Sernik kajmakowy – doskonały na ważne okazje
Słony, ale słodki, z różnymi fakturami, cieszący wszystkie zmysły – sernik kajmakowy to deser idealny. Z jednej strony aksamitnie miękki, z drugiej o chrupiącym, lekko słonawym spodzie, a na dodatek z pyszną, lejącą się polewą i z prażonymi orzechami. Serniki to ciasta, które chętnie się je w okresie świąt Bożego Narodzenia, warto zaskoczyć gości jego kolejną, mnie typową odmianą.
Składniki
Składniki na masę serową
- 600 g Ser biały
- 3 sztuki Jajko
- 1 opakowanie Cukier wanilinowy
- 100 g Cukier
- 1 łyżka Mąka pszenna
- 400 g Masa krówkowa
- 50 g Masło
składniki na spód
- 50 g Orzeszki ziemne solone
- 80 g herbatniki
- 1 łyżka Cukier
składniki na polewę
- 150 g masa kajmakowa
- 4 łyżki Mleko
- 2 łyżeczki Masło
- 0.5 Opakowanie Prażone migdały
Przygotowanie
- 1
Wszystkie składniki wymienione na liście produktów do zrobienia spodu wrzucamy do malaksera i porządnie siekamy.
- 2
Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia i kładziemy na jej dnie zmieloną masę z malaksera. Wyrównujemy jej powierzchnię, delikatnie ugniatając.
- 3
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C (taka temperatura jest najkorzystniejsza do pieczenia sernika) i wstawiamy do niego spód kiedy urządzenie będzie nagrzane. Spód pieczemy mniej więcej 13-15 minut.
- 4
Przechodzimy do wykonania masy na sernik kajmakowy. Zaczynamy od utarcia masła z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy dodajemy niepełne opakowanie masy krówkowej – około 2/3 objętości, czyli 250 g z opakowania 400 g. Co zrobimy z resztą? Pozostała część masy przyda się przy robieniu polewy.
- 5
Kolejny składnik, który dodajemy, to jajka i stopniowo ser i mąka. Dodajemy po jednej łyżce, dokładnie ubijając mikserem.
- 6
Gotową masę wylewamy do formy, na upieczony wcześniej spód. Wyrównujemy, żeby masa trzymała równy poziom.
- 7
Sernik kajmakowy pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 st. C. Przy pieczeniu sernika, po pół godzinie warto sprawdzić, jak przebiega proces. Ważne także, żeby ochronić ciasto przed nadmiernym zarumienieniem góry folią aluminiową.
- 8
Kiedy sernik się upiecze, zostawiamy go w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
- 9
Kiedy sernik będzie chłodny, szykujemy polewę. Pozostałą część masy kajmakowej umieszczamy w małym rondelku i po podaniu mleka gotujemy na bardzo małym ogniu, póki mieszanina nie stanie się płynna.
- 10
Jeśli pojawią się grudki, dokładnie rozcieramy je łyżką. Gasimy gaz i dodajemy masło, po czym dokładnie mieszamy.
- 11
Polewę rozprowadzamy po serniku i na koniec posypujemy prażonymi migdałami. Orzechy można uprażyć w piekarniku (180 st. C przez około 10 minut) lub na patelni.
- 12
Gotowy sernik kajmakowy powinien wylądować na więcej niż godzinę w lodówce.
Przeczytaj także:
Sernik kajmakowy – co go odróżnia od innych ciast z serem w roli głównej?
Sernik ma wiele twarzy i odmian. Serniki można robić w wersji na zimno, która nie wymaga pieczenia, z różnymi spodami, a także innymi wierzchami. Wśród najbardziej popularnych senników można wymienić przepis na sernik nowojorski, sernik baskijski, sernik z polewą czekoladową i orzeszkami ziemnymi, sernik na zimno z owocami i galaretką, sernik czekoladowy, z makiem, a także wersje z sezonowymi owocami (truskawki, maliny, brzoskwinie).
Sernik to ciasto, które smakuje wielu osobom, ponieważ ma wspaniałą konsystencję, jest wilgotne, ma dobrze równoważący ser spód, nie bywa przesadnie słodkie i można je pokryć warstwą zależnie od uznania. Sernik jest także ciastem wyjątkowo całorocznym. Tak jak sernik kajmakowy będzie wspaniałą propozycją na jesień i zimę, z uwzględnieniem deserów w okresie świąt Bożego Narodzenia, tak w wersji na zimno sprawdzi się doskonale w letnie upały.
Jakich zasad przestrzegać, żeby sernik kajmakowy – i każdy inny – wyszedł idealnie?
Zasadą uniwersalnie stosowaną przy pieczeniu serników jest wstawianie ich do piekarników rozgrzanych na niższych temperaturach – od 150 do 180 st. C. Z tego powodu i w zależności od rodzaju i liczby użytych składników, dość długi będzie w związku z tym czas pieczenia sernika kajmakowego, a zajmie on nawet i półtorej godziny.
Przy pieczeniu sernika kajmakowego najlepiej umieścić go na środkowym poziomie w piekarniku i stosować górną i dolną grzałkę, unikając programu z termoobiegiem. Dlaczego? Ponieważ ciasto za bardzo się napowietrzy – najpierw bardzo urośnie, a potem szybko opadnie.
Z dokładnie tego samego powodu lepiej unikać również zbyt długiego miksowania masy. W czasie mieszania także dochodzi do nadmiernego napowietrzenia masy. Efektem tego może być niemiłe rozczarowanie, kiedy sernik po upieczeniu okaże się płaski jak naleśnik.