Buraki kiszone dla wzmocnienia odporności. Możesz przygotować je niezależnie od pory roku

Buraki kiszone
Źródło: Shutterstock/Madeleine Steinbach

Składniki

Buraki kiszone

  • 4 sztuki Liście laurowe
  • 2.5 kg Buraki
  • 1 łyżeczka Pieprz czarny ziarnisty
  • 2 łyżki Sól
  • 1 łyżeczka Ziele angielskie
  • 1.5 litr Woda
  • 6 ząbków Czosnek

Przygotowanie

  1. 1

    Słoik lub naczynie kamienne o pojemności minimum 4 l starannie umyj, a następnie wyparz. 

  2. 2

    Buraki umyj zimną, bieżącą wodą, a następnie obierz je ze skórki i odetnij ich końce. Warzywa pokrój w plastry i umieść w przygotowanym słoju.

  3. 3

    Do słoika z burakami dodaj liście laurowe, ziarna pieprzu, ziarna ziela angielskiego i czosnek. 

  4. 4

    Do miski wlej przegotowaną, przestudzoną wodę i dodaj do niej sól. Roztwór starannie wymieszaj. 

  5. 5

    Zalewę wlej do słoika z warzywami. Powinna ona całkowicie zakrywać buraki.

  6. 6

    Słoik zakręć i pozostaw na blacie w kuchni w temperaturze pokojowej. Unikaj miejsc z dużym nasłonecznieniem. 

     

    Buraki kiszone są gotowe do spożycia po minimum 5 dniach fermentacji. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też