Błyskawiczne pesto z rukoli
Pesto z rukoli to danie, które można bez problemu samodzielnie wykonać w domu. Co więcej, jeśli tylko mamy wszystkie niezbędne składniki, pesto można zrobić w błyskawicznym tempie. A później wykorzystać je do różnych dań – zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki
Składniki na pesto z rukoli
- 3 garście Rukola
- 2 garście Bazylia
- 2 ząbki Czosnek
- 3 łyżki Migdały
- 1 Szczypta Pieprz ziołowy
- 2 łyżki Parmezan starty
- 4 kawałki Suszone pomidory w oleju
- 3 łyżki Oliwa z oliwek
Przygotowanie
- 1
Wykonanie przepisu na pesto z rukoli zaczynamy od rozgrzania patelni i uprażenia na niej trzech łyżek migdałów.
- 2
W blenderze umieszczamy umytą dokładnie rukolę i bazylię. wrzucamy do niego obrane ząbki czosnku oraz wystudzone prażone migdały, a także dwie łyżki tartego parmezanu. Całość zalewamy oliwą i doprawiamy pieprzem.
- 3
Wszystkie składniki blendujemy na jednolitą pastę – przypominającą wyglądem pesto kupowane gotowe w słoikach.
- 4
Pesto z rukoli może mieć wiele zastosowań – można zużyć je od razu po zrobieniu jako dodatek do makaronu lub następnego dnia jako pastę do kanapek czy grzanek. Świetnie komponować się będzie zwłaszcza z grzankami z pomidorami w środku lata.
Przeczytaj także:
- Pasta z zielonego groszku – idealna na kanapkę dla dziecka
- Pasta z czarnych oliwek, poznaj przepis na Tapenadę
- Aromatyczna pasta z dyni, która zasmakuje nawet przeciwnikom jedzenia warzyw
Jest wiele różnych przepisów na pesto. Nasza propozycja to pesto z rukoli, do którego wykonania będą potrzebne także inne składniki: bazylia, czosnek, migdały, parmezan oraz suszone pomidory w zalewie z oleju. Oryginalnie pesto (pesto alla genovese) pochodzi z Włoch i robi się je z bazylii, parmezanu, orzeszków pinii, czosnku i soli –kiedyś zgodnie z tradycją - ucierając w marmurowych moździerzach z oliwą.
Z czego – oprócz rukoli - może być zrobione pesto?
Tak naprawdę pesto można zrobić wedle własnego uznania – chodzi tu przecież o utarcie z dodatkami różnych ziół i sałat. Podstawę przepisu na pesto stanowić może kolendra, szpinak, mięta, natka pietruszki czy rukola. Zioło lub sałata powinny być wyraziste w smaku, aromatyczne, mocno pachnące.
Ale to nie wszystkie sposoby ba pesto. Podstawę tej pasty stanowić może także pieczona papryka (pozbawiona skóry i zblendowana). Zasada w przypadku przepisu na pesto z rukoli i każde inne jest prosta. Potrzebujemy sałatę, zioło lub pieczone warzywo takie jak papryka, do tego orzechy, które będą stanowiły zagęszczacz i nadadzą przekąsce teksturę (mogą to być uprażone na patelni migdały, orzechy włoskie, orzechy pini. Kolejnym ważnym składnikiem w przypadku pesto jest czosnek, który dodaje paście charakterystycznego i wyrazistego smaku, a dodatek cytryny to kwaskowatość. W każdym przepisie na pesto pojawia się także oliwa z oliwek i odrobina przypraw (sól, pieprz, czerwona papryka). Kluczowym składnikiem w przepisie na pastę jest także ser – najczęściej tarty parmezan.
Z czym zestawiać pesto z rukoli?
Pesto to składnik, który doskonale pasuje do makaronów. Łączy się je bez podgrzewania z ugotowanym, gorącym makaronem. Znajdujący się w pesto ser pod wpływem temperatury przykleja się do pasty i nadaje kluskom wspaniały smak. Do takiego dania nie trzeba już nic więcej – można je jeść od razu.
Smak pesto doskonale podkreśli także caprese, czyli serwowany za zimno ser mozzarella z pomidorami i bazylią. Pesto podkreśli tak w prosty i szybki sposób smak kopytek gnocchi. Pastę z rukoli można dodawać także jako sos do sałat, pieczonych ryb i pieczonych warzyw. Ten dodatek idealnie nadaje się także do smarowania tostów, na które później wyłożymy posiekane pomidory wymieszane z bazylią i czosnkiem. Warto spróbować także, jak smakuje pesto zagryzane domowymi focacciami.
Komu będzie smakowało pesto z rukoli?
Pesto z rukoli, ale i każdy inny rodzaj pesto to dodatek, który z pewnością lubią wielbiciele kuchni włoskiej. Jedzone zwłaszcza latem, będzie przywoływało wspomnienia z wakacji spędzonych na półwyspie Apenińskim. Pesto może się także stać lubianą pozycją w menu wegetarian – jako smarowidło na kanapki czy dodatek do makaronów (świetnie wypada zwłaszcza zestawiony ze spaghetti). Podkreśli smak warzyw pieczonych w piekarniku. Osoby jedzące mięso mogą także zrobić z pesto smarowidło do kanapek – zestawione w tym wypadku np. z pastą jajeczna czy pieczonym mięsem.
Jak przechowywać pesto z rukoli?
Kto kiedykolwiek kupował i rozpoczynał opakowanie pesto ten wie, że jest to produkt, który z czasem łatwo się psuje (w środku słoika pojawia się pleśń, nawet, jeśli jest ono przechowywane w lodówce). To dlatego po zrobieniu domowego pesto z rukoli należy przełożyć je do słoiczka, zakręcić i schować do lodówki. Żeby pasta zachowała świeżość nie należy przechowywać jej dłużej niż pięć dni. Z czasem składniki mogą się lepiej przegryźć, ale nie należy zwlekać z zużyciem pesto.