Super proste czekoladowe ciasto z jeżynami — przepis przygotujesz bez użycia jajek

Czekoladowe ciasto z jeżynami
Źródło: Shutterstock/Elena Veselova

Składniki

Ciasto z jeżynami

  • 5 łyżek Kakao
  • 240 g Mąka pszenna
  • 250 g Jeżyny
  • 150 g Drobny cukier
  • 1 szklanki Mleko
  • 16 g Cukier wanilinowy
  • 1 Szczypta Sól
  • 50 ml Olej rzepakowy
  • 1 łyżeczka Soda oczyszczona
  • 1 łyżeczka Ocet spirytusowy

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Tortownicę o wymiarach 22 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  3. 3

    W dużej misce umieść sypkie składniki, tj. mąkę pszenną kakao, cukier, cukier wanilinowy, sodę oczyszczoną oraz sól. Komponenty starannie wymieszaj.

  4. 4

    Do mieszanki suchych składników wlej mleko, olej rzepakowy oraz ocet spirytusowy i energicznie wymieszaj składniki za pomocą rózgi kuchennej.

  5. 5

    Gotowe ciasto przelej do przygotowanej formy i wyrównaj jego wierzch za pomocą stołowej łyżki. 

  6. 6

    Jeżyny umyj i osusz, a następnie równomiernie ułóż je na wierzchu ciasta.

  7. 7

    Ciasto z jeżynami włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je przez ok. 50 minut. Następnie uchyl drzwiczki kuchenki i pozostaw wypiek na ok. 5 minut w celu wystudzenia. 

     

    Przed podaniem warto obficie oprószyć ciasto z jeżynami cukrem pudrem.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też