Chrupiący kurczak w sosie hoisin – egzotyczny i soczysty
Kurczak w sosie hoisin trafi w wiele gustów. Przede wszystkim będzie świetnym pomysłem na kolejny sposób podania kurczaka fanom drobiu. Po drugie to doskonała potrawa dla osób szukających dań kuchni orientalnej i bardziej egzotycznych smaków. Wreszcie może być to odpowiedź na głęboką potrzebę zjedzenia potrawy, która będzie wybitnie smakowita.
Składniki
Składniki na kurczaka panierowanego
- 0.5 kilogram Filet z kurczaka
- 1 Torebka Ryż
- 1 sztuka Brokuły
- 2 ząbki Czosnek
- 1 łyżeczka ostra papryka
- 0.25 Łyżeczka Biały pieprz
- 1 sztuka Jajko
- 6 łyżeczek Mąka ziemniaczana
- 2 łyżki Sezam
- 1 szklanki Olej roślinny
Składniki na sos hoisin
- 60 ml Sos sojowy
- 30 ml Ocet ryżowy
- 125 Woda
- 1 łyżka Cukier
- 1 łyżka Olej sezamowy
- 1 łyżka Masło orzechowe
Przygotowanie
- 1
Zaczynamy od oczyszczenia filetów z kurczaka – z chrząstek i błonek. Mięso tniemy na paski, a potem na niewielkie kostki. Wkładamy do miski i doprawiamy: solą, tartym czosnkiem, białym pieprzem i ostrą papryką. Mięso mieszamy tak, żeby wszystkie składniki równomiernie otoczyły filety.
- 2
Przygotowujemy dwa głębokie talerze. W jednym umieszczamy mąkę ziemniaczaną, a do drugiego wbijamy jajko i je roztrzepujemy widelcem.
- 3
Kawałki kurczaka najpierw zamaczamy w jajku, a następnie obtaczamy w mące ziemniaczanej.
- 4
Równocześnie rozgrzewamy dużą patelnię (lub wok, jeśli jest taka możliwość) i wlewamy na nią tłuszcz. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy partiami kurczaka i smażymy go z dwóch stron w sumie przez około cztery minuty. Wyławiamy mięso z pomocą łyżki cedzakowej i układamy na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Czynność tę powtarzamy, dopóki nie usmażymy wszystkich kawałków mięsa.
- 5
Ręcznikiem papierowym wycieramy także nadmiar oleju na patelni i układamy na niej ponownie całe mięso, a następnie przez kilka minut podgrzewamy. Robimy na środku miejsce na sos i wlewamy go na patelnię. Czekamy aż sos się zagotuje i dobrze połączy z mięsem. Przez cały ten czas nie zapominamy o mieszaniu wszystkich składników.
- 6
Gotujemy ryż i osobno brokuła – ten drugi powinien być al dente.
- 7
Kurczaka hoisin serwujemy z ryżem i brokułami posypany zrumienionym na suchej patelni sezamem.
Przeczytaj także:
Kluczową kwestią w przepisie na kurczaka w sosie hoisin jest… sos hoisin. To słodko-ostry sos wykonany z pasty sojowej, sezamu i słodkich ziemniaków. Oprócz zastosowania w daniu z kurczakiem, nadaje się jako dodatek do pieczonych żeberek, kaczki po pekińsku, dań z makaronem chińskim a także do sajgonek.
Jak domowym sposobem zrobić sos hoisin do kurczaka?
Sos hoisin – jak większość orientalnych produktów – można kupić gotowy – w słoiczku. Warto jednak poświęcić trochę czasu i wykonać własną, domową wersję tego dodatku. Według jednego z bardziej popularnych i nieskomplikowanych przepisów, potrzebny będzie sos sojowy, miód, ocet ryżowy, maso orzechowe i olej sezamowy. Po połączeniu wszystkich składników w odpowiednich proporcjach i dokładnym wymieszaniu, otrzymamy gęsty sos. Ostrość zapewni mu zaś odrobina chili i pieprz dodany do smaku.
Co wyróżnia kurczaka w sosie hoisin?
Danie to może się różnić szczegółami przepisu – w niektórych wersjach smakuje on na przykład wyraźną nutą orzechów, ale i śliwek (to dlatego, że w Europie często do jego wykonania używa się powideł śliwkowych). Stałym składnikiem przepis jest z pewnością kurczak oraz sos hoisin. Sos ten ma charakterystyczny brązowy kolor i gęstą konsystencję. Jego smak jest także łatwo rozpoznawalny – jest słodki, ale jednocześnie pikantny.
Co zrobić, żeby kurczak w sosie hoisin wyszedł idealny w smaku?
Kurczak, który jest soczysty w środku, sprężysty, a nie suchy i pozbawiony smaku? Jeśli nie jesteście do końca zadowoleni z tego, jak radzicie sobie z obróbką drobiu, być może nie znacie sposobów na smażenie kurczaka, które gwarantują najlepszy smak. W przypadku kuchni azjatyckiej za idealnie chrupiącym i soczystym kurczakiem stoi smażenie metodą stir fry. Najważniejsze jest w jej wypadku rozgrzanie oleju do odpowiednio wysokiej temperatury. Kiedy rzucamy mięso na rozgrzany tłuszcz, wierzchnia warstwa błyskawicznie się przysmaża, dzięki czemu środkowa część pozostaje soczysta i miękka – soki nie uciekają na zewnątrz.
Z czym podawać kurczaka hoisin?
Idealnym dodatkiem do dań kuchni chińskiej jest ryż. Jego dość neutralny smak sprawia, że możemy uspokoić kubki smakowe, ale także sprawić, że danie będzie bardziej sycące. Innym pasującym dodatkiem do tego dania będzie także makaron – ryżowy, sojowy lub chiński. Dodatkowym przysmakiem serwowanym z daniem może być także doskonale znana z chińskich barów świeża surówka z kapusty i marchwi – można ją zrobić dosłownie w kilka minut.