Zjawiskowe ciasto królowa śniegu — niebieski wypiek, który przyciąga spojrzenia
Ciasto królowa śniegu to wyjątkowy wypiek, który idealnie nada się na specjalne okazje. Z racji nietuzinkowego, wręcz bajkowego wyglądu, deser doskonale sprawdzi się na dziecięce imprezy. Najmłodsi milusińscy to jednak niejedyne grono wielbicieli smakołyku. Niebieski wypiek oczaruje swoim smakiem każdego wielbiciela słodkich wyrobów.
Składniki
Ciasto królowa śniegu — biszkopt
- 4 łyżki Olej
- 4 sztuki Jajko
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 0.7 Szklanka Cukier
- 1 szklanki Mąka pszenna
Niebieski 2krem
- 1 opakowanie Niebieska galaretka
- 1 opakowanie Budyń waniliowy w proszku
- 2 łyżki Cukier
- 2 szklanek Mleko
- 1 opakowanie Ciastka Delicje
Biały krem
- 6 łyżek Cukier puder
- 0.75 Szklanka Woda
- 400 g Śmietana kremówka 36%
- 1 opakowanie Galaretka agrestowa
Niebieska warstwa
- 500 ml Woda
- 2 opakowania Niebieska galaretka
Dekoracje
- 4 łyżki Cukier puder
- 300 g Śmietana kremówka 36%
Przygotowanie
- 1
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
- 2
Białka ubij mikserem na sztywny puch. Po chwili partiami dodawaj cukier, a zaraz potem po sztuce żółtka, zmniejszając obroty miksera. Do ciasta dodaj również proszek do pieczenia, olej oraz mąkę pszenną i wymieszaj wszystkie komponenty, tym razem posługując się stołową łyżką.
- 3
Przygotuj formę prostokątną, najlepiej tę o wymiarach 23 × 28 cm. Brytfankę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia, a następnie wlej do niej przygotowane ciasto na biszkopt.
- 4
Biszkopt piecz przez ok. 40 minut.
- 5
Ugotuj budyń waniliowy, postępując zgodnie ze wskazówkami, ujętymi na opakowaniu wybranego produktu. Do mieszanki dodaj 2 łyżki cukru. Gdy budyń będzie gotowy, wyłącz palnik i wsyp do środka galaretkę. Całość starannie mieszaj, aż do momentu rozpuszczenia niebieskiego proszku. Mieszankę pozostaw do delikatnego przestudzenia. Lekką ciepłą masę wyłóż na upieczony biszkopt. Następnie włóż deser do lodówki i pozostaw do schłodzenia. Kiedy krem stężeje, na jego wierzchu ułóż opakowanie ciastek Delicje.
- 6
Dalej rozpuść agrestową galaretkę w gorącej wodzie i odłóż do lodówki, w celu schłodzenia. Pamiętaj jednak, że galaretka nie powinna mocno stężeć.
- 7
W międzyczasie ubij śmietanę kremówkę z dodatkiem cukru pudru. Gdy kremówka będzie gotowa, stopniowo wlewaj do niej schłodzoną galaretkę agrestową i miksuj całość, aż do momentu połączenia wszystkich składników.
- 8
Sporządzony krem wyłóż na warstwę ciastek i raz jeszcze włóż wypiek do lodówki.
- 9
Na koniec przygotuj niebieską warstwę na ciasto królowa śniegu. Niebieskie galaretki rozpuść w wodzie, a następnie wyłóż na placek. Wierzch deseru udekoruj wedle uznania, wykorzystując kolorowe cukrowe posypki oraz bitą śmietanę.
Zobacz także:
Przepis na ciasto królowa śniegu powinien znaleźć się w książce kucharskiej każdej mamy, która pragnie zaskoczyć swoje pociechy bajkowym deserem. Zapewniamy jednak, że placek cieszy się powodzeniem również wśród dorosłych łasuchów. Mimo skomplikowanego wyglądu przepis nie jest trudny. Dzięki wskazówkom zawartym w recepturze i poniższym opisie łakoć przygotujesz bez większych trudności.
Zobacz także: Ciasto Kilimandżaro z jabłkami — obłędnie smaczny wypiek, doskonały na wyjątkowe okazje
Ciasto królowa śniegu — jak je przygotować? Porady i wskazówki
Przygotowanie deseru rozpoczyna się od upieczenia biszkoptu. Placek powinien się piec ok. 40 minut. Podpowiadamy, że jeżeli biszkopt zacznie się szybciej przypiekać, wierzch warto pokryć kawałkiem folii. Po upieczeniu i ostudzenia ciasto można opcjonalnie skropić ulubionym ponczem.
Ciasto królowa śniegu składa się ponadto z niebieskiego kremu sporządzonego m.in. na bazie niebieskiej galaretki i budyniu waniliowego. W deserze nie brakuje również dodatku w postaci lubianych ciastek Delicji. Co ponadto wyróżnia charakteryzowany deser? Biały krem, a całość zwieńcza niebieska warstwa z galaretki.