Donaty – przepis na amerykańskie pączki
Amerykańskie donaty (donuts) mogą przybierać różne formy. Są bardzo podobne do naszych pączków, z jedną różnicą — mają dziurkę w środku i zamiast nadzienia wzbogacone są przeróżnymi dodatkami i słodkimi posypkami.
Składniki
- 120 ml Mleko
- 1.5 łyżeczka Suszone drożdże
- 2 łyżki Cukier
- 1 opakowanie Cukier wanilinowy
- 1 Jajko
- 30 g Masło
- 300 g Mąka pszenna
- Olej
Przygotowanie
- 1
Do miski wlej mleko, wsyp suszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, sól, jajka oraz roztopione masło. Całość dokładnie wymieszaj.
- 2
Dodaj przesianą mąkę pszenną i wymieszaj ciasto. Następnie zacznij wyrabiać ciasto, aż do otrzymania gładkiej konsystencji.
- 3
Miskę lekko posmaruj olejem, umieść w niej przygotowane ciasto, przykryj ściereczką i pozostaw na godzinę w ciepłym miejscu.
REKLAMA - 4
Wyjmij zakwas z miski i połóż ciasto na posypanej mąką desce. Rozwałkuj ciasto na grubszy (ok. 1 do 1,5 cm) placek.
- 5
Następnie wycinaj większe koła, w których środku wytnij jeszcze mniejsze okręgi. Później układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko podsypanym mąką. Przykryj blachę i pozostaw do zakwaszenia na ok. 30 minut.
- 6
Na głębokiej patelni (lub w garnku) rozgrzej sporą ilość oleju, w którym następnie smaż donaty na złoty kolor.
- 7
Nadmiar oleju ze smażonych donatów możesz usunąć, delikatnie odsączając tłuszcz za pomocą ręczników papierowych. Na koniec amerykańskie pączki możesz obtoczyć w mieszance cukru i mielonego cynamonu lub wzbogacić donaty pysznym lukrem i ulubioną posypką.
- 8
Na koniec amerykańskie pączki możesz obtoczyć w mieszance cukru i cynamonu lub ozdobić donaty pysznym lukrem i ulubioną posypką.
Zobacz także: