6-składnikowa zupa rybna — pyszne danie na wigilię (i nie tylko)
Zupa rybna to specjał, który w wielu domach pojawia się jako jeden z posiłków serwowanych na wigilijnym stole. Ta tradycyjna polewka może być przyrządzana z wielu gatunków ryb. My polecamy wykonać ją z karpia — ryby, która przez wiele rodzin traktowana jest jako obowiązkowy element świąt Bożego Narodzenia. Przepis na najlepszą zupę rybną nie jest skomplikowany, a do przygotowania polewki wystarczy wykorzystać 6 składników.
Składniki
Zupa rybna
- 500 g Filety z karpia
- 1 łyżka Masło
- 2 sztuki Cebula
- 1.5 litr Bulion warzywny
- 1 łyżka Posiekana natka pietruszki
- 200 ml Kwaśna śmietana
Przygotowanie
- 1
Cebulę obierz z łupin i pokrój w cienkie krążki. Następnie na patelnię wyłóż masło, a gdy się roztopi, smaż na nim kawałki cebuli.
- 2
Filety z karpia pokrój na mniejsze kawałki.
- 3
Sporządź bulion warzywny — składniki, które potrzebujesz, by go przygotować, to marchew, seler, por i pietruszka. Kiedy wywar będzie gotowy, przecedź go przez sito i oddziel od warzyw.
- 4
Paski karpia dodaj do odcedzonego bulionu warzywnego. Do zupy dodaj podsmażoną cebulę i gotuj całość ok. 10-15 minut.
- 5
Zupę rybną zabiel kwaśną śmietaną. Przed jedzeniem danie posyp posiekaną natką zielonej pietruszki. Zupę rybną polecamy serwować z ugotowanym makaronem.
Zobacz także:
Specjał, jakim jest zupa rybna, słynie ze smakowitej prezencji i aromatycznego smaku. Danie kojarzone jest głównie ze świętami Bożego Narodzenia. Jego historia jest jednak zupełnie inna, bowiem przepis, który w dzisiejszych czasach uznawany jest za wykwintny, pierwotnie był posiłkiem spożywanym przez biedne rodziny, trudniące się rybołówstwem. Dziś sława specjału jest całkiem inna, a zupa rybna z chęcią jedzona jest na całym świecie.
Jeśli zastanawiasz się, jak ugotować zupę rybną, najlepszy, a zarazem prosty i szybki w przygotowaniu przepis znajdziesz poniżej.
Historia zupy rybnej
Zupa rybna swoje początki zawdzięcza francuskim rodzinom rybaków, którzy przyrządzali ją, korzystając z ości i odpadków ryb, a także skorupiaków, które stanowiły podstawowy składnik ich żywienia. Z czasem zupa rybna zyskała dużo lepszą sławę, a recepturę modyfikowano na wiele rozmaitych sposobów. Wynikiem tych starań jest to, że przysmak ten w wielu krajach uważany jest za elegancki, a czasami nawet ekskluzywny. We Francji najpopularniejszą wersją dania jest Bouillabaisse, a w Polsce najczęściej spożywamy ją właśnie w okresie świątecznym. Nie jest to jednak regułą, gdyż w wielu domach posiłek ten serwowany jest znacznie częściej.
Zobacz także: Karp smażony nigdy nie smakował tak dobrze. Oto niezawodny przepis
Prawdziwa zupa rybna — jak zrobić ten świąteczny przysmak?
Poniższa receptura na zupę rybną zakłada wykorzystanie filetów z karpia. Prawdziwa zupa rybna przygotowywana jest z kolei z łbów, ości oraz ogonów ryb. Warto jednak podkreślić, że w zależności od regionu specjał ten będzie się różnił — zastosowanymi składnikami, a także wyglądem i smakiem. Jedno pozostaje jednak bez zmian — zupa rybna jest zawsze bardzo sycąca, aromatyczna i pożywna.
Przepis na najlepszą zupę rybną, który znajdziesz poniżej, opiera się zaledwie na 6 składnikach: filetach z karpia, gotowym bulionie warzywnym, cebuli, zielonej pietruszce, maśle i śmietanie. To pyszne danie gotowe jest już w 45 minut, a jego smak jest naprawdę rewelacyjny. Dzięki temu bez pośpiechu i niepotrzebnego stresu przyrządzić można inne specjały świąteczne, które znajdą się na stole podczas wieczerzy wigilijnej. Jeśli cenisz smaczną, tradycyjną kuchnię, a jednocześnie cenisz swój czas i pragniesz, aby przygotowywanie świąt obyło się bez nerwów i pośpiechu, poniższy przepis na zupę rybną jest doskonały dla Ciebie.