Ciasto zebra — najlepszy przepis na wypiek naszych babć

 Ciasto zebra
Źródło: Shutterstock/minadezhda

Składniki

Zebra ciasto

  • 2 łyżki Kakao
  • 5 sztuk Jajko
  • 250 g Cukier
  • 1 szklanki Olej
  • 370 g Mąka pszenna
  • Olejek waniliowy
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 240 ml Oranżada

Przygotowanie

  1. 1

    Szykowanie ciasta rozpocznij od oddzielania żółtek i białek oraz nagrzania piekarnika do 180 st. C, z opcją grzania góra-dół.

  2. 2

    Białka ubij z dodatkiem cukru. Miksuj składniki do momentu, aż piana uzyska gładką i jasną konsystencję, a cukier całkowicie się rozpuści. 

  3. 3

    Do ubitych białek dodajemy oddzielone wcześniej żółtka i mieszaj składniki na średnich obrotach, do momentu aż wszystkie komponenty dokładnie się połączą.

  4. 4

    Zaraz potem, do masy dodaj przesianą mąkę pszenną i dwie łyżeczki proszku do pieczenia.

  5. 5

    Następnie wlej oranżadę oraz olej i miksuj składniki jeszcze przez chwilę — do uzyskania jednolitej masy. Kiedy ciasto będzie gładkie, dolej kilka kropel olejku waniliowego.

  6. 6

    Tak powstałe ciasto podziel na dwie części. Do osobnej miski przełóż połowę masy i dodaj do niej dwie łyżki mąki.

  7. 7

    Z kolei do drugiej połowy dodaj dwie łyżki gorzkiego kakao i wymieszaj dokładnie za pomocą rózgi lub łyżki.

  8. 8

    Następnie do przygotowanej wcześniej formy do pieczenia wyłóż najpierw jasną, a potem ciemną masę. Czynności wykonuj naprzemiennie, starając się, żeby nie wylać zbyt dużej porcji ciasta — zachowując odpowiednie proporcje, możesz mieć pewność, że powstanie cienki, apetycznie prezentujący się  wzór zebry. 

    Drugim sposobem jest wykorzystanie triku z widelcem. Wylej jedną masę na drugą, a następnie mieszaj delikatnie po powierzchni widelcem, tworząc w ten sposób paski.

  9. 9

    Tak przygotowane ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 60 minut. Polecamy co jakiś czas sprawdzać, czy ciasto piecze się równomiernie.

  10. 10

    Po wyciągnięciu ciasta zebra z piekarnika, poczekaj, aż wypiek wystygnie, Na koniec udekoruj wierzch deseru cukrem pudrem lub polewą czekoladową. 

     

    Zobacz także: 

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też