Puszysta rolada biszkoptowa – niewiarygodnie miękka i delikatna

Rolada biszkoptowa
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na roladę biszkoptową

  • 6 łyżek Mąka pszenna
  • 6 sztuk Jajko
  • 1 łyżka Olej roślinny
  • 1 łyżka Proszek do pieczenia
  • 3 łyżki Cukier puder

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotowujemy pojemną miskę, w której łatwo będzie miksować składniki. Wbijamy sześć jajek i dodajemy cały cukier – najlepiej do tego typu wypieku sprawdzi się cukier o drobnych kryształkach. Dlaczego? Ponieważ szybko się rozpuszcza i dzięki temu masa jajeczna z łatwością się ubija.

  2. 2

    Jajka z cukrem ubijamy na kremową, puszystą pianę, w której cukier jest całkowicie rozpuszczony. Jak długo mikser powinien działać? Nieco ponad cztery minuty na maksymalnych obrotach łopatek.

  3. 3

    Po upłynięciu tego czasu zmniejszamy o połowę obroty miksera i dodajemy do masy jajecznej łyżkę oleju.

  4. 4

    Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia i mieszamy. Połączone sypkie składniki łączymy z masą jajeczną wymieszaną z cukrem i olejem. Dokładnie je łączymy, mieszając.

  5. 5

    Na dużą, płaską blaszkę wykładamy papier do pieczenia i na niego wylewamy puszystą masę, szpatułką wyrównując wszelkie nierówności. Blachę wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika na programie pieczenia góra-dół. Blachę najlepiej umieścić na środkowej  półce.

  6. 6

    Rolada biszkoptowa powinna spędzić w piekarniku 20 minut z zegarkiem w ręku. W tym czasie ciasto powinno się ładnie przyrumienić.

  7. 7

    Kiedy minie 20 minut, wyłączamy piekarnik, ale nie wyjmujemy rolady biszkoptowej, tylko uchylamy drzwiczki i odczekujemy 10 minut. Następnie otwieramy drzwiczki na oścież i po kilku minutach wyjmujemy blachę.

  8. 8

    Nie oddzielamy biszkoptu z papieru, tylko zawijamy ciasto w rulon i odkładamy na pół godziny.

  9. 9

    Po 30 minutach usuwamy delikatnie papier do pieczenia i smarujemy roladę kremem i owocami lub dżemem. Wstawiamy do lodówki na godzinę,  żeby krem w roladzie nabrał odpowiedniego stężenia.

    Przeczytaj także:

     

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też