Zjawiskowe ciasto królowa śniegu — niebieski wypiek, który przyciąga spojrzenia

Ciasto królowa śniegu
Źródło: Shutterstock/Nina Firsova

Składniki

Ciasto królowa śniegu — biszkopt

  • 4 łyżki Olej
  • 4 sztuki Jajko
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 0.7 Szklanka Cukier
  • 1 szklanki Mąka pszenna

Niebieski 2krem

  • 1 opakowanie Niebieska galaretka
  • 1 opakowanie Budyń waniliowy w proszku
  • 2 łyżki Cukier
  • 2 szklanek Mleko
  • 1 opakowanie Ciastka Delicje

Biały krem

  • 6 łyżek Cukier puder
  • 0.75 Szklanka Woda
  • 400 g Śmietana kremówka 36%
  • 1 opakowanie Galaretka agrestowa

Niebieska warstwa

  • 500 ml Woda
  • 2 opakowania Niebieska galaretka

Dekoracje

  • 4 łyżki Cukier puder
  • 300 g Śmietana kremówka 36%

Przygotowanie

  1. 1

    Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Białka ubij mikserem na sztywny puch. Po chwili partiami dodawaj cukier, a zaraz potem po sztuce żółtka, zmniejszając obroty miksera. Do ciasta dodaj również proszek do pieczenia, olej oraz mąkę pszenną i wymieszaj wszystkie komponenty, tym razem posługując się stołową łyżką.

  3. 3

    Przygotuj formę prostokątną, najlepiej tę o wymiarach 23 × 28 cm. Brytfankę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia, a następnie wlej do niej przygotowane ciasto na biszkopt.

  4. 4

    Biszkopt piecz przez ok. 40 minut.

  5. 5

    Ugotuj budyń waniliowy, postępując zgodnie ze wskazówkami, ujętymi na opakowaniu wybranego produktu. Do mieszanki dodaj 2 łyżki cukru. Gdy budyń będzie gotowy, wyłącz palnik i wsyp do środka galaretkę. Całość starannie mieszaj, aż do momentu rozpuszczenia niebieskiego proszku. Mieszankę pozostaw do delikatnego przestudzenia. Lekką ciepłą masę wyłóż na upieczony biszkopt. Następnie włóż deser do lodówki i pozostaw do schłodzenia. Kiedy krem stężeje, na jego wierzchu ułóż opakowanie ciastek Delicje. 

  6. 6

    Dalej rozpuść agrestową galaretkę w gorącej wodzie i odłóż do lodówki, w celu schłodzenia. Pamiętaj jednak, że galaretka nie powinna mocno stężeć. 

  7. 7

    W międzyczasie ubij śmietanę kremówkę z dodatkiem cukru pudru. Gdy kremówka będzie gotowa, stopniowo wlewaj do niej schłodzoną galaretkę agrestową i miksuj całość, aż do momentu połączenia wszystkich składników. 

  8. 8

    Sporządzony krem wyłóż na warstwę ciastek i raz jeszcze włóż wypiek do lodówki.

  9. 9

    Na koniec przygotuj niebieską warstwę na ciasto królowa śniegu. Niebieskie galaretki rozpuść w wodzie, a następnie wyłóż na placek. Wierzch deseru udekoruj wedle uznania, wykorzystując kolorowe cukrowe posypki oraz bitą śmietanę. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też