Faramuszka — poznaj przepis na tradycyjne danie świąteczne kuchni polskiej

Faramuszka — zupa piwna
Źródło: GettyImages

Składniki

Faramuszka — zupa piwna

  • 80 g Cukier
  • 1 litr Piwo
  • 1 sztuka Cebula
  • 0.5 Szklanka Woda
  • 12 kromek Chleb
  • 50 g Masło
  • 1 Szczypta Sól
  • Olej rzepakowy
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    W każdej kromce chleba oddziel skórki od miękiszu. Miękisz umieść w garnku, wlej piwo, dodaj masło, sól oraz kminek. Całość zagotuj, a następnie po ok. 5 minutach ściągnij naczynie z palnika.

  2. 2

    Faramuszkę przetrzyj przez sito lub zblenduj na gładki krem. Następnie dodaj do zupy wodę oraz cukier i całość starannie wymieszaj.

  3. 3

    Cebulę obierz z łupin i pokrój ją w drobną kostkę. 

  4. 4

    Na patelni rozgrzej olej, a gdy nabierze odpowiedniej temperatury, dodaj pokrojoną wcześniej cebulę i smaż, aż ładnie się zarumieni. Wówczas ściągnij naczynie z palnika i odstaw do ostudzenia. 

  5. 5

    Porcje faramuszki nakładaj do miseczek i podawaj z dodatkiem zarumienionej cebuli. Faramuszka smakuje wyśmienicie serwowana w towarzystwie chrupiących grzanek, bądź przygotowanych wcześniej, domowych skwarek.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też