Ciasto na gofry

Ciasto na gofry
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 2 szklanek Mąka pszenna
  • 2 szklanek Mleko
  • 2 Jajko
  • 1 łyżeczka Cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 80 ml Olej
  • 1 szczypta Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Oddziel białka od żółtek. Białka ubijaj z odrobiną soli na sztywną pianę.

  2. 2

    W osobnym naczyniu połącz żółtka z mlekiem, cukrem wanilinowym, mąką pszenną, mlekiem oraz olejem i ubijaj je na jednolitą masę.

  3. 3

    Następnie do masy z żółtkami dodaj ubite białka. Połącz obie masy, mieszając je delikatnie łopatką silikonową.

  4. 4

    Gotowe ciasto na gofry wylewaj na rozgrzaną gofrownicę i piecz, podążając za instrukcją, zamieszczoną w opakowaniu gofrownicy. Zazwyczaj pieczenie porcji trwa ok. 4 minut. 

  5. 5

    Posiłek nadaje się dla dzieci już od 12. miesiąca życia.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też