Przepis na pyszne ucierane ciasto z porzeczkami, które przygotujesz w 20 minut
Przedstawiamy niezwykle pyszne i apetyczne ucierane ciasto z porzeczkami, które przygotujesz w zaledwie 20 minut. Porzeczki to niezaprzeczalnie jeden z symboli lata. Ich intensywny kolor oraz delikatny, kwaskowaty smak stanowią perfekcyjne uzupełnienie prezentowanego, minimalistycznego deseru. Ciasto z porzeczkami zawiera także sekretny składnik, który odpowiada za jego wilgotną, sprężystą strukturę — jest nim twaróg. To kluczowy komponent o wyjątkowych właściwościach.
Składniki
Ciasto z porzeczkami
- 100 g Ser twarogowy
- 2 szklanek Mąka pszenna
- 200 g Czerwona porzeczka
- 85 ml Mleko
- 3 sztuki Jajko
- 100 g Masło
- 120 g Cukier
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
Przygotowanie
- 1
Keksówkę o wymiarach 12 × 25 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia
- 2
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
- 3
Porzeczki starannie umyj, osusz, a następnie usuń ich ogonki.
- 4
Do misy miksera wbij jajka, wsyp cukier i ubijaj składniki do chwili powstania gęstej, puszystej masy.
- 5
W międzyczasie masło włóż do miseczki i rozpuść w kuchence mikrofalowej.
- 6
Do miski z masą jajeczną stopniowo wlewaj rozpuszczone masło, cały czas ubijając składniki. Następnie zmniejsz obroty miksera na minimalne, dodaj ser twarogowy, mleko, a gdy komponenty się połączą, wyłącz mikser.
- 7
Do przygotowanej masy dodaj mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Składniki starannie wymieszaj za pomocą szpatułki silikonowej. Następnie dodaj owoce i ponownie wymieszaj składniki.
- 8
Ciasto przełóż do przygotowanej foremki i włóż do nagrzanego piekarnika.
- 9
Ciasto z porzeczkami piecz przez 50 minut, a następnie uchyl drzwiczki kuchenki i pozostaw na ok. 10 minut do delikatnego wystudzenia.
Ciasto z porzeczkami warto przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz także:
Ciasto z porzeczkami to wypiek, który zachwyci zarówno domowników, jak i zgromadzonych gości. Z tego względu sprawdzi się idealnie bez względu na okoliczności. Do jego przygotowania potrzebnych jest tylko kilka prostych składników, które można zakupić w niemal każdym markecie. Ciasto z porzeczkami to łakoć, który zawsze się udaje i za każdym razem smakuje zniewalająco. Wystarczy kilka prostych kroków, aby stworzyć unikatowy rarytas, który z pewnością stanie się ulubionym deserem w twoim domu. Każdy łasuch poprosi o dokładkę!
Jak przygotować ciasto z porzeczkami? Praktyczne porady i wskazówki, które warto znać
Ciasto z porzeczkami można wykonać z odmiany owoców o kolorze białym, czerwonym, jak i czarnym. Zdradzamy, że im bardziej intensywna barwa, tym lepiej prezentuje się charakteryzowany wypiek. Ciasto z porzeczkami można upiec w keksówce lub w tortownicy. Foremkę polecamy wyłożyć papierem do pieczenia, aby zapobiec przywieraniu i przypalaniu masy.
Zobacz także: Ciasto Oreo — idealny sernik z wykorzystaniem kultowych ciasteczek
Ucierane ciasto z porzeczkami jest dziecinnie proste w przygotowaniu. Wystarczy ubić jajka wraz z dodatkiem cukru na puszystą masę, a następnie dodać pozostałe komponenty i delikatnie je wymieszać. Uważaj, aby nie dodać zbyt dużej ilości owoców. Może to sprawić, że ciasto z porzeczkami stanie się zakalcem. Upewnij się także, że są one równomiernie rozłożone w masie.
Ciasto z porzeczkami należy włożyć do nagrzanego piekarnika. Jeżeli nie jesteś pewny, czy jest ono gotowe, delikatnie uchyl drzwiczki kuchenki w trakcie pieczenia i wbij w jego wnętrze długą wykałaczkę. Jeżeli pozostanie ona po wyciągnięciu bez śladu masy, oznacza to, że ciasto z porzeczkami jest już gotowe.