Ciasto dla cukrzyka na bazie jogurtu — nie pozwól, aby cukrzyca ograniczała kulinarne przyjemności

Jogurtowe ciasto z borówkami dla cukrzyka
Źródło: Shutterstock/Bartosz Luczak

Składniki

Jogurtowe ciasto dla cukrzyka

  • 200 g Mąka pełnoziarnista
  • 2 sztuki Jajko
  • 4 łyżki Olej rzepakowy
  • 4 łyżki ksylitol
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 125 g Jogurt naturalny
  • 125 g Borówki

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 175 st. C.

  2. 2

    Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia. 

  3. 3

    Białka oddziel od żółtek.

  4. 4

    Żółtka z dodatkiem ksylitolu ubij na jasną i puszystą masę. Następnie dodaj jogurt naturalny, olej rzepakowy i starannie wymieszaj komponenty za pomocą szpatułki kuchennej.

  5. 5

    Mąkę pełnoziarnistą wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy jajecznej, a następnie delikatnie wymieszaj.

  6. 6

    W osobnym naczyniu ubij białka z dodatkiem soli na sztywną pianę. 

  7. 7

    Ubite białka oraz borówki dodaj do masy mącznej i ostrożnie wymieszaj składniki. Ciasto przełóż do przygotowanej foremki i udekoruj jego wierzch borówkami.

  8. 8

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też