Szybki rosół z makaronem i brukselką
Rosół z makaronem i brukselką to sposób na smaczny, sycący, ale i dietetyczny posiłek, który zapewni sporo cennych wartości odżywczych.
Składniki
- 1 sztuka Pierś z kurczaka
- 1 sztuka Cebula
- 1 kawałek Seler naciowy
- 1 sztuka Papryka czerwona
- 10 sztuk Brukselka
- Natka pietruszki
- 300 g Makaron gwiazdki
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- Pieprz czarny mielony
- Sól
- Tymianek
Przygotowanie
- 1
Na odrobinie oliwy z oliwek podsmaż posiekaną cebulę i dodaj pokrojony w plastry seler naciowy. Warzywa smaż razem, aż cebula zmięknie.
- 2
Następnie dodaj pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i smaż do miękkości.
- 3
Na koniec do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i całość zalej zimną wodą. Zupę dopraw do smaku, dodając sól, tymianek i czarny pieprz mielony.
REKLAMA - 4
Rosół gotuj na małym ogniu (pod przykryciem) przez ok. 20 minut.
- 5
W międzyczasie, w osobnym garnku ugotuj drobny makaron. Kiedy będzie gotowy, odcedź go i opłucz zimną wodą.
- 6
5 minut przed końcem gotowania do zupy dodaj brukselki — najpierw jednak dokładnie je umyj i odetnij końcówki.
- 7
Makaron wyłóż na talerze i zalej go gorącą zupą. Przed podaniem obiadu, zupę możesz udekorować posiekaną pietruszką.
Zobacz także: