Mistrzowskie ciasto cynamonowe — prosty przepis na niezwykły wypiek

Ciasto cynamonowe
Źródło: Shutterstock/Oksana Mizina

Składniki

Ciasto cynamonowe

  • 2 sztuki Jajko
  • 1.5 szklanki Mleko
  • 3 szklanek Mąka pszenna
  • 80 ml Olej
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 0.75 Szklanka Cukier

Masa cynamonowa

  • 2 łyżki Mąka pszenna
  • 1 łyżka Mielony cynamon
  • 55 g Roztopione masło
  • 0.5 Szklanka Cukier trzcinowy

Przygotowanie

  1. 1

    Keksówkę wysmaruj tłuszczem, a następnie delikatnie oprósz mąką bądź bułką tartą. 

  2. 2

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 st. C, wybierając termoobieg.

  3. 3

    Do miski dodaj proszek do pieczenia oraz mąkę pszenną. 

  4. 4

    W osobnej misce utrzyj cukier z jajkami, miksując aż do wypracowania jednolitej, dość puszystej masy. 

  5. 5

    Następnie do utartych jajek z cukrem powoli zacznij wsypywać mieszankę suchych składników, naprzemiennie dodając również olej oraz mleko. Całość mieszaj mikserem, jednak nie za długo, ponieważ ciasto może utracić swoją puszystość.

  6. 6

    Połowę sporządzonego ciasta przełóż do przygotowanej keksówki.

  7. 7

    Zaraz potem przystąp do zrobienia cynamonowej masy. Aby ją wykonać, wystarczy połączyć wszystkie składniki, tj. mąkę pszenną, cynamon mielony, trzcinowy cukier oraz rozpuszczone masło.

  8. 8

    Następnie, za pomocą łyżeczki wyłóż na ciasto połowę przygotowanej mieszanki cynamonowej.

  9. 9

    Dalej na masę cynamonową połóż pozostałe ciasto, a na nie końcówkę cynamonowej masy. 

  10. 10

    Zawartość keksówki ostrożnie wymieszaj, np. posługując się nożem. 

  11. 11

    Ciasto cynamonowe włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 50 minut. Kiedy wskazany czas upłynie delikatnie uchyl drzwiczki kuchenki i odlicz ok. 10 minut. Następnie wyciągnij deser i pozostaw na kuchennym blacie, aż całkowicie wystygnie. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też