Rewelacyjne grzanki czosnkowe — smakołyk, który odmieni tradycyjne dania

Grzanki czosnkowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Grzanki czosnkowe

  • 1 łyżeczka Zioła prowansalskie
  • 3 łyżki Posiekana natka pietruszki
  • 1 sztuka Bagietka
  • 4 ząbki Czosnek
  • 1 łyżeczka Suszone oregano
  • 0.5 Kostka Masło
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Wyciągnij masło z lodówki. Aby mogło zostać sprawnie wymieszane z pozostałymi składnikami, powinno być w temperaturze pokojowej. 

  2. 2

    Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz i drobno posiekaj.

  3. 3

    Bagietkę pokrój pod skosem na kromki o grubości mierzące ok. 2 cm.

  4. 4

    Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę.

  5. 5

    Masło wymieszaj z czosnkiem, posiekaną natką pietruszki, oregano oraz ziołami prowansalskimi. 

  6. 6

    Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż przygotowane kromki, a następnie każdą z nich posmaruj masłem czosnkowym.

  7. 7

    Formę z grzankami czosnkowymi włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C i piecz je do momentu zarumienienia. 

  8. 8

    Gotowe grzanki czosnkowe podawaj niezwłocznie po przygotowaniu. Właśnie wtedy są one najbardziej chrupiące i aromatyczne. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też