Przepis na pyszne ucierane ciasto z porzeczkami, które przygotujesz w 20 minut

Ciasto z porzeczkami
Źródło: Shutterstock/Marharyta Kovalenko

Składniki

Ciasto z porzeczkami

  • 100 g Ser twarogowy
  • 2 szklanek Mąka pszenna
  • 200 g Czerwona porzeczka
  • 85 ml Mleko
  • 3 sztuki Jajko
  • 100 g Masło
  • 120 g Cukier
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia

Przygotowanie

  1. 1

    Keksówkę o wymiarach 12 × 25 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia

  2. 2

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  3. 3

    Porzeczki starannie umyj, osusz, a następnie usuń ich ogonki. 

  4. 4

    Do misy miksera wbij jajka, wsyp cukier i ubijaj składniki do chwili powstania gęstej, puszystej masy. 

  5. 5

    W międzyczasie masło włóż do miseczki i rozpuść w kuchence mikrofalowej.

  6. 6

    Do miski z masą jajeczną stopniowo wlewaj rozpuszczone masło, cały czas ubijając składniki. Następnie zmniejsz obroty miksera na minimalne, dodaj ser twarogowy, mleko, a gdy komponenty się połączą, wyłącz mikser. 

  7. 7

    Do przygotowanej masy dodaj mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Składniki starannie wymieszaj za pomocą szpatułki silikonowej. Następnie dodaj owoce i ponownie wymieszaj składniki.

  8. 8

    Ciasto przełóż do przygotowanej foremki i włóż do nagrzanego piekarnika. 

  9. 9

    Ciasto z porzeczkami piecz przez 50 minut, a następnie uchyl drzwiczki kuchenki i pozostaw na ok. 10 minut do delikatnego wystudzenia.

     

    Ciasto z porzeczkami warto przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też