Chrupiące krewetki w panierce panko — oto najlepszy przepis

Krewetki w panierce
Źródło: GettyImages

Składniki

Krewetki w panierce

  • 200 g Panierka panko
  • 4 Jajko
  • 800 g Krewetki
  • 100 g Mąka ziemniaczana
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Sos do krewetek

  • 200 g Majonez
  • Sos chilli

Przygotowanie

  1. 1

    Starannie oczyść krewetki. Następnie dopraw je czarnym pieprzem mielonym oraz odrobiną soli. 

  2. 2

    Do oddzielnego naczynia rozbij jajko, wymieszaj je za pomocą widelca, a następnie obtocz w nim doprawione krewetki.

  3. 3

    Do głębokiego talerza wsyp mąkę ziemniaczaną i przełóż do niej krewetki z rozbełtanego jajka.

  4. 4

    Następnie  krewetki raz jeszcze zanurz w jajku, po czym obtocz je w panierce panko.

  5. 5

    Krewetki smaż na rozgrzanym oleju. Owoce morza powinny być całkowicie zanurzone w tłuszczu. Po 5 minutach smażenia krewetki są gotowe do jedzenia. 

  6. 6

    Na koniec przygotuj sos do krewetek w panierce. Wystarczy, że w misce połączysz majonez z gotowym sosem chili i starannie wymieszasz całość. Chrupiące krewetki można podawać także z tradycyjnym sosem czosnkowym, dipem śmietanowym lub sosem Worcestershire. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też