Wołowina po chińsku dla całej rodziny — przepis, że palce lizać!

Wołowina po chińsku
Źródło: GettyImages

Składniki

Wołowina po chińsku

  • 1 sztuka Papryczka chili
  • 200 g Makaron chow mein
  • 3 łyżki Sos sojowy
  • 1 łyżka Imbir mielony
  • 2 łyżki Olej rzepakowy
  • 1 łyżka Posiekany szczypiorek
  • 0.5 Łyżeczka Cukier brązowy
  • 150 g Mięso wołowe
  • 1 sztuka Marchew
  • 1 łyżka Olej sezamowy
  • 1 ząbek Czosnek
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 łodyga Seler naciowy
  • Sos chilli

Przygotowanie

  1. 1

    Makaron Chow Mein ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Następnie odsącz go na sicie i opłucz pod zimną wodą. Włóż ugotowany makaron do miski, dodaj 1 łyżkę oleju sezamowego i wymieszaj składniki.

  2. 2

    Wołowinę starannie umyj, osusz kawałkiem ręcznika papierowego, a następnie pokrój mięso na cieniutkie plasterki.

  3. 3

    Seler naciowy umyj, osusz i pokrój w plasterki.

  4. 4

    Marchewkę obierz ze skóry i pokrój w słupki.

  5. 5

    Cebulę oraz czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj warzywa.

  6. 6

    Papryczkę chilli umyj, osusz, przekrój na połowę i wytnij gniazdo nasienne, a następnie drobno posiekaj.

  7. 7

    W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą cukier brązowy, sos chilli oraz sos sojowy.

  8. 8

    W woku rozgrzej olej rzepakowy. Następnie dodaj kawałki wołowiny i smaż je przez ok. 7 minut. 

  9. 9

    Gdy upłynie wyznaczony czas, dodaj marchewkę, seler naciowy, cebulę czosnek, papryczkę chilli oraz imbir. Smaż składniki przez ok. 2 minuty.

  10. 10

    Na patelnię dodaj makaron oraz przygotowany sos. Starannie wymieszaj składniki i w razie potrzeby dopraw do smaku sosem sojowym oraz olejem sezamowym.

     

    Wołowina po chińsku smakuje najlepiej serwowana bezpośrednio po przygotowaniu. Przed podaniem posyp danie posiekanym szczypiorkiem.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też