Znakomity pasztet z selera — smaczna alternatywa dla mięsnych pasztetów

Pasztet z selera
Źródło: GettyImages

Składniki

Pasztet z selera

  • 50 g Bułka tarta
  • 800 g Seler
  • 6 ząbków Czosnek
  • 140 g Papryka czerwona
  • 3 sztuki Jajko
  • 50 g Masło klarowane
  • 200 g Cebula
  • 130 g Marchew
  • 1 łyżeczka Majeranek
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 1 łyżeczka Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Marchewkę oraz korzeń selera obierz ze skóry.

  2. 2

    Cebulę i czosnek obierz z łupin.

  3. 3

    Paprykę umyj, osusz, a następnie wykrój z niej gniazda nasienne.

  4. 4

    Warzywa pokrój na mniejsze kawałki, a następnie umieść w garnku wraz z masłem klarowanym. Połóż naczynie na palniku o minimalnej mocy, a gdy tłuszcz się roztopi, dodaj niewielką ilość wody. Następnie zwiększ moc palnika i duś jarzyny pod przykryciem przez ok. 40-60 minut. Długość tego procesu zależy w głównej mierze od wielkości gotowanych kawałków warzyw.

  5. 5

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  6. 6

    Po wskazanym czasie odcedź warzywa, a powstały bulion przelej do osobnego naczynia.  Składniki odłóż do przestygnięcia, a następnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa.

  7. 7

    W dużej misce umieść zmielone warzywa, jajka, bułkę tartą, majeranek, sól, czarny pieprz mielony, a następnie wszystkie składniki starannie wymieszaj. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dodaj niewielką ilość bulionu powstałego podczas gotowania warzyw.

  8. 8

    Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie umieść w niej przygotowaną masę na pasztet z selera.

  9. 9

    Formę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 70 minut. Po wskazanym czasie pasztet z selera powinien stać się apetycznie rumiany z wierzchu. Upieczony specjał można zajadać dopiero po całkowitym schłodzeniu. Pokrój go w plastry lub stosuj jako smarowidło do kanapek. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też