Churros — hiszpański przysmak z kremem czekoladowym

Churros — tradycyjny deser hiszpański
Źródło: GettyImages

Składniki

Churros

  • 240 ml Woda
  • 110 g Masło
  • 2 łyżki Cukier
  • 0.25 Łyżeczka Sól
  • 125 g Mąka pszenna
  • 1 łyżka Ekstrakt waniliowy
  • 3 Jajko
  • 1 łyżeczka Mielony cynamon
  • 100 g Drobny cukier
  • 0 Olej

Sos czekoladowy

  • 200 g Czekolada
  • 240 ml Śmietanka do ubijania

Przygotowanie

  1. 1

    Churros: wlej wodę do większego garnka, dodaj masło, cukier i sól. Doprowadź do wrzenia, aby rozpuścić masło. Ciągle mieszaj.

  2. 2

    Następnie obniż temperaturę, dodaj mąkę i mieszaj, aż ciasto zacznie oddzielać się od garnka i łączyć w jedną całość.

  3. 3

    Przełóż ciasto do szklanej miski i wymieszaj z ekstraktem waniliowym. Pozostaw do ostygnięcia. Następnie dodaj jajka i ucieraj ciasto.

  4. 4

    Gotową masę włóż do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką.

  5. 5

    Wlej olej do garnka i pozwól się mu nagrzać.

  6. 6

    Ciasto możesz wycisnąć bezpośrednio z torebki do rozgrzanego oleju. Nożem zawsze „wycinaj” ok. 5 do 7 cm pasków ciasta.

  7. 7

    Gotowe churrosy połóż na ręczniku papierowym — pozwoli to pozbyć się nadmiaru oleju.

  8. 8

    W misce wymieszaj drobny cukier z mielonym cynamonem. W takiej mieszance obtaczaj churrosy.

  9. 9

    Sos czekoladowy: czekoladę drobno posiekaj i przełóż do szklanej miski. Podgrzej śmietankę do ubijania (tuż poniżej temperatury wrzenia). Gorącą śmietankę wlej do miski z czekoladą i odczekaj minutę. Następnie całość dobrze wymieszaj, aby uzyskać gęsty sos czekoladowy.

  10. 10

    Churrosy podawaj z przygotowanym sosem czekoladowym.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też