Dakłas ciasto — wypiek, który zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem

Dakłas ciasto
Źródło: Shutterstock/Serega777

Składniki

Dakłas ciasto — spód

  • 100 g Masło
  • 0.5 Szklanka Woda
  • 125 g Mąka pszenna tortowa
  • 15 g Kakao
  • 1 sztuka Jajko
  • 1 łyżeczka Kawa rozpuszczalna
  • 60 g Cukier trzcinowy
  • 30 g Cukier
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 0.5 Łyżeczka Soda oczyszczona
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia

Beza

  • 4 sztuki Białko jajka
  • 200 g Drobny cukier
  • 2 łyżeczki Mąka ziemniaczana
  • 2 gałązki Posiekane orzechy włoskie
  • 1 Szczypta Sól

Krem Dacquoise

  • 750 g Serek mascarpone
  • 200 ml Śmietanka 30%
  • 250 g masa kajmakowa
  • 80 g Orzechy włoskie
  • 80 g Daktyle

Dodatkowo

  • Kakao

Przygotowanie

  1. 1

    Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C, wybierając grzanie góra-dół.

  2. 2

    Przygotowanie deseru rozpocznij od upieczenia spodu ciasta. Najpierw zagotuj wodę, a gdy zacznie wrzeć, dodaj do niej masło pokrojone na małe kawałki. Gdy tłuszcz się rozpuści, do garnka dodaj również cukier, rozpuszczalną kawę (sam proszek) oraz kakao. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj — masa nie może posiadać grudek. Następnie wyłącz palnik i odłóż masę kakaową na bok, pozostawiając tak na kilka minut, żeby mieszanka delikatnie przestygła.

  3. 3

    Do oddzielnego naczynia wbij jajko i ubij je mikserem na puszystą masę jajeczną.  

  4. 4

    Następnie do przygotowanej poprzednio masy kakaowo-kawowej dodaj masę jajeczną i wymieszaj całość, posługując się kuchenną rózgą. 

  5. 5

    Do ciasta dodaj również sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz mąkę pszenną. Masę wymieszaj, aż do wypracowania jednolitego kremu.

  6. 6

    Brytfankę 22 × 33 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia, a następnie przełóż ciasto do formy i delikatnie wyrównaj jego powierzchnię. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 15 minut. Po upływie wskazanego czasu wyciągnij wypiek z kuchenki i odłóż, by ciasto przestygło.

  7. 7

    Posiekaj drobno orzechy włoskie. 

  8. 8

    Białka oddziel od żółtek, a następnie umieść je w oddzielnym naczyniu. Białka ubij mikserem z dodatkiem odrobiny soli, mieszając, aż składniki przybiorą formę nieco sztywnej piany. 

  9. 9

    Następnie bez pośpiechu dodawaj do miski cukier. Składniki mieszaj do momentu uzyskania mocno zwartej, błyszczącej piany. Zaraz potem do naczynia wsyp mąkę ziemniaczaną, a po wymieszaniu, dodaj posiekane orzechy i delikatnie wymieszaj całość, tym razem posługując się kuchenną rózgą. 

  10. 10

    Spód ciasta Dakłas wyjmij z brytfanki.

  11. 11

    Nagrzej piekarnik do temperatury 140 st. C, wybierając grzanie góra-dół.

  12. 12

    Następnie — tę samą formę, w której piekł się kakaowo-kawowy spód — wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia i wylej na niego pianę z białek i orzechów. Masę polecamy delikatnie wyrównać.

  13. 13

    Bezę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 30 minut. Po upływie wskazanego czasu należy obniżyć temperaturę do zaledwie 100 st. C i kontynuować pieczenie — tym razem przez ok. 35 minut. Gdy beza się upiecze, otwórz drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim wypiek.

  14. 14

    Pora na przygotowanie kremu dacquoise. Mocno schłodzony serek mascarpone oraz kremówkę przełóż do naczynia i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach, aż do uzyskania zwartego kremu. 

  15. 15

    Po zmniejszeniu mocy miksera do masy dodawaj kajmak (stopniowo) i kontynuuj mieszanie. 

  16. 16

    Posiekaj orzechy na niewielkie kawałeczki. Następnie to samo uczyń z daktylami. Pokrojone składniki dodaj do kremu i delikatnie wymieszaj całość, posługując się łyżką stołową.

  17. 17

    Ostatnim etapem przepisu na ciasto Dakłas jest składanie placka. Spód ciasta włóż do blaszki, a na niego wyłóż przygotowany krem z dodatkiem daktyli i orzechów. Następną warstwą jest beza. W takiej postaci Dakłas ciasto włóż do lodówki i pozostaw w chłodzie na kilka godzin, by stężało.

     

    Przed serwowaniem deser polecamy oprószyć obfitą porcją kakao bądź cappuccino. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też