Sernik kajmakowy – doskonały na ważne okazje

Sernik kajmakowy
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na masę serową

  • 600 g Ser biały
  • 3 sztuki Jajko
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 100 g Cukier
  • 1 łyżka Mąka pszenna
  • 400 g Masa krówkowa
  • 50 g Masło

składniki na spód

  • 50 g Orzeszki ziemne solone
  • 80 g herbatniki
  • 1 łyżka Cukier

składniki na polewę

  • 150 g masa kajmakowa
  • 4 łyżki Mleko
  • 2 łyżeczki Masło
  • 0.5 Opakowanie Prażone migdały

Przygotowanie

  1. 1

    Wszystkie składniki wymienione na liście produktów do zrobienia spodu wrzucamy do malaksera i porządnie siekamy.

  2. 2

    Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia i kładziemy na jej dnie zmieloną masę z malaksera. Wyrównujemy jej powierzchnię, delikatnie ugniatając.

  3. 3

    Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C (taka temperatura jest najkorzystniejsza do pieczenia sernika) i wstawiamy do niego spód kiedy urządzenie będzie nagrzane. Spód pieczemy mniej więcej 13-15 minut.

  4. 4

    Przechodzimy do wykonania masy na sernik kajmakowy. Zaczynamy od utarcia masła z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy dodajemy niepełne opakowanie masy krówkowej – około 2/3 objętości, czyli 250 g z opakowania 400 g. Co zrobimy z resztą? Pozostała część masy przyda się przy robieniu polewy.

  5. 5

    Kolejny składnik, który dodajemy, to jajka i stopniowo ser i mąka. Dodajemy po jednej łyżce, dokładnie ubijając mikserem.

  6. 6

    Gotową masę wylewamy do formy, na upieczony wcześniej spód. Wyrównujemy, żeby masa trzymała równy poziom.

  7. 7

    Sernik kajmakowy pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 st. C. Przy pieczeniu sernika, po pół godzinie warto sprawdzić, jak przebiega proces. Ważne także, żeby ochronić ciasto przed nadmiernym zarumienieniem góry folią aluminiową.

  8. 8

    Kiedy sernik się upiecze, zostawiamy go w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

  9. 9

    Kiedy sernik będzie chłodny, szykujemy polewę. Pozostałą część masy kajmakowej umieszczamy w małym rondelku i po podaniu mleka gotujemy na bardzo małym ogniu, póki mieszanina nie stanie się płynna.

  10. 10

    Jeśli pojawią się grudki, dokładnie rozcieramy je łyżką. Gasimy gaz i dodajemy masło, po czym dokładnie mieszamy.

  11. 11

    Polewę rozprowadzamy po serniku i na koniec posypujemy prażonymi migdałami. Orzechy można uprażyć w piekarniku (180 st. C przez około 10 minut) lub na patelni.

  12. 12

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też