Ciasto na gofry
Dzieci uwielbiają gofry. Za każdym razem można podawać je z innymi dodatkami, przez co posiłek staje się znacznie atrakcyjniejszy dla pociechy. Zobacz, jak przygotować najlepsze ciasto na gofry.
Składniki
- 2 szklanek Mąka pszenna
- 2 szklanek Mleko
- 2 Jajko
- 1 łyżeczka Cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 80 ml Olej
- 1 szczypta Sól
Przygotowanie
- 1
Oddziel białka od żółtek. Białka ubijaj z odrobiną soli na sztywną pianę.
- 2
W osobnym naczyniu połącz żółtka z mlekiem, cukrem wanilinowym, mąką pszenną, mlekiem oraz olejem i ubijaj je na jednolitą masę.
- 3
Następnie do masy z żółtkami dodaj ubite białka. Połącz obie masy, mieszając je delikatnie łopatką silikonową.
REKLAMA - 4
Gotowe ciasto na gofry wylewaj na rozgrzaną gofrownicę i piecz, podążając za instrukcją, zamieszczoną w opakowaniu gofrownicy. Zazwyczaj pieczenie porcji trwa ok. 4 minut.
- 5
Posiłek nadaje się dla dzieci już od 12. miesiąca życia.
Zobacz także: