Dakłas ciasto — wypiek, który zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem
Dakłas to ciasto znane każdemu wielbicielowi słodkich wypieków. Dziś proponujemy nieco zmodyfikowaną wersję przepisu, jednak gwarantujemy, że jest równie pyszna, co oryginalny tort bezowy Dacquoise. Deser składa się z kakaowo-kawowego ciasta, smakowitej bezy z dodatkiem orzechów oraz wspaniałego kremu, któremu nie sposób się oprzeć. Raz przygotowane ciasto Dakłas z pewnością stanie się częstym bywalcem podczas wielu przyjęć i rodzinnych spotkań “przy kawie”.
Składniki
Dakłas ciasto — spód
- 100 g Masło
- 0.5 Szklanka Woda
- 125 g Mąka pszenna tortowa
- 15 g Kakao
- 1 sztuka Jajko
- 1 łyżeczka Kawa rozpuszczalna
- 60 g Cukier trzcinowy
- 30 g Cukier
- 1 opakowanie Cukier wanilinowy
- 0.5 Łyżeczka Soda oczyszczona
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
Beza
- 4 sztuki Białko jajka
- 200 g Drobny cukier
- 2 łyżeczki Mąka ziemniaczana
- 2 gałązki Posiekane orzechy włoskie
- 1 Szczypta Sól
Krem Dacquoise
- 750 g Serek mascarpone
- 200 ml Śmietanka 30%
- 250 g masa kajmakowa
- 80 g Orzechy włoskie
- 80 g Daktyle
Dodatkowo
- Kakao
Przygotowanie
- 1
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C, wybierając grzanie góra-dół.
- 2
Przygotowanie deseru rozpocznij od upieczenia spodu ciasta. Najpierw zagotuj wodę, a gdy zacznie wrzeć, dodaj do niej masło pokrojone na małe kawałki. Gdy tłuszcz się rozpuści, do garnka dodaj również cukier, rozpuszczalną kawę (sam proszek) oraz kakao. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj — masa nie może posiadać grudek. Następnie wyłącz palnik i odłóż masę kakaową na bok, pozostawiając tak na kilka minut, żeby mieszanka delikatnie przestygła.
- 3
Do oddzielnego naczynia wbij jajko i ubij je mikserem na puszystą masę jajeczną.
- 4
Następnie do przygotowanej poprzednio masy kakaowo-kawowej dodaj masę jajeczną i wymieszaj całość, posługując się kuchenną rózgą.
- 5
Do ciasta dodaj również sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz mąkę pszenną. Masę wymieszaj, aż do wypracowania jednolitego kremu.
- 6
Brytfankę 22 × 33 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia, a następnie przełóż ciasto do formy i delikatnie wyrównaj jego powierzchnię. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 15 minut. Po upływie wskazanego czasu wyciągnij wypiek z kuchenki i odłóż, by ciasto przestygło.
- 7
Posiekaj drobno orzechy włoskie.
- 8
Białka oddziel od żółtek, a następnie umieść je w oddzielnym naczyniu. Białka ubij mikserem z dodatkiem odrobiny soli, mieszając, aż składniki przybiorą formę nieco sztywnej piany.
- 9
Następnie bez pośpiechu dodawaj do miski cukier. Składniki mieszaj do momentu uzyskania mocno zwartej, błyszczącej piany. Zaraz potem do naczynia wsyp mąkę ziemniaczaną, a po wymieszaniu, dodaj posiekane orzechy i delikatnie wymieszaj całość, tym razem posługując się kuchenną rózgą.
- 10
Spód ciasta Dakłas wyjmij z brytfanki.
- 11
Nagrzej piekarnik do temperatury 140 st. C, wybierając grzanie góra-dół.
- 12
Następnie — tę samą formę, w której piekł się kakaowo-kawowy spód — wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia i wylej na niego pianę z białek i orzechów. Masę polecamy delikatnie wyrównać.
- 13
Bezę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 30 minut. Po upływie wskazanego czasu należy obniżyć temperaturę do zaledwie 100 st. C i kontynuować pieczenie — tym razem przez ok. 35 minut. Gdy beza się upiecze, otwórz drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim wypiek.
- 14
Pora na przygotowanie kremu dacquoise. Mocno schłodzony serek mascarpone oraz kremówkę przełóż do naczynia i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach, aż do uzyskania zwartego kremu.
- 15
Po zmniejszeniu mocy miksera do masy dodawaj kajmak (stopniowo) i kontynuuj mieszanie.
- 16
Posiekaj orzechy na niewielkie kawałeczki. Następnie to samo uczyń z daktylami. Pokrojone składniki dodaj do kremu i delikatnie wymieszaj całość, posługując się łyżką stołową.
- 17
Ostatnim etapem przepisu na ciasto Dakłas jest składanie placka. Spód ciasta włóż do blaszki, a na niego wyłóż przygotowany krem z dodatkiem daktyli i orzechów. Następną warstwą jest beza. W takiej postaci Dakłas ciasto włóż do lodówki i pozostaw w chłodzie na kilka godzin, by stężało.
Przed serwowaniem deser polecamy oprószyć obfitą porcją kakao bądź cappuccino.
Zobacz także:
Dakłas ciasto to znany deser, który zazwyczaj kojarzy się nam z wersją tortową. Dziś proponujemy jednak uproszczoną postać smakołyku, z którego wykonaniem upora się nawet kuchenny laik. Wystarczy podążać za opisanymi wskazówkami i poradami, a także kierować się zaproponowanymi proporcjami składników, a deser wyjdzie jak marzenie!
Zobacz także: Ciasto z bezą — mocno cytrynowy deser, który śni się po nocach. Koniecznie go wypróbuj!