Babka dyniowa – nie uwierzysz, jak jest pyszna

Babka dyniowa
Źródło: GettyImages

Składniki

Składniki na babkę dyniową

  • 1 szklanki Purée z dyni
  • 0.75 Szklanka olej
  • 0.5 Szklanka Cukier puder
  • 1.5 szklanki Mąka pszenna
  • 3 sztuki Jajko
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka Cynamon
  • 1 łyżka Masło
  • 3 łyżki Bułka tarta

Przygotowanie

  1. 1

    Puree z dyni (można je zrobić samodzielnie gotując miąższ z dyni i ugniatając go na jednolitą masę) umieszczamy w kielichu blendera. Dodajemy do masy olej, a także wbijamy do niej całe jajka. Blendujemy póki masa nie będzie idealnie gładka i jednolita.

  2. 2

    Kolejny krok to dodanie cukru pudru, cynamonu, proszku do pieczenia i mąki. Bardzo dokładnie mieszamy wszystkie składniki, tak, żeby nie było żadnych grudek. Niektórzy lubią dla podkręcenia smaku dodać cukru migdałowego, a inni, żeby odjąć wypiekowi kaloryczności zastępują cukier ksylitolem.

  3. 3

    Foremkę na babkę dyniową nacieramy masłem a następnie jej środek obtaczamy tartą bułką. Foremki mogą mieć różne kształty, ale także być wykonane z różnego tworzywa (metalowe, silikonowe).

  4. 4

    Do formy powoli wlewamy ciasto i wstawiamy ją do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Czas pieczenia babki to około godziny, ale postęp przechodzenia ze stanu płynnego w stały, warto kontrolować drewnianym patyczkiem – jeśli po wbiciu w ciasto wyciągniemy oklejony ciastem, proces trzeba przedłużyć.

  5. 5

    Upieczone i wystudzone ciasto po wyjęciu z formy możemy dowolnie udekorować (polać czekoladą, lukrem, ozdobić pokruszonymi orzechami lub owocami) czy posypać cukrem pudrem. 

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też