Churros — hiszpański przysmak z kremem czekoladowym
Tradycyjne hiszpańskie rożki w formie chrupiących pałeczek z ciasta, które dodatkowo obtoczone są pachnącą mieszanką cukru i cynamonu. Jako dodatkowy bonus podawaj je z pysznym sosem czekoladowym.
Składniki
Churros
- 240 ml Woda
- 110 g Masło
- 2 łyżki Cukier
- 0.25 Łyżeczka Sól
- 125 g Mąka pszenna
- 1 łyżka Ekstrakt waniliowy
- 3 Jajko
- 1 łyżeczka Mielony cynamon
- 100 g Drobny cukier
- 0 Olej
Sos czekoladowy
- 200 g Czekolada
- 240 ml Śmietanka do ubijania
Przygotowanie
- 1
Churros: wlej wodę do większego garnka, dodaj masło, cukier i sól. Doprowadź do wrzenia, aby rozpuścić masło. Ciągle mieszaj.
- 2
Następnie obniż temperaturę, dodaj mąkę i mieszaj, aż ciasto zacznie oddzielać się od garnka i łączyć w jedną całość.
- 3
Przełóż ciasto do szklanej miski i wymieszaj z ekstraktem waniliowym. Pozostaw do ostygnięcia. Następnie dodaj jajka i ucieraj ciasto.
REKLAMA - 4
Gotową masę włóż do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką.
- 5
Wlej olej do garnka i pozwól się mu nagrzać.
- 6
Ciasto możesz wycisnąć bezpośrednio z torebki do rozgrzanego oleju. Nożem zawsze „wycinaj” ok. 5 do 7 cm pasków ciasta.
- 7
Gotowe churrosy połóż na ręczniku papierowym — pozwoli to pozbyć się nadmiaru oleju.
- 8
W misce wymieszaj drobny cukier z mielonym cynamonem. W takiej mieszance obtaczaj churrosy.
- 9
Sos czekoladowy: czekoladę drobno posiekaj i przełóż do szklanej miski. Podgrzej śmietankę do ubijania (tuż poniżej temperatury wrzenia). Gorącą śmietankę wlej do miski z czekoladą i odczekaj minutę. Następnie całość dobrze wymieszaj, aby uzyskać gęsty sos czekoladowy.
- 10
Churrosy podawaj z przygotowanym sosem czekoladowym.
Zobacz także: