Ciasto z czereśniami — na co dzień i od święta. Wypiek idealny na każdą okazję
Ciasto z czereśniami to wypiek, którego latem nie może zabraknąć w twojej kuchni. To smakowita receptura na pyszny i prosty w wykonaniu deser, czerpiący z bogactwa darów natury. Wiemy, że nie każdy ma czas na czasochłonne i skomplikowane przepisy, dlatego znając wasze potrzeby, zaproponowaliśmy łakoć “na już”. Będziesz zaskoczony jak szybko można go przygotować.
Składniki
Ciasto z czereśniami
- 0.5 Szklanka Cukier
- 250 g Masło
- 4 sztuki Jajko
- 500 g Czereśnie
- Cukier puder
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
- 500 g Mąka pszenna tortowa
- 1 opakowanie Cukier wanilinowy
Przygotowanie
- 1
Spód tortownicy wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.
- 2
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
- 3
Masło umieść w rondelku i połóż naczynie na palniku o minimalnej mocy. Podgrzewaj do chwili rozpuszczenia tłuszczu, a następnie pozostaw do wystudzenia.
- 4
Czereśnie umyj, osusz i wydryluj.
- 5
Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiej przez sitko.
- 6
Jajka ubij z dodatkiem cukru oraz cukru wanilinowego na jasną i puszystą masę.
- 7
Do masy jajecznej dodaj mieszankę mączną i starannie wymieszaj składniki. Następnie dodaj ostudzony tłuszcz i zmiksuj składniki, aby otrzymać jednolite ciasto.
- 8
Ciasto przelej do tortownicy, a na jego wierzchu ułóż czereśnie.
- 9
Ciasto z czereśniami piecz przez ok. 30 minut.
Wystudzone wypiek z owocami warto przed podaniem posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
Zobacz także:
Kiedy pierwszy raz skosztujesz połączenia delikatnego, puszystego ciasta ze słodko-kwaśnymi czereśniami już na stałe zagości ono w domowym jadłospisie. Kuszący widok złocistego wypieku, oprószonego cukrem pudrem, zapowiada nadejście niezapomnianych doznań smakowych. Ciasto z czereśniami to nie tylko doskonała propozycja dla miłośników deserów, ale i wszystkich osób, które pragną poczuć smak oraz zapach lata. Receptura nie jest trudna do przygotowania. Zapewniamy, że dzięki wskazówkom zawartym w podanym przepisie, z wykonaniem ciasta z czereśniami poradzi sobie nawet początkujący cukiernik.
Jak przygotować ciasto z czereśniami? Praktyczne porady i wskazówki
Aby rozpocząć pichcenie, na początku należy zgromadzić niezbędne składniki. Jesteśmy przekonani, że znaczną część potrzebnych komponentów posiadasz już w kuchennych szafkach. Ciasto z czereśniami rekomendujemy przyrządzić z owocami świeżymi, czerpiąc jak najwięcej z sezonowych darów natury. Jeżeli jednak nie masz do nich dostępu, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wykorzystać mrożone. Charakteryzowany wypiek z pewnością należy do najłatwiejszych, ponieważ proces przygotowań obejmuje wyłącznie połączenie składników, a następnie przelanie powstałej masy do tortownicy i udekorowanie deseru owocami. Warto zwrócić szczególną uwagę na długość obróbki termicznej. Jeżeli za bardzo ją wydłużysz, dojdzie do wysuszenia biszkoptu, co znacznie pogorszy jego właściwości organoleptyczne (mowa m.in. o zapachu, smaku i wyglądzie deseru). Zachęcamy, aby po upieczeniu pozostawić ciasto z czereśniami na kilka minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Zobacz także: Ciasto metrowiec z kremem budyniowym. Ten wypiek oczaruje twoich najbliższych
Jak udekorować ciasto z czereśniami? Sprawdzone sposoby
Aby udekorować deser, możesz wykorzystać cukier puder lub przyrządzić lukier. Warto wiedzieć, że wypiek świetnie smakuje z dodatkiem lodów waniliowych. W takim zestawieniu ciasto z czereśniami idealnie sprawdzi się w upalne dni, podany np. w charakterze orzeźwiającego podwieczorku. Nie zapomnij także o filiżance ulubionej kawy lub herbaty — dzięki ulubionym dodatkom ciasto z czereśniami stworzy wspaniały deser, o którym długo nie zapomnisz.