Ciasto z czereśniami — na co dzień i od święta. Wypiek idealny na każdą okazję

Ciasto z czereśniami
Źródło: Shutterstock/Pixel-Shot

Składniki

Ciasto z czereśniami

  • 0.5 Szklanka Cukier
  • 250 g Masło
  • 4 sztuki Jajko
  • 500 g Czereśnie
  • Cukier puder
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 500 g Mąka pszenna tortowa
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy

Przygotowanie

  1. 1

    Spód tortownicy wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia. 

  2. 2

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  3. 3

    Masło umieść w rondelku i połóż naczynie na palniku o minimalnej mocy. Podgrzewaj do chwili rozpuszczenia tłuszczu, a następnie pozostaw do wystudzenia.

  4. 4

    Czereśnie umyj, osusz i wydryluj. 

  5. 5

    Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiej przez sitko. 

  6. 6

    Jajka ubij z dodatkiem cukru oraz cukru wanilinowego na jasną i puszystą masę. 

  7. 7

    Do masy jajecznej dodaj mieszankę mączną i starannie wymieszaj składniki. Następnie dodaj ostudzony tłuszcz i zmiksuj składniki, aby otrzymać jednolite ciasto. 

  8. 8

    Ciasto przelej do tortownicy, a na jego wierzchu ułóż czereśnie.

  9. 9

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też