Donaty – przepis na amerykańskie pączki

Przepis na amerykańskie donaty
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 120 ml Mleko
  • 1.5 łyżeczka Suszone drożdże
  • 2 łyżki Cukier
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 1 Jajko
  • 30 g Masło
  • 300 g Mąka pszenna
  • Olej

Przygotowanie

  1. 1

    Do miski wlej mleko, wsyp suszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, sól, jajka oraz roztopione masło. Całość dokładnie wymieszaj.

  2. 2

    Dodaj przesianą mąkę pszenną i wymieszaj ciasto. Następnie zacznij wyrabiać ciasto, aż do otrzymania gładkiej konsystencji.

  3. 3

    Miskę lekko posmaruj olejem, umieść w niej przygotowane ciasto, przykryj ściereczką i pozostaw na godzinę w ciepłym miejscu.

  4. 4

    Wyjmij zakwas z miski i połóż ciasto na posypanej mąką desce. Rozwałkuj ciasto na grubszy (ok. 1 do 1,5 cm) placek.

  5. 5

    Następnie wycinaj większe koła, w których środku wytnij jeszcze mniejsze okręgi. Później układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko podsypanym mąką. Przykryj blachę i pozostaw do zakwaszenia na ok. 30 minut.

  6. 6

    Na głębokiej patelni (lub w garnku) rozgrzej sporą ilość oleju, w którym następnie smaż donaty na złoty kolor.

  7. 7

    Nadmiar oleju ze smażonych donatów możesz usunąć, delikatnie odsączając tłuszcz za pomocą ręczników papierowych. Na koniec amerykańskie pączki możesz obtoczyć w mieszance cukru i mielonego cynamonu lub wzbogacić donaty pysznym lukrem i ulubioną posypką.

  8. 8

    Na koniec amerykańskie pączki możesz obtoczyć w mieszance cukru i cynamonu lub ozdobić donaty pysznym lukrem i ulubioną posypką.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też