Najlepsze tosty francuskie na słodko. Dzięki temu przepisowi już nigdy nie wyrzucisz czerstwego pieczywa!

Tosty francuskie na słodko
Źródło: Shutterstock/DronG

Składniki

Tosty francuskie na słodko

  • 2 sztuki Jajko
  • 6 kromek Czerstwe pieczywo
  • 2 łyżki Cukier
  • 2 łyżki Masło
  • Esencja waniliowa
  • 1 Szczypta Sól
  • 200 g Twaróg sernikowy
  • 2 łyżki Mleko
  • 100 g Owoce

Przygotowanie

  1. 1

    Owoce starannie umyj, usuń ich części niejadalne i pokrój na mniejsze fragmenty.

  2. 2

    Jajka wbij do miski, wlej mleko oraz dodaj szczyptę soli. Następnie rozbełtaj składniki za pomocą widelca. 

  3. 3

    W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą twarożek, cukier oraz esencję waniliową.

  4. 4

    Trzy kromki posmaruj przygotowanym twarożkiem, a następnie ułóż na ich wierzchu owoce i przykryj nieposmarowanymi kromkami. 

  5. 5

    Tosty francuskie obtocz dokładnie w masie jajecznej.

  6. 6

    Na patelni rozgrzej masło, a gdy tłuszcz się  nagrzeje, dodaj tosty francuskie. 

  7. 7

    Tosty francuskie na słodko smaż z dwóch stron do chwili ich apetycznego zarumienienia. 

     

    Tosty francuskie smakują najlepiej bezpośrednio po przygotowaniu. Zachęcamy, aby serwować je oprószone cukrem pudrem oraz posypane dodatkową porcją sezonowych owoców. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też