Babka dyniowa – nie uwierzysz, jak jest pyszna
Babka dyniowa może was zaskoczyć. Kto by się spodziewał, że ciasto na bazie dyni będzie tak wilgotne, puszyste, delikatne i ciekawe w smaku!
Z dyni można wyczarować bardzo wiele dań. Kiedy nadchodzi sezon na dynie, szkoda nie wypróbować chociaż części z nich. Dynia może być częścią dżemu dyniowo-pomarańczowego, z dyni można zrobić wspaniałą i rozgrzewającą zupę krem (z dodatkiem czosnku i imbiru), przygotować warzywną zapiekankę, zrobić puree z dodatkiem ziemniaków czy upiec wyjątkowo smaczną babkę.
Składniki
Składniki na babkę dyniową
- 1 szklanki Purée z dyni
- 0.75 Szklanka olej
- 0.5 Szklanka Cukier puder
- 1.5 szklanki Mąka pszenna
- 3 sztuki Jajko
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka Cynamon
- 1 łyżka Masło
- 3 łyżki Bułka tarta
Przygotowanie
- 1
Puree z dyni (można je zrobić samodzielnie gotując miąższ z dyni i ugniatając go na jednolitą masę) umieszczamy w kielichu blendera. Dodajemy do masy olej, a także wbijamy do niej całe jajka. Blendujemy póki masa nie będzie idealnie gładka i jednolita.
- 2
Kolejny krok to dodanie cukru pudru, cynamonu, proszku do pieczenia i mąki. Bardzo dokładnie mieszamy wszystkie składniki, tak, żeby nie było żadnych grudek. Niektórzy lubią dla podkręcenia smaku dodać cukru migdałowego, a inni, żeby odjąć wypiekowi kaloryczności zastępują cukier ksylitolem.
- 3
Foremkę na babkę dyniową nacieramy masłem a następnie jej środek obtaczamy tartą bułką. Foremki mogą mieć różne kształty, ale także być wykonane z różnego tworzywa (metalowe, silikonowe).
- 4
Do formy powoli wlewamy ciasto i wstawiamy ją do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Czas pieczenia babki to około godziny, ale postęp przechodzenia ze stanu płynnego w stały, warto kontrolować drewnianym patyczkiem – jeśli po wbiciu w ciasto wyciągniemy oklejony ciastem, proces trzeba przedłużyć.
- 5
Upieczone i wystudzone ciasto po wyjęciu z formy możemy dowolnie udekorować (polać czekoladą, lukrem, ozdobić pokruszonymi orzechami lub owocami) czy posypać cukrem pudrem.
Przeczytaj także:
Na jakie okazje sprawdzi się babka dyniowa?
Babkę dyniową można traktować podobnie jak ciasto upieczone z innego warzywa, czyli ciasto marchewkowe. Oba są przepyszne, bardzo wilgotne i je się je z nieukrywaną przyjemnością. Babkę dyniową można upiec pod koniec tygodnia i dodawać ją przez kilka dni jako słodki i zdrowy dodatek do śniadaniówek dzieci czy zabierać jako drugie śniadanie do pracy. To także świetne ciasto dla osób, dla których ważnym posiłkiem w ciągu dnia jest podwieczorek popijany kawą czy herbatą. Ciasto dyniowe jest proste w przygotowaniu, może więc być wypiekiem, który wyjdzie spod rąk początkującego cukiernika czy osoby w ogóle stawiającej pierwsze kroku w kuchni. Takim ciastem miło zaskoczymy bliskich w czasie wizyty czy ukochaną osobę, na której chcemy zrobić dobre wrażenie.
Ciasto dyniowe może być także wypiekiem, który jak piernik będzie się kojarzył w okolicą świąt. Dynia to warzywo popularne zwłaszcza z czasie Halloween, upieczenie go ma więc dodatkowo sens, jeśli robimy lub jesteśmy zaproszeni na halloweenowy bal przebierańców. To okazja, która zyskuje w Polsce coraz większą popularność.
Z jakiej dyni przygotować babkę dyniową?
Babka dyniowa jest do zrobienia ze składników, które zazwyczaj wszyscy mamy w kuchni. Jednym ze składników, które trzeba będzie dokupić będzie dynia. Warzywo to w największej i najbardziej urozmaiconej ofercie dostępne jest jesienią. Wtedy także możemy wybierać między odmianami i dobrać dynię najlepiej – ze względy na jej właściwości – nadającą się do wypieków. Są bowiem dynie stworzone do zapiekanek, zup, przetworów, dżemów, a inne nadają się na puree czy do ciast. Mając świadomość ogromnych różnic, do pieczenia słodkich ciast polecają się przede wszystkim: dynie piżmowe, dynie Hokkaido, japońska dynia kabocha. Każda z nich ma odpowiedni do wypieków lekko słodkawy smak.
Jak podawać babkę dyniową?
Babkę dyniową można udekorować na wiele sposobów. Można polać ją lukrem i posypać na przykład płatkami migdałów czy posiekanymi pistacjami. Świetnym połączeniem będzie także przygotowanie polewy czekoladowej, która zastygnie na babce i stworzy twardszą skorupkę. Całkiem niezłym rozwiązaniem – stosowanym w cieście marchewkowym – będzie pokrycie całej babki aromatycznym kremem. W minimalistycznym rozwiązaniu ciast posypujemy obficie cukrem pudrem.
Babkę dyniową kroimy na normalne kawałki, ale na talerzu możemy namalować zygzaki z czekolady czy położyć kapkę bitej śmietany. Dla wielbicieli łączenia ciepłego z zimnym, proponujemy dodaje do babki kulki lodów czekoladowych lub waniliowych.