Domowe pączki karnawałowe

Domowe pączki karnawałowe
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 500 g Mąka pszenna
  • 42 g Świeże drożdże
  • 250 ml Mleko
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 30 g Cukier
  • 1 Jajko
  • 3 Żółtko
  • 40 ml Rum
  • 0.25 Łyżeczka Sól
  • Skórka z cytryny
  • 50 g Roztopione masło

Dodatkowo

  • Dżem
  • Olej
  • Cukier puder

Przygotowanie

  1. 1

    Najpierw przygotuj drożdże. Podgrzej mleko i odlej ok. 100 ml (nie może być gorące). Dodaj 1 łyżeczkę cukru i drożdży do letniego mleka. Wymieszaj, oprósz odrobiną mąki, przykryj ściereczką i odstaw do zakwaszenia.

  2. 2

    Przygotuj większą miskę, do której przesiej mąkę i cukier puder. Dodaj cukier waniliowy i sól, całość dokładnie wymieszaj. Do masy dodaj sfermentowane drożdże, a następnie roztopione, schłodzone masło, podgrzane mleko i jajka. Zacznij wyrabiać ciasto.

  3. 3

    Na koniec do ciasta dodaj startą skórkę z cytryny i rum. Ponownie wymieszaj, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 60 minut — najlepiej w ciepłym miejscu.

  4. 4

    Ciasto na zakwasie przełóż na posypaną mąką deskę i rozwałkowuj na grubość ok. 5-7 cm.

  5. 5

    Zacznij przygotowywać pączki. W tym celu podziel ciasto na małe, ok. 40 g partie. Za pomocą łyżki na każdą część nałóż ulubiony dżem. Ciasto zawiń na kształt pączka i delikatnie je rozpłaszcz.

  6. 6

    Przygotowane pączki przykryj czystą ściereczką i pozwól im się kwasić.

  7. 7

    karnawałowe smaż na gorącym oleju na złoty kolor. Następnie z każdej sztuki pozbądź się nadmiaru oleju za pomocą ręczników papierowych.

  8. 8

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też