Super proste czekoladowe ciasto z jeżynami — przepis przygotujesz bez użycia jajek
Gdy w lasach i na targach pojawiają się soczyste, purpurowe jeżyny warto wykorzystać je do przygotowania rozpływającego się w ustach ciasta. Te pełne witamin i składników mineralnych owoce nadają deserom niepowtarzalnego smaku i aromatu. Ciasto z jeżynami nie tylko fantastycznie smakuje, ale i znakomicie wygląda. Letnie dary lasu fenomenalnie prezentują się na wierzchu wypieku, tworząc iście malowniczy obrazek.
Składniki
Ciasto z jeżynami
- 5 łyżek Kakao
- 240 g Mąka pszenna
- 250 g Jeżyny
- 150 g Drobny cukier
- 1 szklanki Mleko
- 16 g Cukier wanilinowy
- 1 Szczypta Sól
- 50 ml Olej rzepakowy
- 1 łyżeczka Soda oczyszczona
- 1 łyżeczka Ocet spirytusowy
Przygotowanie
- 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
- 2
Tortownicę o wymiarach 22 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.
- 3
W dużej misce umieść sypkie składniki, tj. mąkę pszenną kakao, cukier, cukier wanilinowy, sodę oczyszczoną oraz sól. Komponenty starannie wymieszaj.
- 4
Do mieszanki suchych składników wlej mleko, olej rzepakowy oraz ocet spirytusowy i energicznie wymieszaj składniki za pomocą rózgi kuchennej.
- 5
Gotowe ciasto przelej do przygotowanej formy i wyrównaj jego wierzch za pomocą stołowej łyżki.
- 6
Jeżyny umyj i osusz, a następnie równomiernie ułóż je na wierzchu ciasta.
- 7
Ciasto z jeżynami włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je przez ok. 50 minut. Następnie uchyl drzwiczki kuchenki i pozostaw wypiek na ok. 5 minut w celu wystudzenia.
Przed podaniem warto obficie oprószyć ciasto z jeżynami cukrem pudrem.
Zobacz także:
Ciasto z jeżynami to wypiek pyszny, jednak bardzo prosty w przygotowaniu, dlatego na wykonanie proponowanego łakocia chętnie kuszą się osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z pieczeniem i domowymi słodkościami. Prezentowany deser to prawdziwa uczta dla zmysłów. W trakcie pieczenia po domowych zakamarkach unosi się cudowny aromat, który sprawia, że twoi najbliżsi w kilka chwil zgromadzą się przy wspólnym stole. Rozpływające się w ustach ciasto z jeżynami to kulinarna magia, na którą może sobie pozwolić każdy, nawet kuchenny amator.
Ciasto czekoladowe z jeżynami to wypiek, który zachowuje swoją świeżość nawet przez kilka dni. Wystarczy zawinąć kawałki deseru w papier śniadaniowy i przechowywać w torbie spożywczej w chłodnym oraz suchym miejscu. Możesz także zamknąć ciasto z jeżynami w pudełku śniadaniowym i schować do lodówki, aby cieszyć się jego fenomenalnym smakiem znacznie dłużej.
W poniższym artykule zdradzamy, jak w prosty sposób można zmodyfikować podstawową recepturę na czekoladowe ciasto z jeżynami. Korzystając ze sprawdzonych porad i polecanych zamienników, nie musisz obawiać się, że deser okaże się tzw. niewypałem.
Zobacz także: Ciasto Kubuś — unikatowy wypiek z kremem na bazie soku marchewkowego. Słodycz nie tylko dla dzieci
Jak urozmaicić podstawowy przepis na ciasto z jeżynami? Sprawdzone sposoby i polecane zamienniki
Aby urozmaicić podstawowy przepis na ciasto z jeżynami, warto zastąpić cukier puder domowym lukrem cytrusowym. Rewelacyjnie sprawdzi się także polewa czekoladowa lub cukrowe posypki. Chętnie wykonywaną modyfikacją jest ponadto przekrojenie ciasta z jeżynami wzdłuż na dwie części i przełożenie placka dżemem porzeczkowym lub ulubionymi powidłami.
Osoby, które zmagają się z alergią na białka mleka krowiego, również mogą przyrządzić ciasto z jeżynami. Wystarczy zastąpić produkt mlekiem kozim lub napojem roślinnym. Świetną alternatywą dla octu spirytusowego będzie z koli sok wyciśnięty z cytryny, natomiast olej rzepakowy można podmienić z dowolnym tłuszczem — osobiście polecamy te o delikatnym smaku. Jeżeli starasz się unikać w swojej diecie kakao, znakomitym zamiennikiem okaże się karob.