Oryginalna kanapka z sadzonym jajkiem – ciekawy sposób na jarską przekąskę

Kanapka z jajkiem sadzonym
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na kanapkę z sadzonym jajem

  • 1 sztuka Jajko
  • 2 plastry Pomidory malinowe
  • 1 garść Rukola
  • 1 łyżka Posiekany szczypiorek
  • 2 kromki Chleb
  • 1 łyżeczka Olej
  • 1 łyżka Majonez
  • 1 łyżka Musztarda
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 Szczypta Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    W tosterze, piekarniku lub na patelni – grillowej lub zwyczajnej – podgrzewamy kromki chleba. Powinny być zarumienione i chrupiące. Możemy wybrać pieczywo pełnoziarniste, razowe lub pszenne. Dobrze się tu sprawdzi chleb rzemieślniczy – duże pajdy.

  2. 2

    Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wbijamy delikatnie jajko. Smażymy póki białko się zetnie, a żółtko pozostanie lekko płynne. Zdejmujemy patelnię z ognia.

  3. 3

    Jedną jeszcze ciepłą kromkę chleba smarujemy majonezem i w kolejności kładziemy na niej: sałatę (proponujemy rukolę, ale może być roszponka czy miks sałat a także zioła – na przykład liście kolendry). A następnie plastry cebuli i pomidora, które przyprawiamy solą i pieprzem.

  4. 4

    Jako ostatnią warstwę szykujemy jajko sadzone, które posypujemy siekanym szczypiorkiem.

  5. 5

    Drugą kromkę chleba smarujemy cienką warstwą musztardy i przykrywamy kanapkę z jajkiem sadzonym – musztardą do środka. Jemy od razu, bo ciepła kanapka z jajkiem sadzonym jest zdecydowanie najsmaczniejsza.

    Przeczytaj także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też