Ciasto z brzoskwiniami to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Ten wypiek musisz przygotować latem

Ciasto z brzoskwiniami
Źródło: Shutterstock/A_Lein

Składniki

Ciasto z brzoskwiniami

  • 170 g Cukier
  • 2 szklanek Mąka pszenna
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 800 g Brzoskwinia
  • 200 g Masło
  • 5 sztuk Jajko

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Foremkę o wymiarach 24 × 24 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  3. 3

    Do misy miksera wbij jajka i wsyp cukier. Składniki ubijaj do chwili otrzymania jasnej i puszystej masy.

  4. 4

    Masło włóż do miseczki i rozpuść w kuchence mikrofalowej. Możesz także włożyć tłuszcz do rondelka i umieścić na palniku o minimalnej mocy.

  5. 5

    Roztopione masło wlewaj stopniowo do masy jajecznej, cały czas mieszając. 

  6. 6

    Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sito i dodaj do masy jajecznej. Komponenty starannie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki lub sylikonowej szpatułki. 

  7. 7

    Przygotowaną masę przelej do przygotowanej foremki.

  8. 8

    Brzoskwinie umyj, osusz i pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Ułóż owoce na wierzchu ciasta.

  9. 9

    Ciasto z brzoskwiniami piecz przez ok. 50 minut. Następnie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw łakoć do wystudzenia. 

     

    Ciasto z brzoskwiniami warto przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też