Szybki rosół z makaronem i brukselką

Rosół z makaronem i brukselką
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 sztuka Pierś z kurczaka
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 kawałek Seler naciowy
  • 1 sztuka Papryka czerwona
  • 10 sztuk Brukselka
  • Natka pietruszki
  • 300 g Makaron gwiazdki
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól
  • Tymianek

Przygotowanie

  1. 1

    Na odrobinie oliwy z oliwek podsmaż posiekaną cebulę i dodaj pokrojony w plastry seler naciowy. Warzywa smaż razem, aż cebula zmięknie.

  2. 2

    Następnie dodaj pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i smaż do miękkości.

  3. 3

    Na koniec do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i całość zalej zimną wodą. Zupę dopraw do smaku, dodając sól, tymianek i czarny pieprz mielony.

  4. 4

    Rosół gotuj na małym ogniu (pod przykryciem) przez ok. 20 minut.

  5. 5

    W międzyczasie, w osobnym garnku ugotuj drobny makaron. Kiedy będzie gotowy, odcedź go i opłucz zimną wodą.

  6. 6

    5 minut przed końcem gotowania do zupy dodaj brukselki — najpierw jednak dokładnie je umyj i odetnij końcówki.

  7. 7

    Makaron wyłóż na talerze i zalej go gorącą zupą. Przed podaniem obiadu, zupę możesz udekorować posiekaną pietruszką.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też