6-składnikowa zupa rybna — pyszne danie na wigilię (i nie tylko)

Zupa rybna
Źródło: GettyImages

Składniki

Zupa rybna

  • 500 g Filety z karpia
  • 1 łyżka Masło
  • 2 sztuki Cebula
  • 1.5 litr Bulion warzywny
  • 1 łyżka Posiekana natka pietruszki
  • 200 ml Kwaśna śmietana

Przygotowanie

  1. 1

    Cebulę obierz z łupin i pokrój w cienkie krążki. Następnie na patelnię wyłóż masło, a gdy się roztopi, smaż na nim kawałki cebuli. 

  2. 2

    Filety z karpia pokrój na mniejsze kawałki. 

  3. 3

    Sporządź bulion warzywny — składniki, które potrzebujesz, by go przygotować, to marchew, seler, por i pietruszka. Kiedy wywar będzie gotowy, przecedź go przez sito i oddziel od warzyw.

  4. 4

    Paski karpia dodaj do odcedzonego bulionu warzywnego. Do zupy dodaj podsmażoną cebulę i gotuj całość ok. 10-15 minut. 

  5. 5

    Zupę rybną zabiel kwaśną śmietaną. Przed jedzeniem danie posyp posiekaną natką zielonej pietruszki. Zupę rybną polecamy serwować z ugotowanym makaronem.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też