Błyskawiczne pesto z rukoli

Pesto z rukoli
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na pesto z rukoli

  • 3 garście Rukola
  • 2 garście Bazylia
  • 2 ząbki Czosnek
  • 3 łyżki Migdały
  • 1 Szczypta Pieprz ziołowy
  • 2 łyżki Parmezan starty
  • 4 kawałki Suszone pomidory w oleju
  • 3 łyżki Oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. 1

    Wykonanie przepisu na pesto z rukoli zaczynamy od rozgrzania patelni i uprażenia na niej trzech łyżek migdałów.

  2. 2

    W blenderze umieszczamy umytą dokładnie rukolę i bazylię. wrzucamy do niego obrane ząbki czosnku oraz wystudzone prażone migdały, a także dwie łyżki tartego parmezanu. Całość zalewamy oliwą i doprawiamy pieprzem.

  3. 3

    Wszystkie składniki blendujemy na jednolitą pastę – przypominającą wyglądem pesto kupowane gotowe w słoikach.

  4. 4

    Pesto z rukoli może mieć wiele zastosowań – można zużyć je od razu po zrobieniu jako dodatek do makaronu lub następnego dnia jako pastę do kanapek czy grzanek. Świetnie komponować się będzie zwłaszcza z grzankami z pomidorami w środku lata.

    Przeczytaj także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też