Ciasto zebra — najlepszy przepis na wypiek naszych babć
Ciasto zebra to wypiek, który swoją nazwę zawdzięcza swojemu oryginalnemu wyglądowi. Po przekrojeniu oczom ukazują się czarno-białe paski, przypominające sierść zebry. Na pewno każdy z nas choć raz spotkał się z deserem tego rodzaju. Poniżej przygotowaliśmy prosty przepis na ciasto zebra, z którym bez problemu poradzą sobie osoby rozpoczynające swoją przygodę z pieczeniem.
Składniki
Zebra ciasto
- 2 łyżki Kakao
- 5 sztuk Jajko
- 250 g Cukier
- 1 szklanki Olej
- 370 g Mąka pszenna
- Olejek waniliowy
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
- 240 ml Oranżada
Przygotowanie
- 1
Szykowanie ciasta rozpocznij od oddzielania żółtek i białek oraz nagrzania piekarnika do 180 st. C, z opcją grzania góra-dół.
- 2
Białka ubij z dodatkiem cukru. Miksuj składniki do momentu, aż piana uzyska gładką i jasną konsystencję, a cukier całkowicie się rozpuści.
- 3
Do ubitych białek dodajemy oddzielone wcześniej żółtka i mieszaj składniki na średnich obrotach, do momentu aż wszystkie komponenty dokładnie się połączą.
- 4
Zaraz potem, do masy dodaj przesianą mąkę pszenną i dwie łyżeczki proszku do pieczenia.
- 5
Następnie wlej oranżadę oraz olej i miksuj składniki jeszcze przez chwilę — do uzyskania jednolitej masy. Kiedy ciasto będzie gładkie, dolej kilka kropel olejku waniliowego.
- 6
Tak powstałe ciasto podziel na dwie części. Do osobnej miski przełóż połowę masy i dodaj do niej dwie łyżki mąki.
- 7
Z kolei do drugiej połowy dodaj dwie łyżki gorzkiego kakao i wymieszaj dokładnie za pomocą rózgi lub łyżki.
- 8
Następnie do przygotowanej wcześniej formy do pieczenia wyłóż najpierw jasną, a potem ciemną masę. Czynności wykonuj naprzemiennie, starając się, żeby nie wylać zbyt dużej porcji ciasta — zachowując odpowiednie proporcje, możesz mieć pewność, że powstanie cienki, apetycznie prezentujący się wzór zebry.
Drugim sposobem jest wykorzystanie triku z widelcem. Wylej jedną masę na drugą, a następnie mieszaj delikatnie po powierzchni widelcem, tworząc w ten sposób paski.
- 9
Tak przygotowane ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 60 minut. Polecamy co jakiś czas sprawdzać, czy ciasto piecze się równomiernie.
- 10
Po wyciągnięciu ciasta zebra z piekarnika, poczekaj, aż wypiek wystygnie, Na koniec udekoruj wierzch deseru cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Zobacz także:
- Puszyste ciasto cytrynowe — smaczny wypiek, który sprawdzi się na każdą okazję
- Przepyszne ciasto z borówkami — przepis na rozkoszny wypiek o smaku lata
- Ciasto Kinder Bueno — przepis na czekoladowo-orzechowy zawrót głowy
Zebra ciasto cieszyło się dużą popularnością już w czasach PRL-u. Nie mogło go zabraknąć podczas rodzinnych schadzek czy świętowania kolejnej rocznicy ślubu. Robiły je nasze babcie, a potem mamy, a przepis przechodził z pokolenia na pokolenie. Obłędny deser na bazie kakao jest prosty w przygotowaniu i ciężko jest go zepsuć. Sekretny składnik w postaci oranżady powoduje, że ciasto wychodzi wilgotne i rozpływa się w ustach.
Jeśli chcesz, żeby kultowe zebra ciasto zrobiło na twoich gościach jeszcze większe wrażenie, możesz spróbować udekorować ją polewą czekoladową. Jest ona bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Wszystko, czego potrzebujesz to dwie tabliczki ulubionej czekolady (np. gorzkiej i słodkiej) oraz 100 g masła.
Zobacz także: Ciasto Balladyna — efektowny wypiek na specjalne okazje
Najpierw rozpuść masło w rondelku, zdejmij naczynie z palnika, a następnie dodaj dwie tabliczki czekolady, połamanej na kawałki. Mieszaj całość energicznie przez kilka minut, aż wszystkie kostki się roztopią i połączą z masłem. W ten sposób otrzymasz gęstą polewę, którą najlepiej jest od razu polać wierzch ciasta, zanim całkowicie zgęstnieje. Zimna polewa ciężej się rozprowadza.
Do przygotowania ciasta zebra potrzebujemy tortownicy o średnicy 26 cm. Możesz ją natłuścić margaryną lub tradycyjnie wyłożyć papierem do pieczenia.