Pasta z czarnych oliwek — poznaj przepis na oryginalną Tapenadę

Pasta z czarnych oliwek — Tapenada
Źródło: GettyImages

Składniki

Pasta z czarnych oliwek

  • 50 g Nasiona słonecznika
  • 1 ząbek Czosnek
  • 2 łyżki Sok z cytryny
  • 5 sztuk Kapary
  • 150 g Czarne oliwki
  • 4 łyżki Oliwa z oliwek
  • 1 Szczypta Suszony tymianek
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej patelnię bez dodatku tłuszczu, następnie dodaj na nią słonecznik i praż nasiona przez ok. 2-3 minuty. Po wskazanym czasie przesyp uprażone ziarna do miseczki i pozostaw je w naczyniu do przestudzenia.

  2. 2

    Cytrynę przekrój na połowę, a następnie wyciśnij z niej sok. Wykorzystaj do tego celu wyciskarkę do cytrusów lub wykonaj tę czynność ręcznie. Jeżeli w wyciśniętym soku zauważysz pestki, wyciągnij je z płynu. 

  3. 3

    Ząbek czosnku obierz z łupin.

  4. 4

    W blenderze kielichowym umieść czarne oliwki, prażony słonecznik, czosnek, kapary, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz tymianek. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. 

  5. 5

    Gotową pastę z czarnych oliwek dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym. Śródziemnomorski przysmak polecamy przechowywać w lodówce, najlepiej zamknięty w szczelnym pojemniku.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też