Szybkie ciasteczka korzenne dla dziecka – pyszne i łatwe w przygotowaniu

Ciastka korzenne
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na szybkie ciasteczka korzenne

  • 100 g Masło
  • 2 sztuki Jajko
  • 3 szklanek Mąka pszenna
  • 1 łyżeczka Soda oczyszczona
  • 6 łyżek Miód
  • 1 łyżeczka Cynamon
  • 1 łyżeczka Imbir mielony
  • 1 łyżeczka Przyprawa do piernika
  • 1 łyżka Kakao

Składniki dodatkowe

  • 1 sztuka Posypki do ciast
  • 1 sztuka Posypka czekoladowa
  • 4 sztuki Posiekane orzechy

Przygotowanie

  1. 1

    W rondelku lub na patelni rozpuszczamy masło i odstawiamy na bok do wystudzenia.

    Wykładamy blachę papierem do pieczenia i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza na programie termoobieg.

  2. 2

    W misce umieszczamy wszystkie wymienione w przepisie składniki: jajka, mąkę, sodę, miód, kakao, imbir, cynamon, przyprawę do piernika, kakao i wystudzone, rozpuszczone masło.

  3. 3

    Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto. Kiedy będzie już gotowe, rozwałkowujemy je na placek o grubości około 4 cm.

  4. 4

    Z ciasta wycinamy przy użyciu foremek lub odwróconej szklanki kształty. Kształt ciasteczek korzennych dla dziecka możemy dostosować do okazji – w okolicy walentynek wybierając np. te o kształcie serduszek.

  5. 5

    Gotowe kształty ciastek układamy na blasze do pieczenia, zachowując między nimi niewielkie odległości.

  6. 6

    Ciasteczka korzenne pieczemy przez mniej więcej 5-7 minut, kontrolując, czy się za bardzo nie przypiekają.

  7. 7

    Po wyjęciu z piekarnika gotowych ciasteczek możemy je udekorować: zrobić lukier i ozdobić posypką, pomalować gotowymi pisakami z masą cukierniczą, posypać posiekanymi orzechami. Kiedy dekoracje wyschną, wkładamy ciasteczka do słoika lub puszki, zakręcamy je pokrywką i przechowujemy. W puszce ciasteczka zachowają świeżość i miękkość.

    Przeczytaj także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też