Chrupiący kurczak w sosie hoisin – egzotyczny i soczysty

Kurczak w sosie hoisin
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na kurczaka panierowanego

  • 0.5 kilogram Filet z kurczaka
  • 1 Torebka Ryż
  • 1 sztuka Brokuły
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 łyżeczka ostra papryka
  • 0.25 Łyżeczka Biały pieprz
  • 1 sztuka Jajko
  • 6 łyżeczek Mąka ziemniaczana
  • 2 łyżki Sezam
  • 1 szklanki Olej roślinny

Składniki na sos hoisin

  • 60 ml Sos sojowy
  • 30 ml Ocet ryżowy
  • 125 Woda
  • 1 łyżka Cukier
  • 1 łyżka Olej sezamowy
  • 1 łyżka Masło orzechowe

Przygotowanie

  1. 1

    Zaczynamy od oczyszczenia filetów z kurczaka – z chrząstek i błonek. Mięso tniemy na paski, a potem na niewielkie kostki. Wkładamy do miski i doprawiamy: solą, tartym czosnkiem, białym pieprzem i ostrą papryką. Mięso mieszamy tak, żeby wszystkie składniki równomiernie otoczyły filety.

  2. 2

    Przygotowujemy dwa głębokie talerze. W jednym umieszczamy mąkę ziemniaczaną, a do drugiego wbijamy jajko i je roztrzepujemy widelcem.

  3. 3

    Kawałki kurczaka najpierw zamaczamy w jajku, a następnie obtaczamy w mące ziemniaczanej.

  4. 4

    Równocześnie rozgrzewamy dużą patelnię (lub wok, jeśli jest taka możliwość) i wlewamy na nią tłuszcz. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy partiami kurczaka i smażymy go z dwóch stron w sumie przez około cztery minuty. Wyławiamy mięso z pomocą łyżki cedzakowej i układamy na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Czynność tę powtarzamy, dopóki nie usmażymy wszystkich kawałków mięsa.

  5. 5

    Ręcznikiem papierowym wycieramy także nadmiar oleju na patelni i układamy na niej ponownie całe mięso, a następnie przez kilka minut podgrzewamy. Robimy na środku miejsce na sos i wlewamy go na patelnię. Czekamy aż sos się zagotuje i dobrze połączy z mięsem. Przez cały ten czas nie zapominamy o mieszaniu wszystkich składników.

  6. 6

    Gotujemy ryż i osobno brokuła – ten drugi powinien być al dente.

  7. 7

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też