Ciasto Balladyna — efektowny wypiek na specjalne okazje

Ciasto Balladyna
Źródło: Shutterstock/graletta

Składniki

Ciasto Balladyna — ciasto biszkoptowe

  • 60 g Mąka pszenna
  • 4 sztuki Jajko
  • 20 g Kakao
  • 80 g Skrobia kukurydziana
  • 2 łyżki Woda
  • 150 g Cukier

Masa serowa

  • 70 g Cukier
  • 4 łyżeczki Żelatyna w proszku
  • 770 g Twaróg w wiaderku
  • 400 ml Śmietanka 30%
  • 4 łyżki Zimna woda
  • 2 łyżeczki Cukier wanilinowy

Galaretka

  • 400 g Maliny
  • 700 ml Woda
  • 2 opakowania Galaretka malinowa

Dodatkowo

  • 1 puszka Masa krówkowa
  • 100 ml Zaparzona kawa
  • 300 g herbatniki

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C.

  2. 2

    Dno foremki o wymiarach 24 × 35 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  3. 3

    Aby przygotować biszkopt, wymieszaj ze sobą mąkę pszenną wraz ze skrobią i kakao, a następnie przesiej składniki przez sitko.

  4. 4

    Białka oddziel od żółtek.

  5. 5

    Białka ubij za pomocą miksera na sztywną pianę, a następnie dodawaj stopniowo cukier, cały czas ubijając. Gdy powstanie gęsta, błyszcząca masa, dodawaj stopniowo żółtka i wodę. 

  6. 6

    Ubitą pianę wymieszaj delikatnie z mieszanką mączną, a gdy składniki się połączą, przełóż ciasto do przygotowanej blaszki. Biszkopt włóż do nagrzanego piekarnika i piecz go przez 20 minut. 

  7. 7

    Upieczone ciasto wyciągnij z kuchenki, a po całkowitym wystygnięciu przekrój wzdłuż na 2 części. 

  8. 8

    Aby przygotować masę serową, żelatynę wsyp do garnuszka i zalej zimną wodą. Komponenty wymieszaj i pozostaw na ok. 10 minut.

  9. 9

    W międzyczasie do miski włóż ser, cukier i cukier wanilinowy. Składniki wymieszaj za pomocą trzepaczki kuchennej.

  10. 10

    Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzej ją na palniku ustawionym na najmniejszą moc i mieszaj do chwili rozpuszczenia. Następnie ściągnij rondelek z kuchenki i wlej do przygotowanej masy serowej.

  11. 11

    Śmietankę ubij mikserem na sztywną pianę, po czym dodaj do masy serowej i ponownie wymieszaj. 

  12. 12

    Pierwszy blat biszkoptu włóż do formy i obficie nasącz połową przygotowanej kawy. Następnie wyłóż połowę masy serowej, a na jej wierzchu ułóż herbatniki. Rozsmaruj masę krówkową i ułóż kolejną warstwę ciasteczek. Dalej, wyłóż pozostałą masę serową i przykryj ją blatem biszkoptowym, który także nasącz ponczem.

  13. 13

    Galaretki przygotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, jednak zredukuj ilość wody do 700 ml. Pozostaw roztwór do wystudzenia.

  14. 14

    Na wierzchu ciasta rozłóż maliny i zalej owoce tężejącą galaretką.

     

    Ciasto Balladyna należy spożywać po schłodzeniu w lodówce. Minimalny czas chłodzenia to 4 godziny.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też