Keto ciasto — niskowęglowodanowy deser dla osób na diecie ketogenicznej

Keto ciasto — sernik truskawkowy
Źródło: Shutterstock/irina2511

Składniki

Keto ciasto

  • 150 g Truskawki
  • 70 ml Wrzątek
  • 100 g Gorzka czekolada
  • 350 g Twaróg półtłusty
  • 6 łyżek Erytrytol
  • 300 g Skyr
  • 2 łyżki Żelatyna
  • 100 ml Śmietanka 30%

Przygotowanie

  1. 1

    Twaróg zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Możesz także zakupić zmielony twaróg.

  2. 2

    W dużej misce umieść zmielony twaróg, skyr, truskawki oraz erytrytol. Składniki starannie zblenduj. 

  3. 3

    Do szklanki wsyp żelatynę i zalej ją gorącą wodą. Składniki energicznie wymieszaj, a następnie odstaw je do przestudzenia.

  4. 4

    Roztwór żelatyny wlej do masy serowej i starannie wymieszaj podane składniki.

  5. 5

    Spód oraz boki tortownicy wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia. Aby papier lepiej przylegał do powierzchni foremki, warto natłuścić ją odrobiną masła. 

  6. 6

    Masę serową wlej do tortownicy, wyrównaj powierzchnię ciasta za pomocą łyżki stołowej i włóż sernik do lodówki, najlepiej pozostawiając deser w chłodzie na całą noc.

  7. 7

    Aby przygotować polewę czekoladową, śmietankę podgrzej w rondelku z dodatkiem czekolady. Składniki energicznie mieszaj do chwili ich połączenia. Polewę czekoladową pozostaw do przestudzenia, a następnie udekoruj nią keto ciasto i ponownie włóż deser do lodówki. 

     

    Przed podaniem keto ciasto warto dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też