Kiszone śledzie — smaki Szwecji w twoim domu. Przygotujesz je z 3 składników!

Śledzie
Źródło: Shutterstock/artem evdokimov

Składniki

Kiszone śledzie

  • 50 g Sól
  • 1 kg Filety śledziowe
  • 2 litry Woda

Przygotowanie

  1. 1

    Słoiki oraz pasujące do nich zakrętki starannie umyj, a następnie wyparz wrzącą wodą. 

  2. 2

    Do garnka wlej 2 l wody i połóż naczynie na palniku o maksymalnej mocy. Doprowadź płyn do wrzenia, a następnie dodaj sól i starannie wymieszaj roztwór. Powstałą zalewę pozostaw do przestudzenia.

  3. 3

    Śledzie umieść w misce i zalej wodą. Odczekaj 2 godziny, aż ryby się porządnie namoczą, a następnie wypłucz je w zimnej, bieżącej rodzie i pokrój na mniejsze kawałki.

  4. 4

    Śledzie umieść w wyparzonych słoikach i zalej je przygotowaną wcześniej marynatą.

  5. 5

    Słoiki zakręć i pozostaw na minimum 1 miesiąc w ciepłym miejscu. Pamiętaj, że z uwagi na zachodzący proces fermentacji zamknięcie nie może być zbyt szczelne.

     

    Kiszone śledzie smakują fantastycznie podane z pszennymi plackami, kwaśną śmietaną i czerwoną cebulką. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też