Błyskawiczne i pyszne ciasto zebra. A do tego jak wygląda!

Ciasto zebra
Źródło: Shutterstock/minadezhda

Składniki

Składniki na ciasto zebra

  • 1 szklanki Cukier
  • 1 łyżeczka Aromat waniliowy
  • 5 sztuk Jajko
  • 2.5 szklanek Mąka pszenna
  • 1 szklanki Woda gazowana
  • 1 szklanki Olej rzepakowy
  • 3 łyżki Mąka pszenna
  • 2 łyżki Kakao
  • 1 łyżka Masło

Przygotowanie

  1. 1

    Pierwszym krokiem w przepisie na ciasto zebra jest oddzielenie żółtek od białek i ubicie z tych drugich sztywnej piany. W ramach ubijania pamiętamy o stopniowym, wolnym dosypywaniu cukru.

  2. 2

    Kiedy piana będzie gotowa, powoli miksując dodajemy po jednym żółtku.

  3. 3

    W miseczce dokładnie mieszamy mąkę pszenną i proszek do pieczenia.

  4. 4

    Do gotowej masy jajecznej dodajemy po kolei kolejne składniki: mąkę pszenną połączoną z proszkiem do pieczenia, wodę gazowaną, a następnie olej rzepakowy oraz aromat waniliowy. Nie przestajemy miksować póki wszystkie składniki się dokładnie nie połączą na jednolitą masę.

  5. 5

    Zawartość miski dzielimy na dwie równe części. Pierwszą część ciasta łączymy z kakao i dokładnie mieszamy.

  6. 6

    Drugą część ciasta łączymy z dodatkowymi trzema łyżkami mąki pszennej i także dokładnie mieszamy.

  7. 7

    Kolejny krok w przepisie na ciasto zebra to czas na przygotowanie formy do pieczenia. Najbardziej odpowiednia będzie blacha okrągła, a wprost idealna ta do pieczenia babek. Wysmarowujemy ją masłem, po czym wykładamy – na przemian kilka łyżek jasnego i kilka łyżek ciemnego ciasta.

  8. 8

    Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza i wstawiamy do pieczenia na równą godzinę. Po upłynięciu 60 minut sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto nie jest przypadkiem jeszcze surowe w środku.

  9. 9

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też