Wołowina po chińsku dla całej rodziny — przepis, że palce lizać!
Wołowina po chińsku to jedno z najbardziej kultowych dań kuchni orientalnej, które współcześnie jest chętnie przyrządzane w niemal każdym zakątku kuli ziemskiej. Potrawa ta zachwyca nie tylko smakiem, ale i konsystencją mięsa, które dosłownie rozpływa się w ustach. Jeżeli poszukujesz oryginalnych i smakowitych receptur, które wprowadzą do domowego jadłospisu powiew świeżości, koniecznie wypróbuj przepis na wołowinę po chińsku.
Składniki
Wołowina po chińsku
- 1 sztuka Papryczka chili
- 200 g Makaron chow mein
- 3 łyżki Sos sojowy
- 1 łyżka Imbir mielony
- 2 łyżki Olej rzepakowy
- 1 łyżka Posiekany szczypiorek
- 0.5 Łyżeczka Cukier brązowy
- 150 g Mięso wołowe
- 1 sztuka Marchew
- 1 łyżka Olej sezamowy
- 1 ząbek Czosnek
- 1 sztuka Cebula
- 1 łodyga Seler naciowy
- Sos chilli
Przygotowanie
- 1
Makaron Chow Mein ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Następnie odsącz go na sicie i opłucz pod zimną wodą. Włóż ugotowany makaron do miski, dodaj 1 łyżkę oleju sezamowego i wymieszaj składniki.
- 2
Wołowinę starannie umyj, osusz kawałkiem ręcznika papierowego, a następnie pokrój mięso na cieniutkie plasterki.
- 3
Seler naciowy umyj, osusz i pokrój w plasterki.
- 4
Marchewkę obierz ze skóry i pokrój w słupki.
- 5
Cebulę oraz czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj warzywa.
- 6
Papryczkę chilli umyj, osusz, przekrój na połowę i wytnij gniazdo nasienne, a następnie drobno posiekaj.
- 7
W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą cukier brązowy, sos chilli oraz sos sojowy.
- 8
W woku rozgrzej olej rzepakowy. Następnie dodaj kawałki wołowiny i smaż je przez ok. 7 minut.
- 9
Gdy upłynie wyznaczony czas, dodaj marchewkę, seler naciowy, cebulę czosnek, papryczkę chilli oraz imbir. Smaż składniki przez ok. 2 minuty.
- 10
Na patelnię dodaj makaron oraz przygotowany sos. Starannie wymieszaj składniki i w razie potrzeby dopraw do smaku sosem sojowym oraz olejem sezamowym.
Wołowina po chińsku smakuje najlepiej serwowana bezpośrednio po przygotowaniu. Przed podaniem posyp danie posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz także:
Wołowina po chińsku to danie, którego przygotowanie jest niezwykle łatwe. Poza niskim stopniem trudności, recepturę wyróżnia również krótki czas gotowania. Aromatyczną i rozpływającą się w ustach wołowinę po chińsku wyczarować można w zaledwie 30 minut. Do podanego czasu należy jednak doliczyć czas marynowania mięsa.
Aby stworzyć ten wyśmienity specjał, wystarczy kilka prostych składników i odrobina czasu. Osobom, które pierwszy raz przyrządzają wołowinę po chińsku, rekomendujemy podążać krok po kroku za opisaną przez nas recepturą. Natomiast bardziej doświadczonych kucharzy zachęcamy do kuchennych eksperymentów, które pozwolą perfekcyjnie dopasować tę potrawę do osobistych preferencji smakowych.
Zobacz także: Kurczak słodko kwaśny na obiad we dwoje — wyjątkowe danie na szczególne okazje
Wołowina po chińsku — jak przygotować? Praktyczne wskazówki
Aby przyrządzona przez Ciebie wołowina po chińsku smakowała niczym danie restauracyjne, warto przestrzegać kilku ważnych wskazówek. Po pierwsze wybierz odpowiednią część mięsa. Najlepiej pasować będą kawałki łopatki, udziec, szponder lub polędwice. Jeżeli dysponujesz dużą ilością wolnego czasu, warto zamarynować mięso odpowiednio wcześniej. Wołowina po chińsku doprawiona jest sosem słodko-pikantnym, który doskonale podkreśla smak tego dania. Co ważne, oprócz makaronu, sosu oraz mięsa potrawa zawiera również dodatek warzywny. Wyznajemy zasadę, że im więcej, tym lepiej. Są one źródłem błonnika, witamin i składników odżywczych, a ponadto zwiększają uczucie sytości po spożytym posiłku. Rekomendujemy, aby serwować wołowinę po chińsku z posiekanym szczypiorkiem lub orzeszkami ziemnymi.