pieprz mielony, a następnie wszystkie składniki starannie wymieszaj. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dodaj niewielką ilość bulionu powstałego podczas gotowania warzyw.
- 8
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie umieść w niej przygotowaną masę na pasztet z selera.
- 9
Formę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 70 minut. Po wskazanym czasie pasztet z selera powinien stać się apetycznie rumiany z wierzchu. Upieczony specjał można zajadać dopiero po całkowitym schłodzeniu. Pokrój go w plastry lub stosuj jako smarowidło do kanapek.
Zobacz także:
Pasztet z selera wykonany według poniższej, sprawdzonej receptury wychodzi niezwykle delikatny oraz miękki. Dodatek marchewki sprawia, że specjał ten nabiera delikatnie słodkawe posmaku, a także fantastycznej, lekko pomarańczowej barwy. Pasztet z selera jest również obfity w wiele aromatycznych przypraw, czosnek oraz cebulę, dzięki którym odznacza się bardzo wyrazistym smakiem. Przepis ten z łatwością można wzbogacić w ulubione składniki. W zależności od osobistych preferencji kulinarnych rekomendujemy uwzględnienie dodatków, takich jak żurawina, pieczarki, czy posiekana natka pietruszki. Upieczony pasztet z selera zasmakuje nie tylko wegetarianom. Gwarantujemy, że nawet najwięksi miłośnicy mięsa zakochają się w smaku tego specjału.
Zobacz także: Przepyszny pasztet z cukinii, idealny nie tylko do kanapek
Pasztet z selera — z czym można go podawać?
Pasztet z selera to przysmak, który można zajadać na wiele ciekawych sposobów. Oczywiście najczęściej spożywa się go po pokrojeniu w plastry. W takiej formie to znakomity dodatek do kanapek, zestawionych z ulubionymi warzywami i sosami. Jednak możliwości serwowania pasztetu z selera jest znacznie więcej. Przysmak ten można wykorzystać jako nadzienie do wytrawnych naleśników, krokietów i pierogów. Warto także podawać go w formie kotletów, wraz z konfiturą żurawinową lub tradycyjną musztardą. Pasztet z selera sprawdzi się ponadto jako smarowidło do domowych zapiekanek, wrapów z tortilli, czy tostów.