Oryginalna kanapka z sadzonym jajkiem – ciekawy sposób na jarską przekąskę
Kanapka z jajkiem sadzonym to jeden z pomysłów na smaczną przekąskę na ciepło. Jakie ważne cechy powinno mieć to danie, żeby smakowało jak najlepiej? Przekonajcie się i skorzystajcie z naszego przepisu.
Składniki
Składniki na kanapkę z sadzonym jajem
- 1 sztuka Jajko
- 2 plastry Pomidory malinowe
- 1 garść Rukola
- 1 łyżka Posiekany szczypiorek
- 2 kromki Chleb
- 1 łyżeczka Olej
- 1 łyżka Majonez
- 1 łyżka Musztarda
- 1 Szczypta Sól
- 1 Szczypta Pieprz
Przygotowanie
- 1
W tosterze, piekarniku lub na patelni – grillowej lub zwyczajnej – podgrzewamy kromki chleba. Powinny być zarumienione i chrupiące. Możemy wybrać pieczywo pełnoziarniste, razowe lub pszenne. Dobrze się tu sprawdzi chleb rzemieślniczy – duże pajdy.
- 2
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wbijamy delikatnie jajko. Smażymy póki białko się zetnie, a żółtko pozostanie lekko płynne. Zdejmujemy patelnię z ognia.
- 3
Jedną jeszcze ciepłą kromkę chleba smarujemy majonezem i w kolejności kładziemy na niej: sałatę (proponujemy rukolę, ale może być roszponka czy miks sałat a także zioła – na przykład liście kolendry). A następnie plastry cebuli i pomidora, które przyprawiamy solą i pieprzem.
- 4
Jako ostatnią warstwę szykujemy jajko sadzone, które posypujemy siekanym szczypiorkiem.
- 5
Drugą kromkę chleba smarujemy cienką warstwą musztardy i przykrywamy kanapkę z jajkiem sadzonym – musztardą do środka. Jemy od razu, bo ciepła kanapka z jajkiem sadzonym jest zdecydowanie najsmaczniejsza.
Przeczytaj także:
- A może jajka faszerowane łosiem? Ten przepis będzie dobry nie tylko na Wielkanoc
- Masz ochotę na coś nowego? Polecamy curry z jajkami
- Jak smakują jajka faszerowane szynką? Spróbuj!
Jajko sadzone można jeść na wiele sposobów – a zestawienie go z kanapką to jeden z bardziej oryginalnych pomysłów. Bardzo popularnym sposobem podania jajka smażonego na patelni jest wersja z odsmażanymi ziemniakami i kalafiorem lub fasolką szparagową. Jajko sadzone z młodymi warzywami (w przede wszystkim młodymi ziemniakami z masłem, koperkiem i osobno kefirem w szklance) to danie popularne późną wiosną i wczesnym latem, kiedy jest pełno świeżych i młodych warzyw, a nam marzy się posiłek lekki, zdrowy i pełen smaku.
Co jest ważne w przepisie na kanapkę z jajkiem sadzonym?
Najważniejsze w przypadku kanapki z jajkiem sadzonym jest odpowiednie przygotowanie jajka. Wszystko powinno być w nim przygotowane w punkt. Białko powinno być ścięte, ale nie przesmażone, a żółtko delikatnie lejące się (ale nie za bardzo). Jajko sadzone najlepiej smakuje na ciepło, dlatego kanapkę z nim dobrze przygotować tuż przed podaniem, tak, żeby jej kluczowy składnik nie zdążył wystygnąć.
W przypadku kanapki z jajkiem sadzonym istotna jest także kompozycja i harmonia z pozostałymi elementami i składnikami kanapki (całkiem jak w przypadku kanapki z tuńczykiem). Warto w tym przypadku pobawić się nie tylko aromatami, ale także fakturą i konsystencją. Pewniakiem, który zawsze pasuje w połączeniu z jajkami będzie świeży chleb (może być nawet zgrillowany lub stostowany), masło, szczypiorek, pomidory i cebula. Osoby, które jedzą mięso mogą się także pokusić o dodanie smażonego boczku czy szynki. Kto lubi lekko roztopiony ser żółty, ten może położyć plaster ulubionego sera żółtego na smażące się jajko sadzone i uzyskać jeszcze bardziej aromatyczne połączenie smaków.
Kiedy serwować kanapkę z jajkiem sadzonym?
Taka propozycja to wspaniałe i doskonałe danie na początek dnia. Kanapka przygotowana jako śniadanie – np. w weekend, kiedy mamy więcej czasu i na zrobienie posiłku i na jego zjedzenie, będzie nie tylko smaczna, ale także bardzo sycąca.
Kanapka z jajkiem sadzonym to także udany pomysł posiłku na lunch lub kolację. Co jednak ważne w jej przygotowaniu, kanapka powinna być złożona i tylko czekać a usmażenie się wieńczącego ją składnika. Można przygotować kilka kanapek i usmażyć więcej niż jedno jajko sadzone.
Kanapka z jajkiem sadzonym może być także elementem potraw i przekąsek przygotowanych na imprezę w karnawale, na sylwestra lub domówkę. W takim jednak przypadku kanapki mogą być mniejsze, jajko z kolei musi być bardziej ścięte, żeby nie rozlało się, jeśli będziemy chcieli pociąć je na mniejsze części. Innym wyjściem z tej sytuacji jest także przesmażenie jajka z dwóch stron, co ułatwi jego pocięcie.
W przypadku kanapek z jajkiem sadzonym przygotowywanym pod kątem imprezy, nie mamy szansy na zachowanie wysokiej temperatury sadzonego jajka. Nic nie szkodzi – majonez i musztarda sprawią, że smak pozostanie na wysokim poziomie.
Kanapki na imprezę można zrobić także na grzankach lub chrupkim pieczywie – pamiętając jednak, że te ostatnie szybko łapią wilgoć z innych składników.