Najlepsze tosty francuskie na słodko. Dzięki temu przepisowi już nigdy nie wyrzucisz czerstwego pieczywa!
Pragniesz rozpocząć swój dzień od przepisu na miarę prawdziwego szefa kuchni? A może poszukujesz receptury na smaczne, pożywne, a zarazem szybkie śniadanie? Jeżeli tak, to mamy dla ciebie idealną propozycję. Tosty francuskie na słodko z pewnością spełnią twoje najśmielsze oczekiwania. Tym bardziej cieszy fakt, że ten smakowity rarytas przyrządzisz w zaledwie 10 minut, dzięki czemu nietuzinkowe śniadanie możesz przygotować nawet w zabiegany poranek.
Składniki
Tosty francuskie na słodko
- 2 sztuki Jajko
- 6 kromek Czerstwe pieczywo
- 2 łyżki Cukier
- 2 łyżki Masło
- Esencja waniliowa
- 1 Szczypta Sól
- 200 g Twaróg sernikowy
- 2 łyżki Mleko
- 100 g Owoce
Przygotowanie
- 1
Owoce starannie umyj, usuń ich części niejadalne i pokrój na mniejsze fragmenty.
- 2
Jajka wbij do miski, wlej mleko oraz dodaj szczyptę soli. Następnie rozbełtaj składniki za pomocą widelca.
- 3
W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą twarożek, cukier oraz esencję waniliową.
- 4
Trzy kromki posmaruj przygotowanym twarożkiem, a następnie ułóż na ich wierzchu owoce i przykryj nieposmarowanymi kromkami.
- 5
Tosty francuskie obtocz dokładnie w masie jajecznej.
- 6
Na patelni rozgrzej masło, a gdy tłuszcz się nagrzeje, dodaj tosty francuskie.
- 7
Tosty francuskie na słodko smaż z dwóch stron do chwili ich apetycznego zarumienienia.
Tosty francuskie smakują najlepiej bezpośrednio po przygotowaniu. Zachęcamy, aby serwować je oprószone cukrem pudrem oraz posypane dodatkową porcją sezonowych owoców.
Zobacz także:
Wyobraź sobie kawałek chrupiącego tosta, który skrywa puszyste nadzienie twarożkowe i pełne słodyczy owoce. Dodaj do tego nutkę aromatu waniliowego i otrzymujesz wyśmienite tosty francuskie na słodko. Przysmak ten znany jest także pod nazwą “pain perdu”. Tosty francuskie na słodko sprawdzą się idealnie podczas leniwych weekendów, rodzinnych spotkań, czy romantycznych śniadań. Są również doskonałą propozycją dla osób, które pragną ograniczyć ilość marnowanego pieczywa.
Tosty francuskie na słodko to sposób nie tylko na pyszne śniadanie, ale także stworzenie magicznej atmosfery wokół rodzinnego stołu. Koniecznie wypróbuj naszej sprawdzonej receptury i zacznij czerpać radość z prostych, ale równocześnie niezwykle smacznych przyjemności.
Jak przygotować tosty francuskie na słodko? Praktyczne wskazówki, które warto znać
Tosty francuskie na słodko to prosta w przygotowaniu receptura, którą w łatwy sposób można dopasować do indywidualnych upodobań kulinarnych swoich bliskich. Zachęcamy, aby dodać do potrawy owoce sezonowe, takie jak truskawki, czy borówki, a przed podaniem polać przysmak syropem klonowym. Aby nadać potrawie odrobinę paryskiego szyku, do masy jajecznej wlej odrobinę soku z pomarańczy. To składnik obowiązkowy, który zawsze pojawia się we francuskich kawiarenkach. Innym dodatkiem, który sprawdzi się równie smacznie, jest cukier puder.
Zobacz także: Ten przepis stał się hitem Instagrama! Jogurtowe tosty to propozycja na rozkoszne śniadanie
Ciekawostką, o której warto wiedzieć, jest fakt, że tosty francuskie na słodko z powodzeniem możesz przygotować z różnych rodzajów pieczywa. Rekomendujemy wykorzystać brioszkę lub chałkę o delikatnie słodkim smaku, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby do tej receptury spożytkować chleb na zakwasie. Tosty francuskie na słodko to także perfekcyjna okazja, aby wykorzystać zalegające w chlebaku, czerstwe pieczywo. Dzięki temu nie musisz walczyć z wyrzutami sumienia, wynikającymi z marnowania żywności.