Domowe pączki karnawałowe
Karnawał to okres, który rozpoczyna się od święta Trzech Króli i trwa do Środy Popielcowej. Następnie następuje 40-dniowy post. W tym okresie prawie każde gospodarstwo domowe przygotowuje m.in. smaczne pączki.
Składniki
- 500 g Mąka pszenna
- 42 g Świeże drożdże
- 250 ml Mleko
- 1 opakowanie Cukier wanilinowy
- 30 g Cukier
- 1 Jajko
- 3 Żółtko
- 40 ml Rum
- 0.25 Łyżeczka Sól
- Skórka z cytryny
- 50 g Roztopione masło
Dodatkowo
- Dżem
- Olej
- Cukier puder
Przygotowanie
- 1
Najpierw przygotuj drożdże. Podgrzej mleko i odlej ok. 100 ml (nie może być gorące). Dodaj 1 łyżeczkę cukru i drożdży do letniego mleka. Wymieszaj, oprósz odrobiną mąki, przykryj ściereczką i odstaw do zakwaszenia.
- 2
Przygotuj większą miskę, do której przesiej mąkę i cukier puder. Dodaj cukier waniliowy i sól, całość dokładnie wymieszaj. Do masy dodaj sfermentowane drożdże, a następnie roztopione, schłodzone masło, podgrzane mleko i jajka. Zacznij wyrabiać ciasto.
- 3
Na koniec do ciasta dodaj startą skórkę z cytryny i rum. Ponownie wymieszaj, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 60 minut — najlepiej w ciepłym miejscu.
REKLAMA - 4
Ciasto na zakwasie przełóż na posypaną mąką deskę i rozwałkowuj na grubość ok. 5-7 cm.
- 5
Zacznij przygotowywać pączki. W tym celu podziel ciasto na małe, ok. 40 g partie. Za pomocą łyżki na każdą część nałóż ulubiony dżem. Ciasto zawiń na kształt pączka i delikatnie je rozpłaszcz.
- 6
Przygotowane pączki przykryj czystą ściereczką i pozwól im się kwasić.
- 7
karnawałowe smaż na gorącym oleju na złoty kolor. Następnie z każdej sztuki pozbądź się nadmiaru oleju za pomocą ręczników papierowych.
- 8
Gotowe pączki posyp cukrem pudrem.
Zobacz także: