Ciasto z brzoskwiniami to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Ten wypiek musisz przygotować latem
Ciasto z brzoskwiniami to wypiek, który koniecznie musisz przygotować w sezonie letnim. Soczyste, aromatyczne owoce, połączone z delikatnym biszkoptem bez wątpienia najlepiej smakują w gorące, wakacyjne dni. Jednym z najbardziej cenionych aspektów przyrządzenia proponowanego rarytasu jest prostota i łatwość jego wykonania. Ciasto z brzoskwiniami bez trudu upichci nawet osoba, która dopiero rozpoczyna swoją cukierniczą przygodę.
Składniki
Ciasto z brzoskwiniami
- 170 g Cukier
- 2 szklanek Mąka pszenna
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
- 800 g Brzoskwinia
- 200 g Masło
- 5 sztuk Jajko
Przygotowanie
- 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
- 2
Foremkę o wymiarach 24 × 24 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.
- 3
Do misy miksera wbij jajka i wsyp cukier. Składniki ubijaj do chwili otrzymania jasnej i puszystej masy.
- 4
Masło włóż do miseczki i rozpuść w kuchence mikrofalowej. Możesz także włożyć tłuszcz do rondelka i umieścić na palniku o minimalnej mocy.
- 5
Roztopione masło wlewaj stopniowo do masy jajecznej, cały czas mieszając.
- 6
Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sito i dodaj do masy jajecznej. Komponenty starannie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki lub sylikonowej szpatułki.
- 7
Przygotowaną masę przelej do przygotowanej foremki.
- 8
Brzoskwinie umyj, osusz i pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Ułóż owoce na wierzchu ciasta.
- 9
Ciasto z brzoskwiniami piecz przez ok. 50 minut. Następnie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw łakoć do wystudzenia.
Ciasto z brzoskwiniami warto przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz także:
Ciasto z brzoskwiniami można przyrządzić, dysponując zaledwie sześcioma składnikami. To niespotykane, aby tak pyszny przepis wymagał zastosowania wyłącznie kilku ogólnodostępnych komponentów. Co warte podkreślenia, z pewnością wiele osób posiada wymagane produkty w kuchennych szafkach. Gdy tylko wykonasz ciasto z brzoskwiniami, a jego niezwykły zapach zacznie się unosić po domowych zakamarkach, w mgnieniu oka zgromadzisz wszystkich domowników przy wspólnym stole.
Wypiek rewelacyjnie sprawdzi się na każdą okazję, począwszy od niezobowiązujących spotkań ze znajomymi, kończąc na eleganckich i wystawnych przyjęciach. Chociaż ciasto z brzoskwiniami nie należy do skomplikowanych receptur, już po pierwszym kęsie przekonasz się, że nie ma sobie równych. W końcu nie bez powodu utrwaliło się powiedzenie, że w prostocie tkwi siła.
Zobacz także: Ciasto Balladyna — efektowny wypiek na specjalne okazje
Jak przygotować ciasto z brzoskwiniami? Praktyczne porady i wskazówki, które musisz znać
Mimo że przepis na ciasto z brzoskwiniami nie powinien sprawić trudności nawet początkującym cukiernikom, przedstawiamy praktyczne porady i wskazówki, które sprawią, że domowy wypiek z owocami będzie smakował jeszcze lepiej. Po pierwsze, wybierz dojrzałe i soczyste owoce, które charakteryzują się największą słodyczą. Jeżeli lubisz korzenne smaki, możesz oprószyć je delikatnie mielonym cynamonem lub kardamonem. Będziesz potrzebować także masło — ostrzegamy, nie korzystaj z margaryny, ani oleju. To sekretny składnik, który odpowiada za niezapomniany aromat wypieku.
Przepis na ciasto z brzoskwiniami możesz urozmaicić, dodając do masy ziarenka laski wanilii lub aromat migdałowy. Przestrzegamy przed niepotrzebnym wydłużeniem czasu obróbki termicznej. Zbyt długie pieczenie może spowodować, że ciasto z brzoskwiniami stanie się suche i utraci swoją sprężystość. Miłośnicy kuchennych modyfikacji mogą także rozważyć przygotowanie kruszonki, na bazie masła, cukru i mąki. To prosty, jednak bardzo efektowny dodatek, za którym przepada większość łasuchów.