Sundae — nieziemski deser lodowy z malinami i czekoladą. Musisz go spróbować

Sundae
Źródło: GettyImages

Składniki

Sundae

  • 50 g Gorzka czekolada
  • 1 szklanki Maliny
  • 4 porcje Lody waniliowe
  • 8 łyżek Likier kokosowy
  • 1 szklanki Pianki marshmallow
  • 0.5 Szklanka Śmietanka 36%

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj 4 szklanki, pucharki lub kieliszki. Sundae najlepiej prezentować się będą w przezroczystych, wysokich naczyniach. 

  2. 2

    Maliny starannie umyj, a następnie delikatnie osusz owoce.

  3. 3

    Dno przygotowanych naczyń wypełnij malinami, a następnie skrop je likierem i rozgnieć widelcem lub tłuczkiem barmańskim.

  4. 4

    Gorzką czekoladę posiekaj na drobne kawałki.

  5. 5

    Aby przygotować polewę, do rondelka wlej śmietankę kremówkę i połóż garnek na palniku o średniej mocy. Gdy płyn stanie się gorący, ściągnij go z kuchenki i wsyp do niego pianki marshmallow oraz drobno posiekaną czekoladę. Mieszaj polewę tak długo, aż stanie się idealnie gładka. Jeśli sos czekoladowy okaże się zbyt gęsty, wystarczy zwiększyć ilość śmietanki kremówki.

  6. 6

    Do pucharków z malinami dodaj następnie porcje lodów waniliowych, po czym polej całość obficie polewą czekoladową.

     

    Sundae podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też