Obłędna kanapka z awokado – kilka składników na pyszną przekąskę
Kanapka z awokado może być nie tylko wyjątkowo smaczna i efektowna (dzięki intensywnie zielonemu kolorowi pasty z awokado), ale także bardzo zdrowia. Nie bez powodu awokado dodawane jest do zdrowych koktajli, misek tzw. bowles czy sałatek.
Składniki
Składniki na kanapkę z awokado:
- 1 sztuka Awokado
- 1 Szczypta Sól
- 2 ząbki Czosnek
- 1 sztuka Pomidory malinowe
- 0.25 Pęczek Szczypiorek
- 4 kromki Chleb
- 2 łyżki Olej
- 0.5 Sztuka Cytryna
Przygotowanie
- 1
Żeby kanapka z awokado miała różne tekstury i była nie tylko smaczna, ale także przyjemna w jedzeniu, powinniśmy zgrillować lub stostować kromki chleba, tak, żeby miały chrupiącą, apetycznie zarumienioną skorupkę. Można je podgrzać a patelni, wcześniej nacierając delikatnie olejem.
- 2
Obrane ze skóry i pozbawione pestki awokado przekładamy do miski. Dodajemy sok z cytryny, szczyptę soli oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Całość mieszamy i zgniatamy widelcem, żeby zrobiła się jednolita pasta.
- 3
Kolejny krok w przepisie na kanapkę z awokado to ułożenie poszczególnych składników na kanapce. Po kolei na kromce zgrillowanego chleba ląduje: pasta z awokado, dwa plastry pomidora malinowego, poszatkowana na małą kostkę cebula, cienka warstwa pesto oraz posiekany szczypiorek.
Przeczytaj także:
- Szybki sposób na efektowną przystawkę – koreczki z łososiem i cukinią
- Kanapka z kurczakiem i dżemem jabłkowo-porzeczkowym – idealne proporcje miedzy chrupiącym mięsem a słodkim dżemem
- Masz ochotę na coś nietypowego? A może kanapka z pulled pork – szarpanej wieprzowiny w bułce?
Dzięki swojej miękkości i łatwemu rozdrabianiu idealnie daje się zblendować, a także ugnieść samym widelcem. Awokado doskonale przyjmuje także przyprawy oraz inne składniki: przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną na bardzo małe kawałeczki czerwoną cebulę, sok z limonki czy cytryny a nawet posiekane zioła (przede wszystkim kolendrę).
Na co zwracać uwagę przygotowując kanapkę w awokado?
Kluczowym składnikiem w przypadku smacznej kanapki z awokado jest… awokado. Musi być idealnie dojrzałe, zdecydowanie nie za twarde (nie ma wtedy aksamitnego, pełnego smaku i czuć, że jest zdecydowanie niedojrzałe). Z drugiej strony awokado, które jest przejrzałe, także nie będzie smaczne. Po pierwsze takie warzywo będzie miało ciemniejszy, mniej apetyczny kolor i mniej zachęcający do konsumpcji smak.
Awokado może stanowić wspaniałe tło do różnych połączeń na kanapce. Przede wszystkim odpowiednie doprawienie awokado w kilka kroków zamienia je w przepyszną pastę guacamole – perłę kuchni meksykańskiej. Wystarczy kromka dobrze zgrillowanego pieczywa, które będzie chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, kilka kropli limonki i kanapka będzie gotowa. Do tak przygotowanej pasty z awokado świetnym dopełnieniem będą także grillowane czy usmażone na patelni krewetki. Do awokado pasują także kawałki pieczonej piersi kurczaka.
Co sprawia, że kanapka z awokado smakuje wyjątkowo dobrze?
Wpływ na wyjątkowy i niepowtarzalny smak kanapki z awokado ma połączenie składników, ale także dojrzałe produkty. Pomidor musi być smaczny i aromatyczny, a awokado – o czym już pisaliśmy – dojrzałe. Ponieważ pasta z awokado jest bardzo wilgotna i z łatwością rozmiękczy chleb, warto pieczywo wcześniej zgrillować lub wrzucić na chwilę do tostera. Dzięki temu sama kanapka będzie miała kilka różniących się od siebie konsystencji i tekstur. Chrupkość grzanki uzupełnia jedwabistość awokado, a słodkość pomidora cytrynowego dobrze tonuje szczypiorek. Dobrym pomysłem będzie przygotowanie kanapki z awokado na świeżym chlebie żytnim o dużych pajdach. Grillowanie świeżego pieczywa ma w tym przypadku sens, bo chodzi o jeszcze lepsze skomponowanie smaków i tekstur.
Taka kanapka to doskonała przekąska zwłaszcza w sezonie letnim, kiedy pomidory są wyjątkowo aromatyczne, ale sprawdzi się także przez pozostałą część roku.
Kiedy podawać kanapki z awokado?
Jak na bardzo zdrową przekąskę przystało, nadaje się ona na wiele okazji. Można ją zrobić na śniadanie, zapakować z myślą o drugim śniadaniu czy lunchu. Kiedy w planach mamy imprezę typu sylwester, spotkanie towarzyskie w karnawale czy domówkę, kanapki z awokado będą także dobrym pomysłem na przekąskę, która trafi na szwedzki stół. Warto jednak pamiętać, że kanapki na imprezy powinny być mniejsze niż te przygotowywane z myślą o śniadaniu. Trzeba mieć na uwadze łatwość ich jedzenia. Na imprezach je się właściwie na stojąco, podczas rozmowy, a jedzenie musi być wygodne i zmieścić się w buzi na jeden-dwa kęsy, nie wymagać krojenia i podparcia stołu oraz konieczności użycia oby rąk.
Kanapki z awokado można położyć na dużym talerzu lub półmisku, a obok nich położyć małe kwadratowe serwetki, które będą służyły za talerzyk i równocześnie chusteczkę do wycierania ust.