Krewetki na maśle — ekskluzywny specjał o niecodziennym smaku

Krewetki na maśle
Źródło: GettyImages

Składniki

Krewetki na maśle

  • 0.5 Pęczek Natka pietruszki
  • 500 g Krewetki
  • 0.25 Łyżeczka Płatki chili
  • 3 ząbki Czosnek
  • 200 ml Białe wytrawne wino
  • 2 łyżki Masło
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Czosnek obierz z łupin i pokrój w cienkie plasterki.

  2. 2

    Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz i drobno posiekaj.

  3. 3

    Krewetki obierz z pancerzy, po czym natnij je delikatnie wzdłuż grzbietu i wyciągnij z nich czarne jelito. Następnie opłucz je pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym.

  4. 4

    Na patelni rozpuść masło, następnie dodaj pokrojony czosnek i smaż go przez ok. 2-3 minuty. Po wskazanym czasie dodaj także krewetki wraz z płatkami chilli i smaż składniki przez następne 2 minuty. 

  5. 5

    Na patelnię wlej wino i ustaw moc palnika na maksymalną. Podgrzewaj tak długo, aż ok. 1/2 płynu się zredukuje. 

  6. 6

    Po tym czasie patelnię ściągnij z palnika i wymieszaj krewetki na maśle z posiekaną natką pietruszki. Krewetki na maśle serwuj ze świeżym pieczywem lub wykorzystaj jako dodatek do makaronu.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też